'Sözlü kültürü ve hadisleri dikkate almaması bakımından'Kur'âncılık düşüncesinin eleştirisi ve Ercümend Özkan
The 'In respect of ignoring verbal culture and hadiths' criticism of the Qur'anism thought and Ercümend Özkan
  1. Tez No: 789776
  2. Yazar: HASAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'âncılar, Sözlü Kültür, Tefsir, Hadis, Ercümend Özkan, Quranists, Verbal Culture, Commentary, Hadith, Ercümend Özkan
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada Kur'âncıların, tefsir türü eserlerinde sözlü kültür ürünü olan hadislere genel olarak yer verip vermedikleri araştırılmıştır. Ayrıca İslam'ın ilk dönemlerinin sözlü ve yazılı kültürel ortamının göz ardı edilmesine,“Sadece Kur'ân”sloganının kaynağına ve 19. yüzyıldan itibaren yeniden ortaya çıkmasının tarihsel sürecine değinilmiştir. Kur'âncıların Peygamber dönemi sözlü kültürü göz önünde bulundurmadan hareket etmeleri incelenirken de önde gelen şahsiyetlerin eğitim durumları, eğitim aldıkları ülkeler ve bazılarını etkileyen oryantalistler vb. bilgilerden yola çıkılarak görüşlerinin zaman içerisinde nasıl evrilip evrilmediği incelenmiştir. Son olarak da Türkiye'deki Kur'âncılardan olan Ercümend Özkan'ın hayatı ve düşünceleri ile İslam'ın ilk dönemlerinde topluma hakim olan şifahi kültüre ve hadislere yaklaşımı genel olarak kendi yazdığı eserlerden yararlanarak bilimsel bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated whether the Quranists generally included hadiths, which are products of verbal culture, in their tafsir-type works. In addition, the ignoring of the verbal and written cultural environment of the first periods of Islam, the source of the slogan“Only the Quran”and the historical process of its re-emergence from the 19th century are mentioned. While examining the Quranists' behavior without taking into account the verbal culture of the Prophet's era, the educational status of the leading figures, the countries they received education and orientalists, etc., which influenced some of them. Based on the information, it was examined how his views evolved over time. Finally, the life and thoughts of Ercümend Özkan, one of the Quranists in Turkey, and his approach to the verbal culture and hadiths that dominated the society in the early periods of Islam were tried to be explained in a scientific way by using his own works in general.