Hyalopterus pruni (Homoptera: Aphididae) üzerinde beslenen Adalia bipunctata (Coleoptera: Cocinellidae)'nın farklı çiftleşme sayılarının yaşam çizelgeleri üzerine etkilerinin saptanması
- Tez No: 78967
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Adalia bipunctata, Hyalopterus pruni, Üç Farklı Çiftleşme Sayısı, Yaşam Çizelgesi, Adalia bipunctata, Hyalopterus pruni, Three Different Mating Numbers, Life Table
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
H.pruni üzerinde beslenen A.bipunctata'nın toplam ergin öncesi dönemleri 13.87 gün ve ölüm oranı %26.66 olarak bulunmuştur. A.bipunctata 'nın üç farklı sayıda çiftleştirilmesinin Kalıtsal Üreme Yeteneği (rm) ve Ortalama Döl Süresi (T)'ne hiçbir etkisi olmadığı bulunurken çiftleşme sayısı arttıkça bırakılan yumurta sayısı ve Net Üreme Gücü (Ro)'da artmıştır. Bu Ro değeri bir kez çiftleştirilenler için 68.31 dişi/dişi, iki kez çiftleştirilenler için 82.86 dişi/dişi ve üç kez çiftleştirilenler için 92.19 dişi/dişi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It was found as %26.66 mortality and 13.87 days of all the larval and pupal development of the Adalia bipunctata (Col.: Coccinellidae) feeding on Hyalopterus pruni (Horn.: Aphididae). While three different number mated of the A. Bipunctata was found no effects on the intristic rate of increase (rm) and rate (Ro) when the maiting number increased. The net production rate (Ro) were found 68.31 female/female for once mating, 82.85 female/female for twice mating and 92.19 female/female for three times mating.