Gibbs-helmholtz denklemi ve galvanik pillerin elektromotor kuvveti
Gibss-helmholtz equation and the EMF of galvanic cells
- Tez No: 45209
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gibbs-Helmholtz equation, concentration cells, liquid junction potentials, Henderson's equation 11
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GlBSS-HELMHOLTZ DENKLEMİ VE GALVANİK PİLLERİN ELEKTROMOTOR KUVVETİ Mesut KAHVECİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ali DEMİRTAŞ 1995, Sayfa:55 Jüri: Prof. Dr. Ali DEMİRTAŞ Doç. Dr. Rıza O?UL Doç. Dr. Mustafa KUMRU Bu çalışmadaki ölçümler, bir konsantrasyon pilinde sadece sıvı-sıvı ekleminin meydana getirdiği elektromotor kuvvetine ait sıcaklık katsayısından elde edilmiştir. Elde edilen verilerin Handerson denklemi ile uyumu oldukça iyi fakat Gibbs-Helmholtz denklemine uyumu iyi değildir. Gibbs-Helmholtz denkleminden hesaplanan AH değerleri ile kalorimetrik olarak ölçülen değerler arasındaki farkın iyonik mobilitelerden hesaplanabileceği gösterilir Gibbs-Helmholtz denklemi, genellikle, bu denklem kullanılarak elde edilen hücre reaksiyonu entalpisi, AH,^, ile kalorimetrik olarak belirlenen entalpinin, ah^,, karşılaştırılması ile test edilir. Literatürde bulunan böyle üç test gözden geçirilmiştir. Entalpi değişimi çözünmenin bir kısmi mola! ısısıdır. Bu hücreler için farkların esas olarak hidrojen iyonlarının aktarım sayılarının sıcaklıkla değişiminden kaynaklandığı gösterilmiştir. Bu tabanda, Gibbs- Helmholtz denldeminin sapması kolayca hesaplanmıştır. Anahtar Kelime: Gibbs-Helmholtz denklemi, konsantrasyon pilleri, sıvı eklem potansiyelleri, Henderson denklemi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Theesis GIBSS-HELMHOLTZ EQUATION AND THE EMF OF GALVANIC CELLS Mesut KAHVECİ Selçuk University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Deparmentof Physics Supervisor: Prof. Dr. Ali DEMİRTAŞ 1995, Page:55 Jury: Prof. Dr. Ali DEMİRTAŞ Assoc. Prof. Dr. Rıza O?UL Assoc. Prof. Dr. Mustafa KUMRU Measurements used in this study are obtained from temperature coefficient of the electromotive force produced only in the liquid-liquid junction of a concentration cell. Handerson's equation is in good agreement with the obtained data while Gibbs-Helmholtz equation is not. It was shown that, the differences between the AH values obtained from Gibbs-Helmholtz equation and those obtained calorimetrically can be calculated from ionic mobilities. Gibbs-Helmholtz equation is generally checked by comparing the enthalpy of the cell reaction obtained from this equation, AHemf, to that obtained calorimetrically, AH^. Three such tests found in the literature are reviewed. Enthalpy change is a partial molal heat of dilution. It was shown that these differences essentially result from the change of the transference number of hydrogen ion with temperature. The discrepancy of the Gibbs-Helmholtz equation is easily calculated in this basis.