Pediatrik populasyonda spinal sagittal parametrelerin normatif değerlerinin incelenmesi
Investigation of normative values of spinal sagittal parameters in the pediatric population
- Tez No: 940013
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Sagittal denge, Sagittal parametreler, Spinopelvik, Normatif, Sagittal balance, sagittal parameters, spinopelvic, and normative
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Türk popülasyonunda çocukluk çağında ve adölesan dönemde omurganın sagittal parametrelerinin normatif değerleri ile ilgili yeterli veri ve yayın bulunmamaktadır. Biz bu çalışmamızda Türk toplumunda 1-18 yaş arası, herhangi bir omurga deformitesi olmayan sağlıklı popülasyonda omurganın sagittal parametrelerini incelemeyi ve normatif değerleri ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmayı yaparken Ocak 2010-Temmuz 2023 tarihleri arasında kliniğimize omurgada eğrilik şüphesi, bel ağrısı gibi tüm spinal kolonun ortroröntgenografik değerlendirilmesini gerektirecek çeşitli sebeplerle başvuran ve Skolyoz AP/Lateral grafisi çekilen bireyleri retrospektif olarak değerlendirmeyi planladık. Çalışmaya dahil edilecek bireyleri 1 ile 18 yaş arasında, bağımsız ambule olabilen ve herhangi bir sendromik, konjenital ya da sistemik hastalığı bulunmayan bireylerden seçtik. Ayrıca, kalça displazisi, alt ekstremitede uzunluk farkı gibi spinal kolonu da etkileyebilecek deformitesi olan hastaları çalışmaya dahil etmeyip, değerlendirme sonucunda herhangi bir spinal deformite saptanmayan bireyleri analize almayı planladık. Ayakta çekilmiş Skolyoz AP/Lateral Grafiler alınarak kalibre edilip surgimap versiyon 2.3.2.1 (nemaris,Inc) programında Servikal lordoz , Torakal Kifoz, Lomber lordoz , T1SPi, T9SPi, T1 Slope , C7 S1 SVA, , Spino-kranial açı, Spino-sakral açı gibi sagittal parametrelerin yanısıra, Pelvik insidans , Pelvik tilt , Sakral slope gibi spinopelvik parametrelerin ve Kranial insidans, Kranial tilt ,Kranial slope, O-C2, C1-C2 açısı, gibi servikal parametlerin ölçümünü yaptık. Elde edilen verileri yaşa göre kategorize edip bu sayede normal popülasyonda yaşa ve/veya yaş grubuna göre normatif değerler ortaya koymaya çalıştık. Bulgular: Bu çalışmada, 394 bireyden oluşan örneklemde servikal, torakal ve lomber omurgaya ait çeşitli radyolojik parametreler ölçülmüş ve analiz edilmiştir. Ölçümler temel istatistiksel kriterler (ortalama, medyan, standart sapma, minimummaksimum değerler ve çeyrekler açıklığı) doğrultusunda değerlendirilmiştir. Çalışmada eksik veriler yalnızca T1 Slope, Oc-C2 Açısı, Kranial Insidans, Kranial Tilt, Kranial Slope ve Spino-Kranial Açı gibi bazı parametrelerde gözlemlenirken, diğer ölçümlerde eksik veri bulunmamıştır. Servikal lordoz (CL, C2-C7) ortalama 14,30° ± 10,17 olarak belirlenmiş olup, bireyler arasında geniş bir varyasyon göstermiştir. Torakal kifoz (TK, T4-T12) ortalama 37,12° ± 9,00 olarak hesaplanmış ve yaş gruplarına göre benzerlik göstermiştir. Lomber lordoz (LL, L1-S1) ise 53,38° ± 10,40 olup, daha yüksek bireysel varyasyonlar içermektedir. Pelvik insidans (PI) 42,08° ± 9,22, pelvik tilt (PT) 5,73° ± 7,42 ve sakral eğim (SS) 36,43° ± 7,41 olarak ölçülmüş, bu parametrelerin bireysel değişkenlik gösterdiği saptanmıştır. Ek olarak, Spino-Sakral Açı (126,25° ± 8,46) ve Spino-Kranial Açı (79,41° ± 11,60) gibi denge parametreleri analiz edilmiş ve geniş bir dağılım sergilemiştir. T1 Slope 27,08° ± 7,90, Oc-C2 Açısı 20,41° ± 9,97 ve C1-C2 Açısı 30,92° ± 9,73 olarak belirlenmiş, bu değerlerin yaş ve postürel faktörlere bağlı olarak değiştiği gözlemlenmiştir. Bu bulgular, normal popülasyondaki spinal sagittal plan parametrelerinin yaş gruplarına göre değişebileceğini ve bireysel farklılıklar gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Çalışmada elde edilen veriler, literatürde bildirilen referans aralıklarla karşılaştırılarak detaylı şekilde tartışılmıştır. Sonuç: Sagittal denge ve önemi üzerinde özellikle son 20-25 yılda daha fazla ilgi gösterilmiş ve çalışma