İstanbul'daki Aile Hekimliği asistanlarının iklim değişikliği ve sağlık konusuna ve iklim değişikliğini önlemede yapılması gerekenlere yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Assessment of the approaches of family medicine residents in İstanbul towards the issue of climate change and HEALTH, and the necessary measures to prevent climate change
- Tez No: 789207
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA REŞAT DABAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Aile hekimliği, Climate change, Family medicine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş: İklim değişikliğine yol açan sıcaklık artışlarının asıl nedeninin antropojenik (insan kaynaklı) etmenler olduğu Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)'nin son değerlendirme raporu ile kanıtlanmasına rağmen iklim değişikliği, gerek hükümetler gerekse kişiler bazında ciddi bir sorun olarak algılanmamaktadır. Bu araştırma ile 1. Basamakta bireye ve çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri sunarak sağlık sisteminde anahtar rol oynayan aile hekimlerinin iklim değişikliği ve sağlığa etkileri hakkında yaklaşımlarının değerlendirilmesi ve bu sayede konunun önemine dikkat çekilerek iklim ve çevre bilincinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı İstanbul ili eğitim ve araştırma hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan tam zamanlı ve sözleşmeli 325 aile hekimliği asistanı katılmıştır. Hazırlanan anket formu ile katılımcıların iklim değişikliği, sağlığa etkileri ve iklim değişikliğini önlemede yapılması gerekenlere yaklaşımları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin %59,08'i kadın, %40,92'si erkek bulunmuştur. Yaş ortalamaları ise 30,18±5,20 idi. Uzmanlık öğrencisi türüne baktığımızda ise %74,77 AHU, %25,23'ü SAHU alanında bulunmaktadır. AHU 0-1, SAHU 0-2 yıl arası oran %34,46, AHU 1-2 yıl SAHU 2-4 yıl oranı %27,38 ve AHU 2-3 yıl SAHU 4-6 yılda çalışma oranı %38,15'dir. Asistan hekimlerin iklim değişikliği denince aklına gelen ilk üç kavram sırasıyla“küresel ısınma”,“doğal afetler”,“doğal dengenin bozulması”olarak; son üç sıradaki kavramlar ise sırasıyla“Et üretimi için kullanılan hayvanlardan çıkan gazlar”,“fosil yakıtlar”,“plastik atık kıtaları”olduğu görüldü. Asistan hekimlerin iklim değişikliğinin etkileri konusundaki cümlelere katılım durumları değerlendirildi. Sırasıyla en çok katıldıkları ifadelerin“İnsan sağlığı iklim değişikliğinden biyolojik, psikolojik ve sosyal yönden etkilenmektedir.”,“İklim değişikliği hava kirliliğinin yol açtığı sağlık sorunları yapmaktadır.”ve“İklim değişikliğinin insan sağlığına direkt ve dolaylı etkileri vardır.”olduğu belirlendi. Katılımcıların en az katıldıkları cümlelerin sırasıyla“Florlu gazlar atmosferde yüzyıllarca kalabilen ve küresel sera etkisine katkıda bulunan insan yapımı gazlardır.”,“İklim değişikliğinin psikiyatrik hastalıklar için hastaneye başvuruları arttıran akut ve kronik olumsuz psikolojik etkileri vardır.”ve“İklim değişikliği kronik hastalıklarda artışa sebebiyet vermektedir.”olduğu belirlendi. Asistan hekimlerin, iklim değişikliğini azaltmada kişisel girişimler başlığı altındaki cümlelerden en çok katıldıkları ifadelerin“Kişisel yaşamımda doğa ile dost ürünler tercih etmeliyim.”,“İhtiyaç fazlası tüketimi azaltmalı, yeniden kullanımı, geri dönüşümü benimsemeliyim.”ve“Ağaçlandırma faaliyetlerinin önemini arttırmalıyım.”olduğu belirlendi. En az katıldıkları cümleler ise“Et tüketimini azaltmalıyım.”,“İklim değişikliği kazancı azaltıp harcamaların artmasına neden olacak ve kamu maliyetini olumsuz etkileyecektir.”,“Çevre dostu ve yüksek verimliliğe sahip soğutucu ve klimalar kullanmalıyım.”olduğu görüldü. Asistan hekimlerin iklim değişikliği sorununu azaltmada sanayi ve hükümet girişimleri olan cümlelere katılım durumları değerlendirildi. Sırasıyla en çok katıldıkları ifadelerin“İklim krizine karşı bireysel birtakım önlemler alsam da bu durum iş birliği ile durdurulup azaltılabilecek siyasi, ekonomik ve teknolojik olarak ele alınması gereken büyük ölçekte bir sorundur.”,“Düzenli enerji denetimleri yapılmalıdır.”ve“Sanayiler iklim değişikliğine dost yani sera etkisine neden olan gazları oluşturmayan üretim sistemleri kullanmalıdır.”olduğu belirlendi. Katılımcıların en az katıldıkları cümlelerin sırasıyla“Birçok düşük karbonlu teknolojinin hala çok fazla araştırılmasına ve zamana ihtiyacı vardır bu da oldukça maliyetlidir ve gerçekçi değildir.”,“Dünyanın bir bütün olarak olumsuz bir şekilde etkilenmesi beklenmesine rağmen iklim değişikliği, belirli bazı bölgeler için bazı potansiyel faydaları taşıyor olabilir, örneğin daha yaşanabilir çevre ve yeterli gıda kaynağı.”ve“Fosil yakıt tüketiminin yerine geçebilecek alternatif enerji kaynakları ve teknoloji vardır fakat altyapısını oluşturmak ve faaliyete geçmek oldukça maliyetlidir.”olduğu belirlendi. Sonuç: Araştırmanın sonucunda aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin iklim değişikliği, sağlığa etkileri ve bu konuda