Lomber cerrahilerde pron pozisyonun kafa içi basınca etkilerinin ultrasonografik optik sinir kılıfı çapı ölçümüyle değerlendirilmesi
Effects of prone position on intracranial pressure during spine surgery: Evaluation of optic nerve sheath diameter by ultrasonographic measurement
  1. Tez No: 789670
  2. Yazar: SEVIL KALBIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN ÖZKÖSE ŞATIRLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber cerrahi, pron pozisyonu, kafa içi basınç, ultrasonografi, optik sinir kılıfı çapı, Lumbar surgery, prone position, intracranial pressure, ultrasonography, optic nerve diameter, optic nerve sheath diameter
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Spinal cerrahilerde rutin olan pron pozisyonunun intrakraniyal basıncı (İKB) artırdığı düşünülmektedir. İntrakraniyal basınç ölçümünde altın standart ventrikül içi kateterli basınç ölçümü olsa da bu işlem invaziv ve komplikasyonlara açıktır. Optik sinir kılıfının dura materin bir uzantısı olması nedeniyle optik sinir kılıfı çapındaki (OSKÇ) değişiklikler İKB'ı yansıtmaktadır. Son çalışmalarda OSKÇ ölçümleri İKB'nin değerlendirilmesi için hızlı, güvenilir, tekrarlanabilir ve non-invaziv bir teknik olarak önerilmektedir. Bu çalışmada, spinal cerrahi geçiren hastalarda pron pozisyonun birincil olarak İKB'ye etkisini ultrasonografik OSKÇ ölçümleriyle değerlendirmeyi, ikincil olarak da OSKÇ'ye etkili olabilecek demografik ve klinik faktörleri araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli ve prospektif olarak planlandı. Elektif şartlarda lomber cerrahi geçirecek, 18-80 yaş arasında, ASA I-III risk grubunda hastalar çalışmaya dahil edildi. Acil cerrahiye alınan, çalışmaya katılmayı kabul etmeyen, <18 ve >80 yaş, geçirilmiş göz ve kraniyal operasyonu, glokom öyküsü, KİBAS bulguları, kraniyal anomalisi olan, intraoperatif aşırı kanama beklenen, OSKÇ ölçümü yapılamayan hastalar çalışma dışında bırakıldı. Hastalara bispektral indeks monitörizasyonu ile standart anestezi uygulandı. Optik ultrasonografi, streç filmle kapatılmış üst göz kapağına lineer prob ile göze baskı uygulamadan B modunda uygulandı. Göz küresinin 3 mm aşağısındaki hizada OSKÇ ölçümü yapıldı. Her optik sinir için transvers ve sagittal düzlemlerdeki ölçümlerinin ortalamaları değerlendirildi. Pron pozisyondaki ölçümler bir kişi yardımıyla hasta başı 30° sağa ve sola çevrilerek alındı. Hastalar entübe edilmeden önce her iki gözden kontrol ölçümü (T0), entübasyonu takiben supin pozisyondaki ikinci ölçümleri alındı (T1). Cerrahi sonlandığında pron pozisyonunda (T2), daha sonra supin pozisyonda hasta uyandırılmadan önce (T3) son ölçümleri alındı. Operasyon süresinde OSKÇ'lerdeki delta değişim yüzdeleri hesaplandı. Sürekli değişkenlerde iki bağımsız grup karşılaştırmalarında Student t-testi ile, normal dağılan değişkenler arasındaki kolerasyon katsayıları ve istatistiksel anlamlılıklar Pearson testi ile hesaplandı. Zamanla tekrarlanan ölçümlerin değişimi analizi Repeated Measures ANOVA kullanılarak incelendi. Kontrol değerle diğer ölçümler arasındaki fark yüzdesi ANOVA test istatistik sonuçları baz alınarak yorumlandı. İstatistiksel anlamlılık için tip-1 hata düzeyi %5 olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 84 hastanın 49'u (%58.3) kadın, 35'i (%41.7) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 52.4±14.3, boy ortalaması 168.6±8.6 cm, vücut ağırlığı ortalaması 79.4±12.7 kg olup, ortalama vücut kütle indeksi 27.9±4.1 kg/m2 idi. Toplam 39 (%46.4) hasta komorbid hastalığa sahipti. Her iki göz için T1, T2, ve T3 ortalama OSÇ değerleri benzer olup, T0 ölçümlerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı (p<0.001). Pron pozisyonundaki OSKÇ ortalamasının (T3), T0 ve T1 ölçümlerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu gösterildi (p<0.001). Kontrol değerle karşılaştırıldığında en yüksek fark T2 ölçümünde bulundu (%12.6, p<0.001). Her iki gözde pron pozisyonda ölçülen OSÇ ve OSKÇ ile yaş, obezite, komorbid hastalık varlığı, hemodinamik değişkenler, anestezi süresi ve operasyonda verilen sıvı miktarı arasında istatistiksel anlamlı korelasyon gösterilemedi. Sonuç: