Park ve rekreasyon alanı kullanıcılarının fiziksel aktiviteye katılımını ve mekân seçimini engelleyen unsurların belirlenmesi: Düzce örneği
- Tez No: 789257
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ATALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Fiziksel Aktivite, Park, Recreation, Phsical Activity, Park
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu araştırmanın amacı Düzce ilindeki park ve rekreasyon alanı kullanıcılarının fiziksel aktiviteye katılmalarında engel teşkil eden durumların tespit edilmesi ve mekân seçimlerini engelleyen unsurların belirlenmesidir. Araştırmanın evrenini Düzce ilinde bulunan 15 yaş üstü park ve rekreasyon alanı ziyaretçileri oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem belirlerken örneklem birimlerine ulaşılabilir ve seçiminin kolaylaştırılması amacıyla kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma kapsamında Düzce ilinde yaşayan gönüllü 290 kişiye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak ölçek kullanılmıştır. Fiziksel aktivite mekânı değerlendirme ölçeği (FAMDÖ), 2015 yılında Gümüş, S Özgül ve Karakılıç tarafından Stanis 2009 yılında oluşturdukları ölçeği geliştirilerek oluşturulmuştur. Ölçek 2 alt boyut ve 33 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin birinci alt boyutu Fiziksel aktivite mekânı seçimini etkileyen unsurlar, ikinci alt boyutu ise Fiziksel aktiviteye katılım sıklığını engelleyen unsurlardır. Bilgisayar ortamında oluşturulan ölçek Google formlar aracılığıyla çevrimiçi olarak katılımcılara iletilmiştir. Sonuç olarak araştırmaya katılan katılımcıların bu alanlara gelmelerindeki öncelikleri incelendiğinde ilk 3 tercihi sırasıyla“vakit geçirme”,“oturma/dinlenme”ve“psikolojik rahatlama”amaçlı olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların yaşları incelendiğinde örneklemin büyük bir çoğunluğunu 20 yaş ve altı kişilerin oluşturduğu tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına bakıldığında her iki alt boyutta da ilkokul mezunları ile lise, lisans ve lisansüstü mezunları arasında farklılık gözlendiği görülmektedir. Ayrıca bekar bireylerin evli bireylere oranla bu alanları daha çok tercih ettiği tespit edilmiştir. Araştırmanın bir diğer sonucunda kronik rahatsızlığa sahip olan bireylerin kronik rahatsızlığı olmayan bireylere oranla bu alanları daha az tercih ettiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the conditions that prevent people who spend time in parks and recreation areas in Düzce, Turkey from participating in physical activity and to determine the factors that prevent their choice of place. The population of the study includes people who visit the parks and recreation areas in Düzce, Turkey and are aged over 15. The study uses the convenience sampling method to make the sample units accessible and easy to choose. The study group consists of 290 volunteer's participants living in Düzce, Turkey. The physical activity space rating scale (PASRS), which was developed by Stanis (2009) and was adapted to Turkish by Gümüş, S Özgül and Karakılıç in 2015 was used as the data collection tool. This scale consists of two sub-dimensions and 33 items. The first sub-dimension of the scale includes factors that affect the choosing a place for a physical activity while the second sub-dimension includes the factors that prevent the frequency of participation in a physical activity. The forms were created and shared with the participants on Google forms. This study examined the reasons why the participants visited these areas and found that the participants' reasons were to spend time, sit/rest, and relax mentally. Considering the ages of the participants, most of them were aged 20 and under. According to the results of the analysis, there was a significant difference between primary school graduates and high school graduates, undergraduates and master students in both sub-dimensions. The study also found that people who were single preferred to visit these places more than the those who were married. The study revealed that individuals with chronic diseases prefered to visit these places less frequently than individuals without chronic diseases.