Pediatrik spinal tümörden opere hastaların patolojik ve radyolojik korelasyonu
Pediatrik spinal tümörden opere hastalarin patolojik ve radyolojik korelasyonu
- Tez No: 789651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ŞAKİR EKŞİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Spinal kord tümör, pediatrik, intradural intramedüller tümör, intradural ekstra medüller tümör, ekstra dural tümör, Spinal cord tumor, pediatric, intradural intramedullary tumor, intradural extramedullary tumor, extradural tumor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Pediatrik spinal tümörlerde olguların, tanının geç aşamada konulması, gelişimsel patolojilerin edinsel patolojilere göre daha sık olması nedeniyle tanılarının konulmasında zorluk çekilmektedir. Ameliyat öncesi radyolojik ön değerlendirmedeki doğruluk, hasta ve hasta yakınlarının ameliyat ve sonrası süreçlerle ilgili detaylı bilgi verilmesi ve gerekli planlamaların yapılabilmesini kolaylaştırır. Pediatrik spinal tümörlerle ilgili ameliyat öncesi radyolojik değerlendirmenin patolojik sonuçlarla ne kadar korele olduğu konusunda, literatürde net bir veri bulunmamaktadır. Bu sebeple bu konudaki bilgi birikiminin ne düzeyde olduğunu anlamak amacıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde yer alan 2 Eğitim ve Araştırma Hastanesinde opere edilen pediatrik spinal tümörlerin ameliyat öncesi görüntülemelerde ne kadar doğrulukla tahmin edildiği incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi beyin ve sinir cerrahisi kliniklerinde spinal tümörden opere edilen, 0-18 yaş aralığında, toplam 24 hastanın, ameliyat raporları, patoloji sonuçları ve cerrahi sonuçları içeren tıbbi dosyaları geriye dönük (retrospektif) olarak incelendi. Nöroradyoloji ve kas-iskelet sistemi üzerine tecrübesi olan ve 3 ayrı üniversite hastanesinde görev alan 3 radyoloji uzmanı, hastaların kliniklerine kör olacak şekilde, ameliyat öncesi tetkikleri değerlendirdiler. Bu değerlendirmelerin, patolojik sonuçlarla ve kendi aralarındaki tutarlılıkla ilgili olarak korelasyonları değerlendirilmiştir. Bulgular: 0-18 yaş arasında, spinal tümörden opere olan %37,5 (n=9) kadın, %62,5 (n=15) erkek toplam 24 olgu mevcuttur. Çalışmaya katılan olguların, yaşları 1 ile 18 yıl arasında değişmekte olup, ortalama yaş 10,79±5,07 yıl olarak saptanmıştır. Çalışmaya katılan olgularda tümörlerin %46'sının (n=11) servikal bölge, %25'inin (n=6) torakal bölge, %17'sinin (n=4) lomber bölge, %12'sinin (n=3) sakral bölge yerleşimli olduğu gözlenmiştir. Spinal tümörlerin spinal kord ile olan ilişkilerine göre ise; %67'sinin (n=16) ekstradural, %29'unun (n=7) intradural ekstramedüller, %4'ünün (n=1) intramedüller yerleşimli olduğu gözlenmiştir. Radyoloji uzmanlarının tanıları patoloji sonuçları ile korele edildiğinde; 1. Radyoloğun tanısal doğruluğu %54 (n= 13/24), 2. Radyoloğun %66 (n= 16/24) ve 3. Radyoloğun %54'dü (n= 13/24). Her üç radyoloğun patoloji sonucunu doğru olarak ön görme oranı %50'ydi (n= 12/24). Olguların %21'inde (n= 5/24) radyologların biri veya ikisi doğru tanısal öngörüde bulunmuşlardı. Her üç radyolog da 7 olguda doğru tanıyı koyamadılar (%30) Sonuç: Pediatrik spinal tümörlerde olguların, tanının geç aşamada konulması, gelişimsel patolojilerin edinsel patolojilere göre daha sık olması nedeniyle tanı konulmasında daha fazla zorluk çekilmektedir. Mevcut çalışmamızda nöroradyoloji ve iskelet-kas sisteminde uzun süreli tecrübesi olan radyoloji uzmanlarında bile tanısal doğruluk oranı %54-66 arasında seyretmekte olup, yaklaşık %30 olguda tanı doğru olarak konulamamaktadır. Ameliyat öncesi tanı doğruluğu, gerekli ameliyat hazırlıklarının planlanması, aileye prognoz hakkında daha net bilgi verilmesi açısından önem arz etmektedir. Yakın zamanda yapay zeka sistemlerinin entegrasyonu ile bu sorunun çözülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Diagnosis of pediatric spinal tumors is difficult because they cause symtoms in late term and are more related with congenital malformations more than the ones observed in adult cases. Accuracy in radiological work-up conveys precious information for surgeon to give more information about treatment approach and prognosis to the patients and their caregivers. There is no clear data in the literature on how much correlation does exist between radiological and pathological findings about pediatric spinal tumors preoperative radiological evaluation of pediatric spinal tumors correlates with pathological results. We aimed to depict the correlation between radiological and pathological findings of the spinal tumors in pediatric patients. Methods: The medical files of 24 patients, aged 0-18 years, who were operated on for spinal tumors in neurosurgery clinics of the University of Health Sciences Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital and Ümraniye Training and Research Hospital were reviewed. Three radiologists, who had experience in neuroradiology and musculoskeletal system evaluated the preoperative MRI and CT images of those cases. They were blind to their clinical presentation. Correlations of these evaluations with respect to pathological results and consistency among themselves were evaluated. Results: There are a total of 24 patients aged between 0-18 years of age. Of those 24 patients, 9 (37.5%) were female and 15 (62.5%) were male. In the cases included in the study, 46% (n=11) of the tumors were in the cervical region, 25% (n=6) in the thoracic region, 17% (n=4) in the lumbar region, and 12% (n=3) in the sacral region. Tumors were located in the extradural compartment (67%), in the intradural extramedullary compartment (29%), in the intradural intramedullary compartment (4%). When diagnoses of radiologists were compared with pathological findings, we observed that diagnostic accuracy of the 1st radiologist was 54% (n= 13/24), 66% of the 2nd radiologist (n= 16/24) and 54% of the 3rd radiologist (n= 13/24). The rate of correctly predicting the pathology result by all the radiologists was 50% (n= 12/24). In 21% of the cases (n= 5/24), one or both of the radiologists did misdiagnosis. Conclusion: Diagnosis of pediatric spinal tumors is difficult because they cause symtoms in late term and are more related with congenital malformations more than the ones observed in adult cases. In our current study, the diagnostic accuracy was 54-66%, who were experienced in neuroradiology and musculoskeletal diagnoses. Preoperative diagnosis accuracy is important in terms of making proper treatment plans and giving clear consultation to the family. Depending our findings, we propose to solve this problem with the integration of artificial intelligence systems to the radiology.