Erciş ve Muradiye cevizlerinin (juglans regia L.) seleksiyon yolu ile ıslahı üzerinde araştırmalar
A Study on the selection of walnut (juglans regia L.) in Erciş and Muradiye
- Tez No: 78939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, Seleksiyon. meyve özellikleri, çiçeklenme, Walnut. Selection, fruit characteristics, flowering
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
IV oz Erciş ve Muradiye Cevizlerinin (Juglans regia L.) Selcksi}'on Yolu İle İslahı Bu araştırma 1995-96 yıllarında Erciş ve Muradiye ceviz populasyonu içinde üstün karakterli ceviz tiplerini seçmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 4.000'den fazla ceviz ağacı incelenerek :I36 ağaçtan meyve örneği alınmış ve meyve özelliği bakımından önemli görülen 21 ceviz tipi ümitvar görülerek seçilmiştir. Seçilen bu ceviz tiplerinde ıncyve ağırlığı 9.43-16.43 gr. iç ağırlığı 5.37- 6.96 gr. iç oranı %40.12- 56.84. kabuk kalınlığı 1.01-2.08 mm arasında değişmiştir. Seçilen 21 tipin 8“i protandrous. 8”i protogynous.5"i homogamous olarak çiçcklenmiştir. Seçilen seleksivon (iplerinde üzerinde dişi çiçek oluşturan yan tomurcuk oranı % 0-80 arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Study on the selection of walnut (Juglans regia L.) in Erciş and Muradiye This selection study was carry out to determine the promising walnut types, during the two years in Erciş and Muradiye. In this study. 136 walnut types were selected from seed over 4.000 wild walnut trees and fruit samples was collected froin these 21 walnut types was recommended as promising types, from point of view of fruit quality characteristics. In the selected types, fruit weights ranged between 9.43 g -16.43 g. kernel weights varied 5.37 g. kernel pcrccnls between 40. 12 -56.84 %. shell thickness 1.01 -2.08 mm. In respect to flowering characteristics, eight types were prolandrous. eight types were protogynous and five types were homogamous within selected types. In the selected types, ratios of lateral buds carrying female flower were found between 0.0 -80 %.