Van'da yabancı otlar üzerinde bulunan patojen pas funguslarının belirlenmesi üzerine bir çalışma
- Tez No: 78966
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIK TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yabancı ot, Biyolojik kontrol, Pas fungusu, Weeds, Biological control, Rust fungi
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz Bu çalışma 1996-1997 yıllarında Van ilinde bulunan yabancı otlar üzerindeki patojen pas funguslarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma sonucunda, 57 farklı yabancı ot türü üzerinde pas hastalığına rastlanmış ve yabancı otların biyolojik kontrolü açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Söz konusu yanbancı otlar üzerinde patojen pas funguslarının belirlenmesi için yapılan teşhis çalışmaları sonucunda dört pas cinsine ait (Puccinia spp., Uromyces spp., Phragmidium spp., Melampsora spp.) 43 pas türü tanılanmıştır. Bunlardan iki türün Phragmidium cinsi, üç türün Melampsora cinsi, 1 1 türün Uromyces cinsi, 27 türün ise Puccinia cinslerine ait oldukları belirlenmiştir. Söz konusu pas funguslarından ülkemiz için yeni kayıt olabilecek türlere de rastlanmıştır. Ayrıca tanılanan pas etmenlerinin konukçuları üzerindeki enfeksiyon yerleri ve enfeksiyon yoğunlukları araştırılmış, yabancı otlarla biyolojik mücadeledeki önemleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY TO DETERMINE PATOGENIC RUST FUNGI SPECIES INFECTING WEEDS IN VAN PROVINCE This study was carried out to determine the presence of pathogenic rust fungi species infecting weeds in Van province. Rust fungi species were found on 57 different weeds and evaluated for the possibilites for biological control of weeds. Fourthythree rust species belonging to four different pathogenic rust genera {Puccinia spp., Uromyces spp., Phragmidium spp., Melampsora spp.) were identified. Two of the species belonged to Phragmidium spp., three species Melampsora spp, 1 1 species belonged to Uromyces spp. and 27 species belonged to Puccinia spp. Some of the species could be new records for our country. In addition, the infection locations and severities of the fungi on hosts were investigated and their importance in biological control was evaluated.