Karakaş koyunlarının süt ve döl verimleri ile dışyapı ve büyüme-gelişme özellikleri
The Milk yield reproductive performance, somebody measurements and growth characteristics of Karakaş sheep
  1. Tez No: 78948
  2. Yazar: ÖZDAL GÖKDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL AŞKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karakaş koyunları, Karakaş, Sheep
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
IV ÖZ Karakaş Koyunlarının Süt ve Döl Verimleri ile Dışyapı ve Büyüme-Gelişme Özellikleri Bu araştırma, Karakaş koyunlarının köylü koşullarında bazı verim performansları ve dışyapı özelliklerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Kuzularda doğum, sütten kesim (134 günlük yaşta), 30. gün, 60. gün, 90. gün, 120. gün, 150. gün ve 180. gün canlı ağırlıkları sırasıyla ortalama 3.69, 27.19, 7.64, 12.47, 18.93, 24.56, 27.62 ve 27.33 kg, doğum - 90. gün, doğum - 180. gün, 90 - 180. gün ve doğum - sütten kesim dönemleri arasındaki günlük ortalama canlı ağırlık artışları ise sırasıyla 0.163, 0.128, 0.102 ve 0. 1 70 kg olarak saptanmıştır. Koyunlarda Iaktasyon süt verimi ve laktasyon süresi sırasıyla ortalama 54.75 İt ve 197.8 gün, doğum ve mera sonu dönemlerinde canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla 46.21 ve 48.79 kg, cidago yüksekliği, vücut uzunluğu, kürekler arkası göğüs genişliği, göğüs derinliği, göğüs çevresi ve but çevresi ölçüleri sırasıyla 68.81, 65.18, 18.54, 31.50, 93.61 ve 60.19 cm, döl verim özellikleri olarak ele alınan kısırlık oranı % 5.26, yavru atma oranı % 5.26, kuzulama (doğum) oranı % 89.47, ikizlik oranı % 8.82, koçaltı koyun başına doğan kuzu sayısı 0.97 ve doğuran koyun başına doğan kuzu sayısı 1.08, yaşama gücü özellikleri olarak ele alınan doğum-7.gün, doğum-sütten kesim (134. gün), doğum-30. gün, doğum-60.gün, doğum-90.gün, doğum- 120.gün, doğum-150.gün, doğum- 180.gün, sütten kesim-150.gün ve sütten kesim-180.gün arasında yaşama gücü oranlan sırasıyla % 94.60, % 87.84, % 93.24, % 91.89, % 87.84, % 87î84, % «6.49, % 83.78, % 98.46 ve % 95.38 ve koçaltı koyun başına 3 aylık yaştaki kuzu sayısı, koçaltı koyun başına sütten kesilen kuzu sayısı, doğuran koyun başına 3 aylık yaştaki kuzu sayısı ve doğuran koyun başına sütten kesilen kuzu sayısı sırasıyla 0.86, 0.86, 0.96 ve 0.96 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Milk Yield, Reproductive Performance, Some Body Measurements and Grmvth Characteristics ofKarahaş Sheep. This research has been carried out to determine the some production traits and body measurements of Karakaş sheep in rural farm conditions. The means of live weights of lambs at birth and at 134 (at weaning), 30, 60, 90, 120, 150 and 180 days of age were 3.69, 27.19, 7.64, 12.47, 18.93, 24.56, 27.62 and 27.33 kg, respectively. The average daily gains from birth to weaning, from birth to 90th days, from birth to 180th days and from 90th days to 180th days were 0.170, 0.163, 0.128 and 0.102 kg, respectively. The means of lactation length and lactation milk yield for ewes were 197.8 days and 54.75 1, respectively. The overall means of live weight at birth and end of grazing period of ewes were 46.21 kg and 48.79 kg, respectively. The means of height at withers, body length, hearth width back of withers, hearth depth, hearth girth and legs girth were 68.81, 65.18, 18.54, 31.50, 93.61 and 60.19 cm, respectively. Infertility, abortion, parturition and twinning rates were found to be 5.26 %, 5.26 %, 89.47 % and 8.82 %, respectively. Fecundity and litter size were found to be 0.97 and 1.08, respectively. The survival rates of lambs until 7th, 134th (until weaning), 30th, 60th, 90th, 120th, 150th and 180th days were 94.60 %, 87.84 %, 93.24 %, 91.89 %, 87.84 %, 87.84 %, 86.49 % and 83.78 %, respectively. The survival rates of lambs to 150th and 180th days from weaning were found as 98.46 % and 95.38 %, respectively. In addition, lambs at 3 month age (and at weaning) per ewes served and per ewes lambing were found to be 0.86 and 0.96, respectively.