Dirençli plantar verrülerin tedavisinde 1,064 nm neodymium-doped Yttrium Aluminum Garney (Nd:YAG) lazer etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of a 1,064 nm neodymium doped Yttrium Aluminum Garnet (Nd:YAG) laser in the treatment of refractory plantar warts
- Tez No: 935233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: HPV, verruca plantaris, Nd:YAG laser
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Halk arasında siğil olarak adlandırılan verrukalar cilt ve mukozada ortaya çıkan insan papillomavirüs (HPV) enfeksiyonu sonucunda gelişen, iyi huylu epiteliyal proliferasyonlardır. Kutanöz lezyonlar arasında verruka vulgaris, verruka filiformis, verruka plana, verruka plantaris (myrmecia ve mozaik tipler), verruka anogenitalis ve bowenoid papüllozis yer almaktadır. Verrukalar kendiliğinden gerileyebilse de çoğu zaman kozmetik rahatsızlık, fonksiyonel problemler ve fiziksel rahatsızlık yaratarak yaşam kalitesinde belirgin düşüşe neden olur. Özellikle plantar verrukalar ağrılı, bulaşı yüksek, eradikasyonu zor lezyonlardır. Bu sebeple, kutanöz verrukalar klinik dermatolojide sıkça tedavi edilen patolojilerdendir. Verrukaların tedavisinde kullanılan destruktif tedaviler (kriyoterapi, cerrahi eksizyon ve elektrokoter) kısmen etkili bulunmuş olsa da genellikle yüksek nüks oranları veya skar oluşumu gibi istenmeyen dezavantajlar taşır. Topikal tedaviler ise ilaçların uzun süreli uygulanmasını gerektirir; bu nedenle başarı, büyük ölçüde hastanın tedaviye uyumuna bağlıdır. Geleneksel yöntemlerin neden olduğu ağrı ve rahatsızlık hissi ile başarı oranlarının düşük olması nedeniyle daha kalıcı ve etkili sonuçlar elde etmek üzere seçici doku tahribatına dayanan ve minimal riskler içeren lazerler son zamanlarda verrukaların tedavisinde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, Haziran 2022- Aralık 2023 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran, plantar verruka tanısı almış, daha önce en az bir geleneksel verruka tedavisi almış olmasına rağmen tedavilere yanıtsız, takip dosyası eksiksiz 80 hasta alınmıştır. Veriler lazer hasta takip formlarından ve hastane otomasyon sisteminde etik kurul onayı alınmasından sonra çekilmiştir. Çalışmamız tek merkezli, retrospektif ve gözlemsel çalışma olarak hazırlanmıştır. Hastaların demografik verileri, dermatolojik muayene bulguları, hastalık ile ilgili tanımlayıcı bilgiler (hastalık başlangıç yaşı, hastalık süresi, tanı süresi, daha önce aldığı tedaviler, verrukaların sayı ve yerleşim yerleri), tedavi takibinde kullanılan lazer parametrelerini içeren bilgiler hasta takip formundan çekildi. Tedavi öncesi ve son lazer uygulamasından bir ay sonrasında, hastaların sosyal ve emosyonel durumu, günlük aktiviteler ve cinsel yaşam ve semptomlarına yönelik, 10 soruluk Türkçe Dermatolojik Yaşam Kalite Ölçeği anketi (DYKO) ile hastaların işlem sırasındaki ağrı durumunu belirlemek için, tüm lazer uygulamaları esnasında kaydedilen Visüel Analog Skoru (VAS) gibi bilgiler çalışma için hasta takip dosyasından çekildi. Bulgular: Çalışmaya 27 erkek, 53 kadın hasta olmak üzere toplam 80 hasta dahil edildi. 1064 Nd:YAG lazer uygulaması sonrasında hastaların %82,5'inde kür sağlanırken, %15'inde parsiyel yanıt izlendi. Sadece 2 hastada Nd YAG lazer tedavisine yanıt alınamadı. Tedavi öncesinde hastaların ayağın dijital bölgesinde toplamda 84, plantar bölgesinde 139, topuk bölgesinde 62, toplamda ise 285 lezyonu vardı. Tedavi sonrasında ise dijital bölgede 33, plantarda 24, topuk bölgesinde 20, toplamda ise 77 lezyon izlendi. Toplam lezyon sayısında %72,9 azalma mevcuttu. Ayak dijital bölgelerindeki lezyonların %60,7'si, plantar lezyonların %82,7'si, topuk lezyonların ise %67,7'si azalmıştı.
Özet (Çeviri)
Aim: Warts, also called verrucae, are benign epithelial growths that appear on the skin and mucous membranes after infection with human papillomavirus (HPV). Cutaneous forms include verruca vulgaris, verruca filiformis, verruca plana, verruca plantaris (myrmecia and mosaic types), verruca anogenitalis, and bowenoid papulosis. Although some warts resolve on their own, they often lower quality of life by causing cosmetic concerns, functional problems, and physical discomfort. Plantar warts are especially painful, highly contagious, and hard to eradicate, so cutaneous warts are among the conditions most commonly treated in clinical dermatology. Destructive treatments such as cryotherapy, surgical excision, and electrocautery are only partly effective and frequently lead to drawbacks like high recurrence rates or unwanted scarring. Topical therapies require long term application, so their success depends heavily on patient adherence. Because traditional methods can be painful and offer limited success, lasers that provide selective tissue destruction with minimal risk have recently become popular for wart treatment in the search for more permanent and effective results. Materials and Methods: Between June 2022 and December 2023, 80 patients who visited the Dermatology Outpatient Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital with a diagnosis of plantar wart were included in the study. All had previously undergone at least one conventional wart treatment without success and had complete follow up records. After ethics committee approval, data were taken from laser follow up forms and the hospital information system. The study was single center, retrospective, and observational. Collected data comprised demographic characteristics, dermatological examination findings, and disease related details such as age at onset, disease duration, time to diagnosis, prior treatments, and the number and locations of warts, along with the laser parameters used during therapy. Quality of life was assessed before treatment and one month after the final laser session using the 10 item Turkish Dermatology Life Quality Index, which addresses social and emotional status, daily activities, sexual life, and symptoms. Pain during each laser session was recorded with a Visual Analog Scale. Results: A total of 80 patients (27 men and 53 women) were included in the study. After treatment with a 1,064 nm Nd:YAG laser, 82.5 % of the patients were cured and 15 % showed a partial response. Only two patients did not respond to the laser therapy. Before treatment, the patients had 84 lesions in the digital area of the foot, 139 on the plantar surface, and 62 on the heel, giving a total of 285 lesions. After treatment, 33 lesions remained in the digital area, 24 on the plantar surface, and 20 on the heel, for a total of 77 lesions. This represents a 72.9 % overall reduction in lesion count. Lesions in the digital area decreased by 60.7 %, plantar lesions by 82.7 %, and heel lesions by 67.7 %. Conclusion: Our study demonstrated that the 1,064 nm Nd:YAG laser can be used successfully to treat plantar warts that are resistant to conventional therapies.