alınabilecek önlemler ile ilgili algı ve farkındalık düzeyi ortaya konulmuştur. Katılımcıların eksik olduğu konular belirlenmiş ve konunun çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Despite the evidence provided by the latest assessment report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) that anthropogenic (human-caused) factors are the main cause of temperature increases leading to climate change, climate change is not perceived as a fundamental problem by governments or individuals. This research aims to evaluate the approaches of family physicians, who play a key role in the healthcare system by providing protective health services to individuals and the environment, regarding the effects of climate change on health and to raise awareness about the importance of climate and environmental consciousness. Materials and Methods: A total of 325 family medicine residents who received full-time and contract-based specialty training at Istanbul Health Sciences University-affiliated education and research hospitals in Istanbul participated in this study. Participants' approaches to climate change, its effects on health, and what should be done to prevent climate change were evaluated through a prepared survey form. Findings: The study revealed the perception and awareness level of family medicine specialization students about climate change, its effects on health, and the preventive measures that can be taken. Of the participants, 59.08% were female and 40.92% were male, with an average age of 30.18±5.20. Regarding the type of specialization student, 74.77% were in Family Medicine Residency (FMR) and 25.23% were in Contracted Family Medicine Residency (CFMR). The proportion of FMR 0-1, CFMR 0-2 years was 34.46%, FMR 1-2, CFMR 2-4 years was 27.38%, and FMR 2-3, CFMR 4-6 years was 38.15%. The top three concepts that come to the minds of resident physicians when they hear climate change are“global warming,”“natural disasters,”and“disruption of natural balance,”respectively. The last three concepts are“gases emitted from animals used for meat production,”“fossil fuels,”and“plastic waste continents.”The participation status of resident physicians in sentences related to the effects of climate change was evaluated. The most agreed-upon statements were“Climate change affects human health biologically, psychologically, and socially”followed by“Climate change causes health problems caused by air pollution”and“Climate change has direct and indirect effects on human health.”The least agreed-upon sentences were“Fluorinated gases are human-made gases that can stay in the atmosphere for centuries and contribute to global warming”followed by“Climate change has acute and chronic negative psychological effects that increase hospital admissions for psychiatric illnesses”and“Climate change leads to an increase in chronic diseases.”The statements under the heading of personal initiatives to reduce climate change that resident physicians agreed with the most were“I should choose nature-friendly products in my personal life,”“I should reduce excess consumption, adopt reuse and recycling,”and“I should increase the importance of afforestation activities.”The least agreed-upon sentences were“I should reduce meat consumption,”“Climate change will reduce gains and increase expenses, negatively affecting public finances,”and“I should use environmentally friendly and high-efficiency refrigerators and air conditioners.”The participation of resident doctors in industrial and government initiatives to reduce the problem of climate change was evaluated in this study with a medical context. The most agreed-upon statements were, respectively,“Although I take some individual measures against the climate crisis, it is a large-scale problem that needs to be addressed politically, economically, and technologically through collaboration to stop and reduce it”,“Regular energy audits should be carried out”, and“Industries should use production systems that are friendly to climate change and do not produce greenhouse gases.”The least agreed-upon statements by the participants were, respectively,“Many low-carbon technologies still require extensive research and time, which is quite costly and unrealistic”,“Although climate change is expected to negatively affect the world as a whole, it may have some potential benefits for certain regions, such as a more livable environment and sufficient food sources”, and“There are alternative energy sources and technologies that can replace fossil fuel consumption, but establishing and implementing the infrastructure is quite costly.”Result: As a result of the research, the perception and awareness level of family medicine specialty students regarding climate change, its effects on health, and the measures that can be taken in this regard were revealed. The areas where the participants were lacking were identified and recommendations were made for the solution of the issue.