izole polihidramniyoz tanılı diabetik ve diabetik olmayan gebelerin maternal ve fetal sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of maternal and fetal outcomes of diabetic and non-diabetic pregnant women with isolated polyhydramnios
  1. Tez No: 789714
  2. Yazar: HİLAL KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DEVRAN BILDIRCIN GÖKYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: perinatal sonuçlar, maternal ve fetal komplikasyonlar, perinatal outcomes, maternal and fetal complications
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu araştırmada gebeliğin 2. veya 3.trimesterında İzole Polihidramniyoz Tanısı alan Diabetik ve Non Diabetik gebelerin Fetal ve Maternal sonuçları değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç/Hastalar ve Yöntem: Tek merkezli retrospektif bu çalışmada Ocak 2015 – Eylül 2022 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran gebeler arasında 2. veya 3.trimesterda izole polihidramniyoz tanısı alan Diabetik ve Non Diabetik gebelerin fetal ve maternal sonuçlarının arşiv dosyalarından ve elektronik kayıt sisteminden geriye dönük olarak incelendi.Polihidramniyoz tanısı alan toplam 142 gebe olduğu tespit edildi,bunlardan 42 tanesi fetal anomali,çoğul gebelik ve ex fetüs nedenli çalışma dışı bırakıldı. Hastalar yaş, gravida, parite, doğum endikasyonu, doğum kilosu, apgar skorları, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, kan transfüzyonu ihtiyacı ve hipogastrik arter bağlama açısından karşılaştırıldı. 20 yaş altı ve 45 yaş üstü gebeler, fetal yapısal ve kromozomal anomaliler, çoğul gebelikler, plasental anomali veya invazyon anomalileri, hidrops fetalis ile komplike olan, ölü doğumla sonuçlanan olgular çalışma dışı bırakıldı. Çalışmadan elde edilen bulgular değerlendirildi, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 25 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Bulgular: Gebelerin yaş ortalamaları 30.11±5.67, gravide ortalamaları 3.06±1.86, parite ortalamaları 1.51±1.29 ve doğum haftası ortalamaları 36.96±2.29 şeklindedir. Katılımcılardan %70'inin diyabetik değildir, %30'un diyabetiktir. %35'inin AFD Doğum endikasyonu, %25'inin Ağırlıklı MUK CS doğum endikasyonu vardır. %12'sinin CPD doğum endikasyonu, %12'sinin MALPREZENTASYON doğum endikasyonu, %16'sının diğer doğum endikasyonu bulunmaktadır. Gebelerin %69'u 3.500 gramın altında bir çocuk dünyaya getirmiş, %31'inin 3.500 gramın üzerinde bir çocuk dünyaya getirmiştir. Yeni doğanların %15'inin 7 altı APGAR skoru bulunurken, %85'inin 7 ve üzeri bir APGAR skoru bulunmaktadır.Bebeklerin %18'inin prematüre olduğu için Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde kalmış, %16'sının solunum sıkıntısı nedeniyle YDYBÜ'de kalmış, %19'unun diğer nedenlerle YDYBÜ'de kalmış, %47'sinin YDBYÜ'de kalmamıştır. Katılımcıların %87'sinde hafif düzeyde TEC bulunmakta, %13'ünde orta düzeyde TEC bulunmaktadır. Katılımcıların %81'inde iv kan transfüzyonu yoktur, %19'unda ise vardır. Katılımcıların %99'unda hipogastrik arter bağlanmamış ve %1'inde doğumda bu hipogastrik arter bağlama uygulanmıştır. Diyabetik olanların yaşları (x ̅:32.33±5.33) diyabetik olmayanlardan (x ̅:29.16±5.58) büyüktür. Diyabetik olmayanların doğum haftası (x ̅:37.24±2.31) süreleri diyabetik olanlardan (x ̅:36.30±2.15) daha fazladır. Diyabetik olmayanların büyük çoğunluğunun %44.3 oranıyla doğum endikasyonları AFD, diyabetik olanlarda ise büyük çoğunluğu %33.3 oranıyla Ağrılı MUK CS doğum endikasyonu şeklindedir. Diyabetik olmayanların %75.7'si 3.500 gramın altında bir çocuk dünyaya getirmiş, %24.3'ü 3.500 gramdan fazla ağırlıkta, diyabetik olanların ise %53.3'ünün 3.500 gramın altında bir çocuk dünyaya getirmiş ve %46.7'si 3.500 gramdan fazla ağırlıkta bir çocuk dünyaya getirmiştir. Tartışma ve Sonuç: Polihidramnioz tespit edilir edilmez, hastalar etiyolojiye yönelik olarak incelenmelidir.Bildiğimiz üzere diabetik gebelerde sıkı kan şekeri kontrolü fetal ve maternal prognoz açısından önemlidir.