Pseudomonas aerugınosa sinüziti oluşturulmuş tavşanlarda topikal oksitetrasiklin, polimiksin B, nistatin ve deksametazon kombinasyonu tedavisinin endoskopik, mikrobiyolojik ve histopatolojik etkilerinin plasebo ile karşılaştırılması
Comparison of the endoscopic, microbiological, and histopathological effects of topical oxytetracycline, polymyxin B, nystatin, and dexamethasone combination treatment with placebo in rabbits with pseudomonas aeruginosa sinusitis
- Tez No: 789209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM TEPE KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: sinüzit modeli, tavşan, topikal antibiyoterapi, sinusitis model, rabbit, topical antibiotic therapy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Pseudomonas aeruginosa sinüziti oluşturulmuş tavşanlarda topikal oksitetrasiklin, polimiksin B, nistatin ve deksametazon kombinasyonu tedavisinin endoskopik, mikrobiyolojik ve histopatolojik sonuçlarını göstermek ve plasebo ile karşılaştırmaktır. Metot: Çalışma 6 adet New Zealand White ırkı tavşan üzerinde, her grupta 3 tavşan olacak şekilde 2 grupta yapıldı. Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 suşu ile deneysel sinüzit modeli oluşturulup iki gruba ayrılan tavşanlar 7 gün sonrasında nazal sürüntü ve endoskopik muayene ile değerlendirilip ilk gruba 14 gün boyunca serum fizyolojik ikinci gruba 14 gün boyunca topikal oksitetrasiklin, polimiksin B, nistatin ve deksametazon kombinasyonu tedavisi uygulandı. Nazal sürüntülerden bakteri sayımı, endoskopik derecelendirme ve histopatolojik inceleme yapılarak iki grup karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda elde edilen verilerin analizi sonucunda topikal oksitetrasiklin, polimiksin B, nistatin ve deksametazon kombinasyonu tedavisi kullanan grupta plasebo kullanan gruba göre bakteri sayımı ve endoskopik derecelendirme skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmiştir. Tedavi grubunda submukozal kalınlıkta ve mukus gland sayısındaki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Mevcut bulgular topikal oksitetrasiklin, polimiksin B, nistatin ve deksametazon kombinasyonu tedavisinin Pseudomonas sinüzitinde faydalarını göstermiştir. Topikal ajanlarla P. aeruginosa enfeksiyonlarını tamamen ortadan kaldırmak için daha yüksek konsantrasyonların ve/veya alternatif yardımcı tedavilerin geliştirilmesi gerekebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to demonstrate the endoscopic, microbiological and histopathological results of topical oxytetracycline, polymyxin B, nystatin and dexamethasone treatment in rabbits for Pseudomonas aeruginosa sinusitis and to compare with placebo. Method: The study was performed on 6 New Zealand White rabbits, in 2 groups with 3 rabbits in each group. An experimental sinusitis model was created with Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 strain and the rabbits divided into two groups were evaluated by nasal swab and endoscopic examination 7 days later, and the first group was treated with saline for 14 days, the second group was treated with a combination of topical oxytetracycline, polymyxin B, nystatin and dexamethasone for 14 days. Bacteria counting, endoscopic grading and histopathological examination were performed on nasal swabs and the two groups were compared. Results: As a result of the analysis of the data obtained in our study, a statistically significant difference in bacterial count and endoscopic grading scores was obtained in the group using topical oxytetracycline, polymyxin B, nystatin and dexamethasone combination treatment compared to the group using placebo. The reduction in submucosal thickness and the number of mucous glands in the treatment group was statistically significant. Conclusion: Current findings showed the benefits of topical oxytetracycline, polymyxin B, nystatin and dexamethasone combination therapy in Pseudomonas sinusitis. It may be necessary to develop higher concentrations and/or alternative adjunctive therapies to completely eliminate P. aeruginosa infections with topical agents.