Fiziksel aktivite için park ve rekreasyon alanlarına gelen kullanıcıların mekân seçimini ve aktiviteye katılımını etkileyen faktörler
The factors that has an effect on the attendance and location choice of the visitors to the parks and recreations centers for physical activities
- Tez No: 329008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Mekân seçimi, Park, Rekreasyon, Fiziksel aktivite, Location Choice, Parks, Recreation, Physical activity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı, fiziksel aktivite amaçlı park ve rekreasyon alanlarına gelen kullanıcıların mekân seçimini ve aktiviteye katılımlarını etkileyen faktörleri incelemektir.Araştırmanın evrenini Ankara ilinde yaşayan 16 yaş üzerindeki park ve rekreasyon alanı kullanıcıları oluşturmuştur. Evren seçimi ve dolayısı ile örneklem seçim yöntemi, amaca yönelik (purposive sampling) yöntemdir. Bu evrenden, araştırmaya gönüllü olarak 603 kişi katılmıştır. 603 kişiden elde edilen veriler incelendiğinde, bazı katılımcıların cevaplarının `'geçersiz'' olduğu saptanmış ve araştırmanın örneklemi 412 katılımcıdan oluşmuştur (16-63 yaş (x= 26.80, ss= 7.609), % 59.5 (245)'i erkek, % 40.5 (167)'si kadın).Veri toplama aracı olarak; Türkiye'ye uyarlamaları bu araştırma kapsamında yapılan ve geçerliği güvenirliği ispatlanmış olan FAMDÖ kullanılmıştır. 2 alt boyut (fiziksel aktivite mekânı seçimi, fiziksel aktiviteye katılımı engelleyen unsurlar) ve 33 maddeden oluşan FAMDÖ, 5'li Likert tipinde olup, katılımcıların park ve rekreasyon alanlarını fiziksel aktivite mekânı olarak seçmeye iten unsurları ve bu mekânlarda fiziksel aktiviteye katılımı engelleyen unsurları ölçmektedir. Verilerin analizi için betimleyici istatistik ve tek değişkenli varyans analizi (ANOVA) ve ilişkisiz örneklemler T-Tesi (Independent Samples T-Test) yöntemi kullanılmıştır.Araştırmanın bulgularına göre, park ve rekreasyon alanlarında fiziksel aktivitelere katılmama nedenleri kullanıcıların cinsiyet, eğitim düzeyi ve sigara kullanım durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Ancak, fiziksel aktivite amaçlı park ve rekreasyon alanlarına gelen kişilerin mekân seçimlerinde cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, beden kitle indeksi ve sigara kullanımı bir farklılık yaratmamaktadır. Araştırma kapsamında ele alınan bağımsız değişkenler bağlamında, park ve rekreasyon alanlarını fiziksel aktivite mekânı olarak seçmeye iten unsurlar belirlenip bu mekânda fiziksel aktiviteye katılımı engelleyen unsurları en aza indirgeyebilecek uygulamalar yerel yöneticilere önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the factors influencing the visitors coming to parks and recreation areas for physical activity.The universe of the research consists of the visitors of parks and recreation centers who are over 16 and living in Ankara. The selection the universe in addition to the sample choice is purposive sampling. 603 people took part in the research voluntarily out of the group mentioned as the universe of the research. When the data gathered from them was studied, some responses turned out to be invalid, and therefore the number of the individuals forming the sample decreased to 412 (aged 16-63 (x= 26.80, ss= 7.609), % 59.5 (245) male, % 40.5 (167) female).FAMDÖ, whose adaptation was done for this research and whose validity is proved, was used as the means of collecting data. 2 sub-dimension (choice of place of physical activity, factors preventing participation in physical activity) and consisting of 33 items FAMDÖ, is 5-point Likert-type, as a venue for participants to choose physical activity in parks and recreation areas and elements of push factors preventing participation in physical activity measures in these places. For data analysis descriptive statistics and univariate analysis of variance (ANOVA) and independent samples T-test (Independent Samples T-Test) method was used.According to the findings of the research, the causes of not participating in the physical activities in parks and recreational centers indicates a meaningful difference with regards to visitors gender, level of education and being a smoker or a non-smoker; however, gender, age, level of education, body mass index and being a smoker or not does not have an influence on the location choice of the people who come to parks and recreation centers. With regard to independent variables dealt within the research, the factors that motivate people to choose parks and recreation centers as places to involve in physical activity as well as the ones prevent or discourage people to go these places were detected and suggestions for minimazing the latter were made to the local authorities.