Van ili Bahçesaray ilçesi arıcılık faaliyetleri ve sorunları
  1. Tez No: 78950
  2. Yazar: CENGİZ ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL AŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Beekeeping, Socio-Economic Characteristics, Beekeeping Activities, and Problems of Beekeeper
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Van İli genelinde arıcılık faaliyetlerine ilişkin hiçbir bilimsel çalışma yoktur. Bu çalışma ile ileride yürütülecek çalışmalara veri tabanı oluşturulması amaçlanmıştır. Araştırma, Van'ın Bahçesaray İlçesinde, anket çalışması olarak yürütülmüştür. Araştırmada arıcıların sosyo-ekonomik nitelikleri, ilçenin arıcılık yapısı, arıcılık faaliyetleri ve arıcıların sorunları ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Ayrıca ele alınan bu özellikler bakımından gezginci ve sabit arıcılar karşılaştırılmıştır. Gezginci arıcıların daha yüksek arıcılık gelirine ve daha fazla koloni sayısına sahip olan ve asıl meslekleri itibarıyla büyük oranda arıcılardan oluşan kişiler oldukları saptanmıştır. Gezginci arıcılar kayıt tutma, kapasite artırımı ve hastalık tanısı gibi konulara ilişkin olarak sabit arıcılara oranla daha fazla arıcılık bilgi düzeyine sahiptirler. Araştırmada arıcıların güvenlik, ana arı sağlanması, kışlatma, konaklama ve pazarlama konularında sorunları olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Arıcılık, Sosyo-ekonomik Nitelikler, Arıcılık Uygulamaları, Arıcı Sorunları
Özet (Çeviri)
There is no scientific study on apiculture in Van. The purpose of this study was to establish a data-base related to apiculture for future studies. This was a survey study, and was carried out in Bahçesaray, Van. It was tried to figure out the socio-economic characteristics, beekeeping structure, beekeeping activities and problems of beekeepers of Bahçesaray. In addition, migratory and settled beekeepers were compared in terms of mentioned characteristics. It was determined that migratory beekeepers had higher income and colony number than those of settled beekeepers. The main job of the most of migratory beekeepers was beekeeping. In addition, the migratory beekeepers had higher knowledge then settled beekeepers in record keeping, disease diagnosis and capacity increasing It was determined that beekeepers had security, queen finding, wintering, lodging and marketing problems.