20. yüzyıl sürrealizm ve soyut ekspresyonizm sanat akımlarında otomatizmin gelişimi
The development of automatism in the art movements of surrealism and abstract expressionism in the 20th century
- Tez No: 789246
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Otomatizm, Rastlantısallık, Serbest Çağırışım, Soyut Ekspresyonizm, Sürrealizm, Abstract Expressionism, Automatism, Free Association, Randomness, Surrealism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
“20. Yüzyıl Sürrealizm ve Soyut Ekspresyonizm Sanat Akımlarında Otomatizmin Gelişimi”konulu tez başlığında; yirminci yüzyılda yaşanan savaşların ve sanayi devrimlerinin, insan psikolojisine olan etkileri ve bu etkilerin dışavurum süreci araştırılmaktadır. Araştırma konusunun ruh bilimsel bir özü barındırması nedeniyle psikanalist tekniklerden yararlanılarak özünde soyut olan bir kavram, eserler üzerinden somutlaştırılmıştır. Sanatçılar, psişik bir kavram olan otomatizma sayesinde bilinç altını serbest çağrışım öncülüğünde açığa çıkarmışlarıdır. Sürrealizm ve Soyut Ekspresyonizm akımına mensup bazı sanatçılar, hiçbir kurala ve ilkeye bağlı kalmadan, zihnin denetiminden kurtularak; bilinçsizlik, tahmin edilemezlik, doğaçlama, şans eseri ve özdevinim faaliyetleri olarak tanımlayabileceğimiz otomatizm anlayışını benimsemişlerdir. Sanatın tamamen bireyselleşmesini sağlayan bu anlayışa dayanarak geliştirdikleri yöntemlerin temelinde yatan felsefe vurgulanarak gösterilmiştir. Bu yöntemler bilinç düzeyinden, bilinçaltına giden yolda bir anahtardır. Katarsis olarak ifade edilen bu yolculuk esnasında her sanatçı kendi yöntem ve tekniklerini geliştirdiğinden, tez içerisinde sadece belli başlı tekniklerin uygulanış biçimlerine betimleyici bir anlatımla yer verilmiştir. Bu bağlamda kendi akımı içinde dahil, biçimsel olarak hiçbir ortak noktası olmayan bu eserler, felsefi açıdan ortak bir duruş sergileyerek sanatı bağımsızlaştırmaları yönüyle sanat tarihinde büyük bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
In the thesis titled“The Development of Automatism in the Art Movements of Surrealism and Abstract Expressionism in the 20th Century,”the effects of 20th-century wars and industrial revolutions on human psychology and the manifestation processes of these effects are examined. Since the research subject is psychological in nature, an essentially abstract concept has been embodied through the works using psychoanalyst techniques. Under the guidance of free association, the artists revealed the subconscious through automatism, a psychic concept. Some artists from the Surrealist and Abstract Expressionist movements broke free from the mind's audit and adopted automatism, which we can define as unconsciousness, unpredictability, improvisation, chance, and automation activities. They demonstrated the philosophy underlying their methods based on this understanding by emphasizing, which ensured the complete individualization of art. These methods are the key to the path to the subconscious from the conscious. Since every artist develops their own methods and techniques during this journey, which is called catharsis, only the application of certain techniques is included in the thesis with a descriptive expression. Within this context, these works, which share no common ground in terms of shape, even within their own movements, are critical in terms of liberalizing art by displaying a common philosophical stance.