Türk saanen keçilerinde doğum, postnatal davranışlar ve plasenta özellikleri için genetik parametre tahminleri
Genetic parameter estimation of birth, postnatal behaviour and placental traits in Turkish saanen goats
- Tez No: 970270
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR KONYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kotiledon Sayısı, Plasenta Ağırlığı, Kotiledon Yoğunluğu, Plasenta Etkinliği, Postnatal Davranışlar, Plasenta Atım Süresi, Number of Cotyledons, Placenta Weight, Cotyledon Density, Placenta Efficiency, Postnatal Behaviour, Duration of Placenta Expulsion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Türk Saanen keçilerinde plasenta morfolojisiyle bazı postnatal davranışların genotipik ve fenotipik varyans unsurlarının tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Farklı yıllarda incelenmiş 722 plasenta örneği üzerinde yürütülen çalışmada, veriler SAS paket programında analiz edilmiştir. Pedigrinin sıralanması RE-NUM-OR ve varyans unsurlarının tahminleri Gibbs örneklemesinde 500000 iterasyonda çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre doğum ağırlığı (DA), plasenta ağırlığı (PA), kotiledon sayısı (KS) ve kotiledon yoğunluğu (KY) üzerinde ana yaşı, cinsiyet ve doğum tipinin etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P=<0,0001). Doğum süresi (DS), doğumdan sonra ayağa kalkma süresi (DSAKS), emme süresi (ES) ve plasenta atım süresine (PAS) ilişkin kalıtım dereceleri tahminlerinde maternal kalıtım derecesi daha yüksek tahmin edilmiştir. KS, plasenta etkinliği (PE) ve KY daha yüksek maternal kalıtım dereceleri sergilemiştir. DA için h2=0,28, h2m=0,28; PA için h2=0,14, h2m=0,24 olarak tahmin edilmiştir. DA, plasenta özellikleri ve postnatal davranışlar arasındaki genetik ve fenotipik ilişkiler incelendiğinde DA ile PA, KS ve özellikle PE arasında güçlü genetik korelasyon tespit edilmiştir (r𝗀 = 0,76–0,90). KS ile PE arasında neredeyse tam genetik ilişki (r𝗀 = 0,98) belirlenmiştir. Ayrıca, ES ile DSAKS arasında yüksek pozitif korelasyon (r𝗀 = 0,90), KS ile ES arasında ise negatif ilişki (r𝗀 = -0,55) bulunmuştur. Bulgular, plasenta özelliklerinin DA ve yenidoğanın postnatal adaptasyonu üzerinde genetik olarak etkili olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgulara göre doğrudan kalıtım derecelerine göre maternal kalıtım derecelerinin daha yüksek bulunması, maternal genetik etkinin daha baskın olduğunu göstermektedir. Bu durum, plasenta morfolojisinin ve postnatal davranışların şekillenmesinde ananın genetik yapısının yavrudan daha etkili olduğunu ve bu özellikler üzerinde yapılacak ıslah çalışmalarında maternal etkilerin dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim was to estimate the genotypic and phenotypic variance components of placenta morphology and some postnatal behaviors Turkish Saanen goats. The data from 722 placenta samples examined in different years were analyzed using SAS programm.The ranking of the pedigree was performed by RE-NUM-OR and the estimation of variance components was performed by Gibbs sampling at 500000 iterations. The results showed that maternal age, sex and type of birth had a significant effect on birth weight (DA), placenta weight (PA), number of cotyledons (KS) and cotyledon density (KY) (P=<0,0001). Maternal heritabilities were higher in duration of labor (DS), duration of standing after birth (DSAKS), time until first sucking after birth (ES) and placental expulsion time (PAS) than direct heritabilities It was estimated as h2=0,28, h2m=0,28; PA it was estimated as h2=0,14, h2m=0,24. KS, placental efficiency (PE) and KY exhibited higher maternal heritabilities. Strong genetic correlations were found between DA and PA, KS and especially PE (r𝗀 = 0.76-0.90). Almost complete genetic relationship (r𝗀 = 0.98) was determined between KS and PE. In addition, there was a high positive correlation between ES and DSAKS (r𝗀 = 0.90) and a negative correlation between KS and ES (r𝗀 = -0.55). The findings suggest that placental characteristics are associated with DA and postnatal adaptation of the newborn. The results show that maternal inheritance influences morphology and behaviour more than direct inheritance. This means maternal effects should be considered in future breeding studies on these traits. .