Gibbs örneklemesinin ıslah amaçlı çalışmalarda kullanılması
- Tez No: 78951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN OKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gibbs örneklemesi, Bayesian yöntemi, Varyans unsurları, Gibbs sampling, Bayesian method, Variance components
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
oz Bu çalışmada, son yıllarda varyans unsurları tahminlemesinde gittikçe önem kazanmakta olan Gibbs örneklemesi incelenmiştir. Gibbs örneklemesinin hem tek özellikli modeli, hemde iki özellikli modeli için teorik özellikleri incelenmiştir. Gibbs örneklemesi, her bir parametre için elde edilen tam koşullu dağılışları ve marjinal dağılışları esas alarak tahminleme yapmaktadır. Gauss-Seidel iterasyonu kullanılarak tek özellikli ve iki özellikli model için bir örnek verilmiştir. Varyans unsurları tahmininin kolayca convergence olması için başlangıç prior değerlerinin uygun bir şekilde atanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT The using of Gibbs sampling for estimation of variance component was the title of this study. For this purpose a single trait and two traits sample were given. Gibbs sampling estimates for each parameter are based on full conditional and marginal distributions. A single trait and two traits example were given for Gauss-Seidel iteration. It has been concluded that the prior values are importent for faster convergence.