Verruka vulgaris tedavisinde kullanılan kriyoterapi uygulamasında ardışık iki uygulama arasındaki farklı sürelerin tedavi etkinliğine katkılarının karşılaştırması
Comparison of the contributions of different times between two consequential applications in cryotherapy used in the treatment of verruca vulgaris
  1. Tez No: 789703
  2. Yazar: ERSİN BAYKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kriyoterapi, Kutanöz Verrü, Teknik, Cryotherapy, Cutaneous Wart, Technique
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş: Kutanöz verrüler HPV'lerin neden olduğu deri ve mukozaların iyi huylu papillomlarıdır. En sık görülen klinik formu verruka vulgaristir. Tedavisinde kriyoterapi etkinlik, hız ve pratikliği nedeniyle sık tercih edilir. Bununla birlikte kriyoterapi yönteminde donma-çözülme döngüsü sonrası ikinci dondurma tedavisi için ne kadar beklenmesi gerektiği standart değildir ve uygulayıcılar arasında etkinlik açısından önemli farklılıklar vardır. Bu çalışmanın amacı kutanöz verrüsü olan hastaların kriyoterapisinde arka arkaya uygulanan iki döngü arasındaki farklı sürelerin (ikinci uygulama birinciden hemen sonra veya 10 dakika sonra) tedavi etkinliğine katkılarını karşılaştırmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dâhil edilecek hastalar Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği'ne verrü tedavisi için başvuran ve kriyoterapi uygulanmasına karar verilenler arasından seçildi. On sekiz ila 60 yaş arası 41 hastanın, 60 çift izomorfik verrü çalışmaya dâhil edildi. Böylece donma süreleri aynı uygulanabildi. Verrüler rastgele A ve B gruplarına ayrıldı; A grubuna yapılan tedavide iki döngü arası süre 1 dakikadan az iken, B gurubunda bu süre10 dakika olarak uygulandı. Tedaviler arası süre standart olarak 2 haftaydı ve en fazla 6 seans uygulama yapıldı. Yedi hasta tedavilere devam etmedi ve kriyoterapiden fayda görmediğini değerlendirdiğimiz bir hastayı tedavi başarısızlığı olarak kabul ettik ve başka bir tedavi seçeneğine yönlendirdik. Kalan 33 hastada 46 çift eşdeğer lezyonun sonuçları genel etkinlik, tedavi hızı ve yan etkiler açısından analiz edildi. Bulgular: Kriyoterapide iki uygulama arasındaki farklı süreler, genel etkinlik, etki hızı ve yan etki açısından benzer etkilere sahipti. Bu kriterler açısından grupların sayısal değerleri; Her iki grupta da genel tedavi etkinliği %95,8 idi. Etkinlik açısından iki grup arasında fark yoktu. İyileşme seans sayıları A grubu lezyonlarda 1,87±1,12 (1-5), B grubu lezyonlarda 1,89±1,10 (1-5) bulundu, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0,865). Sonuç: Uygulamalar arasındaki süre kriyoterapinin başarısına etki eden bir faktör değildir. Bu nedenle kriyoterapi siklusları arasındaki süre dikkate alınmaksızın tedavi yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction:Cutaneous warts are benign papillomas of the skin and mucous membranes caused by HPVs. The most common clinical form is verruca vulgaris. Cryotherapy is frequently preferred in its treatment because of its efficiency, speed and practicality. However, in the cryotherapy method, how long to wait for the second freezing treatment after the freeze-thaw cycle is not standard and there are significant differences in effectiveness among practitioners. The aim of this study is to compare the contribution of different times between two consecutive cycles (second application immediately after the first or 10 minutes after the first) to the treatment efficacy in cryotherapy of patients with cutaneous warts. Materials and Methods:The patients to be included in the study were selected among those who applied to the Gulhane Training and Research Hospital Dermatology Clinic for wart treatment and decided to apply cryotherapy. Sixty isomorphic warts of 41 patients aged 18 to 60 years were included in the study. Thus, the freezing times could be applied the same. Warts were randomly divided into groups A and B; While the time between two cycles was less than 1 minute in the treatment of group A, this time was applied as 10 minutes in group B. The interval between treatments was 2 weeks as standard and a maximum of 6 sessions were applied. Seven patients did not continue treatments, and we considered one patient who did not benefit from cryotherapy as a treatment failure and referred for another treatment option. Outcomes of 46 pairs of equivalent lesions in the remaining 33 patients were analyzed for overall efficacy, rate of treatment, and side effects. Results:Different times between the two treatments in cryotherapy had similar effects in terms of overall efficacy, speed of action, and side effects. Numerical values of groups in terms of these criteria; Overall treatment efficiency was 95,8% in both groups. There was no difference between the two groups in terms of effectiveness. The number of healing sessions was 1,87±1,12 (1-5) in group A lesions and 1,89±1,10 (1-5) in group B lesions. There was no statistically significant difference between the two groups (p=0,865). Conclusion:The time between applications is not a factor affecting the success of cryotherapy. Therefore, treatment can be performed regardless of the time between cryotherapy cycles.