Acil servise başvuran covid-19 hastalarında çekirdekli kırmızı kan hücrelerinin hastalık şiddeti ve mortaliteyi öngörmedeki rolü
The role of nucleated red blood cells in predicting disease severity and mortality in covi̇d-19 patients admitted to the emergency department
- Tez No: 789671
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN NARCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, çekirdekli kırmızı kan hücreleri, mortalite, COVID-19, nucleated red blood cells, mortality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran COVID-19 hastalarında, çekirdekli kırmızı kan hücrelerinin, hastalığın şiddetini ve mortaliteyi öngörmedeki etkisinin değerlendirilmesidir. Bu çalışma, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalında, 01.06.2020 ile 30.06.2021 tarihleri arasında retrospektif olarak yapıldı. Çalışmaya, acil servise başvuran ve COVID-19 tanısı almış 18 yaş ve üzeri hastalar dâhil edildi. Hastalar, sahip oldukları hastalık düzeylerine gore hafif, orta ve şiddetli olarak üç ayrıca ölenler ve yaşayanlar olmak üzere de iki grupta sınıflandırılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş, cinsiyet, lökosit, NRBC, hemoglobin, nötrofil, lenfosit, NLR ve CRP değerleri çalışma formuna kaydedilmiştir. Çalışmaya, 344'ü (%57,3) erkek olmak üzere, 600 hasta dâhil edildi. Hastaların yaş ortalamaları 62,4 ± 15,8 yıl idi. Hastalık şiddeti ile klinik sonlanım öncesi son alınan çekirdekli kırmızı kan hücresi sayısı (NRBC) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır (p < 0,001). Benzer şekilde klinik sonlanım ile NRBC arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır (p < 0,001). NRBC düzeyi için eşik değer %0,2 olarak hesaplanmıştır. Bu eşik değer için duyarlılık %67,2 (%95 GA; %58,23 - %75,33), seçicilik %87,5 (%95 GA; %83,63 - %90,73)'dir. Pozitif prediktif değeri %65,12 (%95 GA; %56,23 - %73,29) ve negatif prediktif değeri %88,48 (%95 GA; %84,7 - %91,61)'dir. Testin ayırt edici performansı istatistiksel olarak anlamlıdır (p < 0,001). Bu çalışmada, daha yüksek NRBC değerlerinin COVID-19'lu hastalarda yüksek hastalık şiddeti ve mortalite ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, farklı laboratuvar parametreleri hastalık şiddeti ve mortalite için öngörücüdür. Bu nedenle, tam kan sayımı ölçümleri, klinik kötüleşme riski taşıyan COVID-19 hastalarının erken tanımlanmasına yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of nucleated red blood cells on the prediction of disease severity and mortality in COVID-19 patients admitted to the emergency department. This study has been conducted retrospectively at Mersin University Faculty of Medicine and Accidents Department, between 01.06.2020 and 30.06.2021. Study included patients aged 18 years and over who applied to the emergency department and diagnosed with COVİD-19. Patients were classified into three groups depending on their disease severity; mild, moderate and severe and also into two groups as deceased and survivors. Age, gender, leukocytes, NRBC, hemoglobin, neutrophil, lymphocyte, NLR and CRP values of the patients were recorded in the study form. 600 patients were included in the study, of which 344 (%57,3) were male. The mean age of all COVID-19 patients was 62,4 ± 15,8 years. There was a statistically significant association between disease severity and the last nucleated red blood cell count (NRBC) before clinical outcome (p < 0,001). Similarly, there is a statistically significant association between clinical outcome and NRBC (p < 0,001). The threshold value for NRBC level was calculated as 0,2%. For this threshold value, sensitivity was 67,2% (95% CI; 58,23%-75,33%) and selectivity was 87,5% (95% CI; 83,63%-90,73%). The positive predictive value was 65,12% (95% CI; 56,23% - 73,29%) and the negative predictive value was 88,48% (95% CI; 84,7% - 91,61%). The discriminative performance of the test was statistically significant (p < 0,001). In this study, higher NRBC was shown to be associated with higher disease severity and mortality in patients with COVID-19. Moreover, different laboratory parameters are predictive for disease severity and mortality. Therefore, complete blood count measurements may help early identification of COVID-19 patients at risk of clinical deterioration.