Doğu Anadolu Bölgesinde yayılış gösteren veronica l.(scrophulariaceae) cinsinin beccabunya dumart. seksiyonu üzerinde morfolojik, karyosistematik ve ekolojik araştırmalar
  1. Tez No: 78938
  2. Yazar: FAZLI ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AVNİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Morfoloji-Ekoloji, Veronica, Karyosistematik, Revizyon, Flora, Veronica, Morphologia-Ecologia, Karyosystematic, Revision, Flora
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
XI oz Bu çalışma 1995-1998 yıllan arasında, Doğu Anadolu bölgesinde yayılış gösteren Veronica L. cinsinin Beccabunga Dumort. seksiyonuna ait taksonlar üzerinde morfolojik, karyosistematik ve ekolojik araştırmaları kapsamaktadır. Araştırma sonucunda, Beccabunga seksiyonuna ait incelenen 1 1 00 örnekten 6 tür, biri Türkiye florası için yeni takson 5 alttür olmak üzere toplam 1 1 takson tespit edilmiştir. Veronica beccabunga L. subsp. muscosa (Korsh.) A. Jelen. Türkiye için yeni takson olarak belirlenmiştir. Sitotaksonomik incelemeler sonucunda tüm taksonların temel kromozom sayısı x=9 olarak bulunmuştur. Bu seksiyonun üyelerinin 700-3000 m arasındaki rakımlarda yetiştiği ve organik maddece zengin sulu habitatları tercih ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
XII ABSTRACT This study consists of Morphological, Karyosystematical and Ecological researches on taxa belonging to Beccabunga Dumort. section of Veronica genus extending in East Anatolia region during the years 1995 and 1998. At the end of the research, we have totally determined eleven taxa together with 5 new taxon subspecies one of which is for Turkey's flora and 6 species belonging to Beccabunga section. Veronica beccabunga subsp. muscosa recorded a new taxon Turkey's flora. After the cytotaxonomical examinations, the basic chromosome numbers of all taxa were found to be x=9. The members of this section are found to have the preference of habitations that are organically rich and watery in 700-3000 m altitudes.