HIV-1 ile enfekte bireylere interlökin-6, sistatin-c, D-dimer düzeylerinin anksiyete ve depresyon ile ilişkisi
The relationship of interleukin-6, cystatin C, D-dimer levels with anxiety and depression in people living with HİV
- Tez No: 789206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL ŞENGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, D-dimer, Depresyon, HIV, IL-6, Sistatin C, Anxiety, Cystatin C, D-dimer, Depression, HIV, IL-6
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Human Immunodefiency Virus (HIV) ile yaşayan bireylerlerde (HİYB) depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik bozuklukların HIV ile enfekte olmayan bireylere göre daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Bu çalışmada HIV-1 ile enfekte bireylerde interlökin-6 (IL-6), sistatin C, D-dimer düzeylerinin depresyon ve anksiyete ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı/kesitsel olarak tasarlanan çalışmaya Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği'ne 15 Mayıs-15 Kasım 2022 arasında başvuran HİYB'lerden son bir yıldır HIV RNA 60 ml/min/1.73 m² olanlar dahil edildi. Hastalara Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçeği uygulandı ve aynı gün kandan IL-6, sistatin C ve D-dimer düzeyleri ile hemogram, biyokimya ve immünolojik parametrelere bakıldı. İstatistiksel analizde anlamlılık düzeyi p500 bin kopya/ml üzerinde olanların (p= 0.029) ve beden kitle indeksine (BKİ) göre fazla kilolu hastaların oranı (p=0.042) istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti. Anksiyetesi olan grupta CD4/CD8 T lenfosit oranı (p= 0.023), sigara kullanımı (p=0.037), monosit (p= 0.033) ve eozinofil (p=0.002) değerleri anlamlı derecede yüksek saptanırken, sifiliz görülme oranı ise anlamlı derecede düşük saptandı (p=0.012). Tek değişkenli analizde HİYB'lerde IL-6 (p= 0.316), sistatin C (p=0.479), D-dimer (p=0.645) ile depresyon olan ve olmayan gruplar arasında istatistiksel bir fark yoktu. Yine bu parametreler ile anksiyete arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p=0.551, p=0.770, p=0.438, sırasıyla). Sonuç: Çalışmamızda en az bir yıldır virolojik baskılanma sağlanan HIV-1 ile enfekte bireylerde IL-6, sistatin C ve D-dimer ile anksiyete ve depresyon arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. HİYB'lerde yeni gelişen depresyon ve anksiyete başta olmak üzere psikiyatrik sorunlar farkedilemezse, bu durum hastaların antiretroviral tedavilerini (ART) aksatmalarına ve riskli cinsel davranışlarının artmasına sebep olabilir. HİYB'lerderki ruhsal durumlarla biyokimyasal ve immünolojik parametrelerin ilişkisini araştıran çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Psychiatric disorders such as depression and anxiety are more common in people living with HIV (PLWH) than non-HIV infected people. It was aimed to investigate the relationship between interleukin-6 (IL-6), cystatin C, D-dimer levels with depression and anxiety in PLWH. Materials and Methods: PLWH followers in the Haseki Training and Research Hospital/Infectious Diseases Outpatient Clinic who have HIV RNA60 ml/min/1.73 m² and came the clinic between 15 May and 15 November 2022 are included in this descriptive/cross-sectional study. Beck Depression and Beck Anxiety Inventories were applied to the patients and blood IL-6, cystatin C and D-dimer levels, complete blood count, biochemical and immunological parameters were measured on the same day. Results: The mean age of 147 patients included in the study was 41.9±10.2 years (21- 70), 136 (92.5%) were male. Depression was detected in 79 (53.7%) patients and anxiety was detected in 68 (46.3%) patients. In the depressed group, the ratio of patients with HIV RNA>500.000 copies/ml at the time of diagnosis of HIV infection (p=0.029) and overweight patients (p=0.042) were statistically significantly higher than those without depression. While CD4/CD8 ratio (p=0.023), smoking (p=0.037), monocytes (p=0.033) and eosinofil (p=0.002) values were found to be significantly higher in the anxiety group, the incidence of syphilis was found to be significantly lower (p=0.012). There was no statistical difference between the groups with and without depression with IL-6 (p=0.316), cystatin C (p=0.479), D-dimer (p=0.645) in PLWH. Again no significant relationship was found between these parameters with anxiety (p=0.551, p=0.770, p=0.438, respectively). Conclusion: In our study, no significant relationship was found between IL-6, cystatin C and D-dimer with anxiety and depression in PLWH. If psychiatric conditions, especially newly developing depression and anxiety in PLWH, are not noticed, it may cause patients to delay their antiretroviral treatments and increase their risky sexual behaviours. There is a need for studies investigating the relationship between mental states in PLWH with biochemical and immunological parameters.