Egzersiz yapan emniyet personelinin durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin incelenmesi: Kayseri ili örneği
Examınatıon of the status and contınuıty anxıety levels of securıty personnel doıng exercıse: The case of Kayseri
  1. Tez No: 789687
  2. Yazar: MUHAMMED YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Sürekli Kaygı, Durumluk Kaygı, Exercise, Trait Anxiety, State Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
EGZERSİZ YAPAN EMNİYET PERSONELİNİN DURUMLUK VE SÜREKLİ KAYGI DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ: KAYSERİ İLİ ÖRNEĞİ Muhammed YÜKSEL Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Şubat 2023 Danışman: Doç. Dr. Mustafa KAYA KISA ÖZET Bu araştırma emniyet personellerinin haftalık egzersiz yapma süreleri ile durumluk ve sürekli kaygı düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya Kayseri bulunan toplam 148 emniyet personeli katılmıştır. Katılımcıların 11'i kadın 137'si erkektir. Katılımcıların 88'i polis memuru 60'ı çarşı ve mahalle bekçisidir. Verileri analiz etmek için pearson ve spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında durumluk ve sürekli kaygı ölçeği ile araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veriler amaçlı örnekleme yöntemi toplanmıştır. Ölçeklerin uygulanacağı katılımcılar kolay ulaşılabilir birimlerden seçilmiştir. Araştırma için uygun olduğu belirlenen katılımcılara ölçekler yüz yüze uygulanmıştır. Sonuç olarak durumluk kaygı ve haftalık egzersiz yapma sıklığı arasındaki ilişki incelendiğinde; durumluk kaygı ile haftalık egzersiz yapma sıklığı arasında (p=,034, p>0,05) negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Emniyet personelinin görevde geçen süre değişkenine göre durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. (p0.05); sürekli kaygı düzeyi arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p>0.05).
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF THE STATUS AND CONTINUITY ANXIETY LEVELS OF SECURITY PERSONNEL DOING EXERCISE: THE CASE OF KAYSERİ Erciyes University, Institute of Health Sciences Physical Education and Sports Department Master Thesis, February 2023 Supervisor: Doç. Dr. Mustafa KAYA ABSTRACT This research aims to examine the weekly exercise duration and state and trait anxiety levels of law enforcement personnel. A total of 148 security personnel in Kayseri participated in the research. 11 of the participants are female and 137 are male. 88 of the participants are police officers and 60 are market and neighborhood watchmen. Pearson and Spearman correlation analysis was used to analyze the data. The state and trait anxiety scale and the personal information form prepared by the researchers were used to collect the data. Data were collected by purposive sampling method. Participants to whom the scales will be applied were selected from easily accessible units. The scales were applied face to face to the participants who were determined to be suitable for the research. As a result, when the relationship between state anxiety and weekly exercise frequency is examined; A negative and weakly significant relationship was found between state anxiety and weekly exercise frequency (p=.034, p>0.05). A significant difference was found between the state and trait anxiety levels of the security personnel according to the time spent on duty variable. (p0.05); A significant difference was found between trait anxiety levels (p>0.05).