Çalışmamızda diabetik olmayıp izole polihidramniozu olan gebelerin fetal ve maternal sonuçları diabetik grupla karşılaştırmada parametreler arası değerlendirmeler yakın çıkmıştır.Diabet tanısı olup polihidramniyoz nedenli yakın takip ettiğimiz gebeler gibi diabetik olmayan izole polihidramniyozu olan gebe grubunda da takiplerin yakın ve dikkatli olması gerekmektedir.Bu nedenle polihidramniosa neden olan etiyolojik faktörlerin uygun yönetimi maternal ve fetal komplikasyonlar açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate and compare the fetal and maternal outcomes of diabetic and non-diabetic pregnant women with isolated polyhydramnios in the 2nd or 3rd trimester. Materials/Patients and Methods: In this single-center retrospective study, the fetal and maternal outcomes of diabetic and non-diabetic pregnant women who were diagnosed with isolated polyhydramnios in the 2nd or 3rd trimester among patients admitted to Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital between January 2015 and September 2022 were retrospectively analyzed from archival files and electronic record system. Patients were compared in terms of age, gravida, parity, mode of delivery, ındication for delivery, birth weight, apgar scores, Neonatal İntensive Care Unit, need for blood transfusion and hypogastric artery ligation. Pregnant women under 20 and over 45 years of age, fetal structural and chromosomal anomalies, multiple pregnancies, placental anomalies or ınvasion anomalies, cases complicated with hydrops fetalis and cases resulting in stillbirth were excluded from the study. The findings obtained from the study were evaluated and IBM SPSS Statistics 25 (IBM SPSS, Turkey) program was used for statistical analysis. Results: The mean age of the participants was 30.11±5.67 years, mean gestational age was 3.06±1.86, mean parity was 1.51±1.29 and mean gestational age was 36.96±2.29. Of the participants, 70% were non-diabetic, 30% were diabetic, 35% had an AFD indication, 25% had a Weighted MNC CS indication, 12% had a CPD indication, 12% had a MALPREZENTASYON indication and 16% had other indications. 69% of the participants gave birth to a child weighing less than 3,500 grams, 31% gave birth to a child weighing more than 3,500 grams. While 15% of the participants had an APGAR below 7, 85% had an APGAR of 7 and above. Of the babies delivered, 18% stayed in the Neonatal Intensive Care Unit because of prematurity, 16% stayed in the NICU due to respiratory distress, 19% stayed in the NICU for other reasons, and 47% did not stay in the NICU. Mild TEC was present in 87% of the participants and moderate TEC was present in 13%. 81% of the participants had no blood transfusion, 19% had blood transfusion. 99% of participants did not have a hypogastric artery ligature and 1% had this hypogastric artery ligature at birth. The age of diabetics (x ̅:32.33±5.33) was higher vi than that of non-diabetics (x ̅:29.16±5.58). The duration of the birth week (x ̅:37.24±2.31) of nondiabetics was higher than that of diabetics (x ̅:36.30±2.15). AFD was the indication for labor in 44.3% of non-diabetic women and Painful MNC CS was the indication for labor in 33.3% of diabetic women. 75.7% of non-diabetics delivered a child weighing less than 3,500 grams and 24.3% delivered a child weighing more than 3,500 grams, 53.3% of diabetics delivered a child weighing less than 3,500 grams and 46.7% delivered a child weighing more than 3,500 grams. Discussion and Conclusion: As soon as polyhydramnios is detected, patients should be investigated for etiology. As we know, tight blood sugar control in diabetic pregnancies is important for fetal and maternal prognosis. In our study, when comparing fetal and maternal outcomes of pregnant women with isolated polyhydramnios who were not diabetic, with the diabetic group, the inter-parameter evaluations were found to be close. The follow-up should be close and careful in the pregnant group with non-diabetic isolated polyhydramnios, as well as the pregnant women with a diagnosis of diabetes whom we follow closely due to polyhydramnios. Appropriate management of polyhydramnios and etiologic factors causing polyhydramnios is important for maternal and fetal complications.