The reproduction of mobile gaming industry: Hyper-casual games
Mobil oyun sektörünün yeniden üretimi: Hiper gündelik oyunlar
  1. Tez No: 789245
  2. Yazar: ESMA ÇİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE DALAN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Game, Mobile Game, Hyper-Casual Game, Speed
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmada mobil oyun sektörü için önemli bir tür olan Hiper Gündelik Oyun türünün tanımı, yapı taşları, üreticileri, pazarlama stratejileri ve uygulama biçimleri yer almaktadır. Ayrıca çalışmada mesleğim gereği benim de hem üretici hem de tüketici konumunda yer alarak içinde bulunduğum ve deneyimlediğim Hiper Gündelik Oyun üretimi süreci açıklanırken, self- reflexivity yöntemi kullanılarak türün üreticilerinin söylemlerine de yer verilmektedir. Üretim süreci esnasında ortaya çıkan olgular, çeşitli düşünür ve teorisyenlerin söylemleri ile ilişkilendirilerek açıklanmıştır. Araştırmada oyun kavramı, içinde bulunduğumuz modern kapitalist sistemdeki üretim biçimlerinin değişim ve dönüşümünün gerçekleştiği önemli bir alan olan Hiper Gündelik Oyun türü üzerinden aktarılmış, bu alanda literatürde yer alan çalışmalara da yer verilmiştir. Özellikle deneyimlediğimiz zaman diliminin en gözle görülür özelliklerinden biri olan hız faktörü, oyun sektörü gibi kullanıcılarına üretim gerçekleştirme olanağı tanıyan alanları büyük ölçüde dönüşüme uğratmaya devam etmektedir. Bu dönüşüm, oyun kavramına yeni ve güncel bir bakış açısı kazandırmaktadır. Hiper Gündelik Oyun türünün büyük ölçüde aktif üretici ve tüketiciye sahip olmaya devam etmesi; oyun kavramının güçlü bir yeniden üretimi olarak ele alınabilmektedir. Anahtar Sözcükler: Oyun, Mobil Oyun, Hiper Gündelik Oyun, Hız
Özet (Çeviri)
This study offers the definition, building blocks, producers, marketing strategies and practices concerning a significant type of mobile gaming industry, hyper-casual games. Due to my profession, I actively participate in the production process of hyper-casual games as a producer and consumer. In addition to explaining the production process from such a point of view, the study uses self-reflexivity method to cover the narratives of this type's producers. Notions and phenomena that emerge during the production of such games are explicated in relation with the ideas of various thinkers and theoreticians. The concept of game is explained in the study over hyper-casual games, which represents an important area, where production modes in our modern capitalist system change and transform. A literature review was conducted to observe the existing studies in the field. Especially the speed factor, which is one of the most visible characteristics of our time as we experience it, continues to change spaces substantially, allowing its users to produce, much like the gaming industry. Such transformation brings along a new and up to date perspective to the concept of game. The persisting existence of active producers and consumers of hyper-casual games can be viewed as a powerful reproduction of games.