yapılmaya başlanmıştır. Bu dengede önemli olan sagittal parametrelerin normatif aralıklarının belirlenmesi, omurga sağlığının korunması ve deformite yönetiminin etkinliği açısından kritik bir öneme sahiptir. Çocuk ve adölesanlarda büyüme sürecinin omurganın sagittal eğrilikleri üzerindeki etkileri, kompanzasyon mekanizmaları ve deformite progresyon riski ile ilişkilidir. Bu nedenle, normatif referans değerlerinin belirlenmesi, skolyoz gibi deformitelerin tedavi planlamasında, cerrahi yaklaşımların oluşturulmasında ve konservatif yöntemlerin, özellikle de korse tedavisinin optimizasyonunda temel bir gereklilik olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim and Purpose: There is insufficient data and literature regarding the normative values of spinal sagittal parameters in childhood and adolescence. In this study, we aim to investigate the sagittal parameters of the spine in a healthy population aged 2 to 18 years in the Turkish society, who do not have any spinal deformities, and to establish normative values. Materials and Methods: In this study, we planned to retrospectively evaluate individuals who presented to our clinic between January 2010 and July 2023 with various complaints requiring orthoradiographic evaluation of the entire spinal column, such as suspected spinal curvature or back pain, and who underwent scoliosis anteroposterior (AP) and lateral radiographs. The study population consisted of individuals aged between 1 and 18 years who were independently ambulatory and did not have any syndromic, congenital, or systemic diseases. Additionally, individuals with deformities that could affect the spinal column, such as hip dysplasia or lower extremity length discrepancy, were excluded from the study. Only individuals without any detected spinal deformities based on the assessment were included in the analysis. Standing scoliosis AP and lateral radiographs were calibrated and analyzed using Surgimap software (version 2.3.2.1, Nemaris, Inc.) to measure sagittal parameters, including cervical lordosis, thoracic kyphosis, lumbar lordosis, T1 spinopelvic inclination (T1SPI), T9 spinopelvic inclination (T9SPI), C7-S1 sagittal vertical axis (SVA), spino-cranial angle, and spino-sacral angle. Additionally, spinopelvic parameters such as pelvic incidence, pelvic tilt, and sacral slope, as well as cervical parameters including cranial incidence, cranial tilt, cranial slope, O-C2 angle, C1-C2 angle, and T1 slope, were evaluated.The obtained data were categorized based on age to establish normative values for the healthy population according to age and/or age groups. Results: Determining the normative ranges of sagittal balance is a crucial factor in preserving spinal health and effectively managing treatment approaches, particularly considering the impact of growth potential on sagittal curvatures in children and adolescents. Establishing these parameters is essential for predicting deformity progression, optimizing surgical planning, and enhancing the effectiveness of brace treatment. Future comprehensive and prospective studies will contribute to a better understanding of early-stage sagittal changes and their long-term functional outcomes, thereby facilitating the development of treatment approaches based on scientific foundations. Conclusion: Determining the normative ranges of sagittal balance is a crucial factor in preserving spinal health and effectively managing treatment approaches, particularly considering the impact of growth potential on sagittal curvatures in children and adolescents. Establishing these parameters is essential for predicting deformity progression, optimizing surgical planning, and enhancing the effectiveness of brace treatment. Future comprehensive and prospective studies will contribute to a better understanding of early-stage sagittal changes and their long-term functional outcomes, thereby facilitating the development of treatment approaches based on scientific foundations.