Sonuç olarak kafa içi basınç artışının saptanmasında non-invaziv bir yöntem olan ve yatak başı kolayca uygulanabilen oküler ultrasonografi önemli bir yer tutmaktadır. Yöntemin duyarlılık ve özgüllüğünün saptanması için altın standart olan invaziv ölçüm yöntemleri ile karşılaştırmalı ileri çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Prone positioning, which is common during spine procedures, raises intracranial pressure (ICP). Although being the gold standard for ICP measurement, intraventricular catheterization is invasive and prone to complications. Because the optic nerve sheath (ONSD) is an extension of dura mater, ONSD reflects changes in ICP. In recent studies, ONSD measurements are recommended as a rapid, reliable, reproducible and non-invasive technique for the evaluation of ICP. In this study, our primary objective was to determine prone position impact on ICP in patients undergoing spinal surgery using ultrasonographic measurements of ONSD, and our secondary objective was to evaluate demographic and clinical characteristics that might have an impact on ONSD. Materials and Methods: Our study was planned as a single center and prospective study. Written informed consent was obtained from all patients, and the study protocol was approved by the institutional committee, ensuring that it conformed to the ethical guidelines of the Declaration of Helsinki. Patients in the ASA I-III risk group, aged between 18-80 years, who would undergo lumbar surgery under elective conditions were included in the study. Patients who were admitted to emergency surgery, refused to participate in the study, were <18 and >80 years old, had a previous eye and cranial operation, had a history of glaucoma, had CRPS findings, had cranial anomalies, were expected to have excessive intraoperative bleeding, and could not measure ONSD. Standard anesthesia was applied to the patients with bispectral index monitoring. Optic ultrasonography was assessed in B mode via linear probe. The ONSD was assessed 3 mm below the eyeball. The mean of measurements in transverse and sagittal planes for each optic nerve was evaluated. In prone position, measurements were obtained with the head turned 30 degrees to the right and left by assistance of a second person. Control measurements (T0) were taken from both eyes before the patients were intubated, and the second measurements were taken in the supine position after intubation (T1). At the end of the surgery, the last measurements were taken in the prone position (T2) and then in the supine position (T3) before the patient was awakened. The percentages of delta change in ONSDs during the operation were calculated. In the comparison of two independent groups for continuous variables, Student's t-test was calculated, and correlation coefficients and statistical significance between normally distributed variables were calculated using Pearson's test. Analysis of variation of repeated measures over time was analyzed using Repeated Measures ANOVA. Results: Of the 84 patients, 49 (58.3%) were female and 35 (41.7%) were male. The mean age of the patients was 52.4±14.3years, mean height was 168.6±8.6cm, mean body weight was 79.4±12.7kg, and mean BMI was 27.9±4.1kg/m2. A total of 39 (46.4%) patients had comorbid disease. Mean ONSD at T1, T2, and T3 were similar and were found to be significantly higher than T0 measurements (p<0.001). Compared to the control value, the highest difference was found in the T2 measurement (12.6%, p<0.001). There was no statistically significant correlation between ONSD in the prone position with age, obesity, presence of comorbid disease, hemodynamic variables, duration of anesthesia and amount of fluid administered during the operation. Conclusion: To conclude, ocular ultrasonography, a non-invasive technique that is simple to use at the bedside, plays a significant role in the identification of elevated intracranial pressure in pron positioning. There is need for further studies comparing invasive measurement methods and ultrasonographic ONSD in order to ascertain the sensitivity and specificity of the method.