Ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları ile akademik başarı motivasyonlarının demografik özelliklere göre incelenmesi (Iğdır ili örneği )
Investigation of secondary school students' attitudes towards physical education and sports lesson and academic achievement motivation according to demographic characteristics (Iğdır province example)
- Tez No: 789702
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NUSRET BULGURCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Başarı, Akademik Başarı Motivasyonu, Beden Eğitimi ve Spor, Tutum, Öğrenci, Motivation, Success, Academic Success Motivation, Physical Education and Sports, Attitude, Student
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Yapılan araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları ile akademik başarı motivasyonlarını demografik özelliklere göre incelemek amaçlanmıştır. Belirtilen amaç doğrultusunda araştırmada nicel araştırma desenlerinden tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Iğdır ilinde çeşitli lise türlerinde öğrenim gören 12.644 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini ise evrende yer alan öğrenciler arasından“Basit Seçkisiz Örnekleme”yöntemi ile belirlenen 809 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Ortaöğretim Öğrencileri İçin Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği”ve“Akademik Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada betimsel istatistiki yöntemlerden aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplamalarına ek olarak parametrik testlerden Bağımsız Örneklemler t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Pearson Korelasyon Analizi, veri analiz sürecinde kullanılmıştır. Araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları cinsiyet, öğrenim görülen sınıf, öğrenim görülen lise türü, kardeş sayısı, anne eğitim durumu, boş zamanlarda egzersiz ve/veya spor yapma ile bir spor kulübüne bağlı olarak ve profesyonel anlamda düzenli spor yapma durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenirken; aldıkları derslere yönelik hazırlık kurslarına devam etme, aile aylık gelir, anne-baba meslek, baba eğitim durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bu sonuçlara ek olarak araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin akademik motivasyon düzeylerinin cinsiyet, kardeş sayısı, aldıkları derslere yönelik hazırlık kurslarına devam etme,boş zamanlarda egzersiz ve/veya spor yapma durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenirken; öğrenim görülen sınıf, öğrenim görülen lise türü, anne eğitim durumu, aile aylık gelir, anne-baba meslek, baba eğitim ve bir spor kulübüne bağlı olarak ve profesyonel anlamda düzenli spor yapma durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumları ile akademik motivasyonları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara ek olarak araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının, akademik başarı motivasyonlarını anlamlı bir biçimde yordadığı da belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the attitudes of secondary school students towards physical education and sports lessons and their academic achievement motivations. In line with the stated purpose, scanning model was preferred among the quantitative research designs in the research. The population of the research consists of 12,644 students studying in various types of high schools in Iğdır in the 2021-2022 academic year. The research sample consists of 809 students determined by the“Simple Random Sampling”method among the students in the universe.“Personal Information Form”,“Physical Education Attitude Scale for Secondary Education Students”and“Academic Motivation Scale”were used as data collection tools in the research. In addition to arithmetic mean and standard deviation calculations from descriptive statistical methods, Independent Samples t-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Pearson Correlation Analysis from parametric tests were used in the data analysis process.In the study, the attitudes of secondary school students towards physical education and sports lessons were determined according to gender, grade of education, type of high school, number of siblings, education level of mother, exercising and/or doing sports in spare time, being affiliated with a sports club and professionally doing regular sports. when it was determined that there was a significant difference; It was determined that there was no significant difference according to continuing the preparatory courses for the courses they took, family monthly income, parents' occupation, and father's education level. In addition to these results, it was determined in the study that the academic motivation levels of secondary school students differed significantly according to gender, number of siblings, attending preparatory courses for the courses they took, exercising and/or doing sports in their spare time; It has been determined that there is no significant difference according to the class of education, the type of high school attended, the education level of the mother, the monthly income of the family, the occupation of the parents, the education of the father, depending on a sports club, and regular sports in a professional sense. In addition, in the study, it was determined that there is a positive and significant relationship between the attitudes of secondary school students towards physical education and sports lessons and their academic motivations. In addition to these results, it was determined in the study that secondary school students' attitudes towards physical education and sports lessons significantly predicted academic achievement motivations.