Dede Korkut Hikâyelerinde zarf+fiil eşdizimi
Adverb + verb collocations in Dede Korkut Stories
- Tez No: 789777
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dede Korkut Stories, collocation, adverb
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait eserlerden biri olan Dede Korkut Hikâyelerinde zarf+fiil eşdizimi incelenmiştir. Eşdizim çalışmaları genellikle anlam temelli ve sıklık temelli olmak üzere iki grupta incelenir. Bu çalışmada her ikisini de kapsayan karma bir yaklaşım kullanıldı. Muharrem Ergin'in Dede Korkut Hikâyeleri adlı eserini temel aldığımız bu çalışmada, zarflar tespit edildikten sonra zarfların, fiillerle kurduğu eşdizimler ve birliktelikler örnekleriyle birlikte ortaya konmuştur. Çalışmamızın temel amacı Dede Korkut Hikâyelerindeki fiil varlığını ve bu fiilleri niteleyicileriyle birlikte inceleyerek eşdizimsel örüntüleri tespit etmek ve bu yolla eserin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktır. Üç bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde çalışmanın önemine, amacına, yöntemine yer verilmiştir, bunun yanında Eski Anadolu Türkçesi dönemine, Dede Korkut Hikâyelerine, zarflara kısaca değinilmiş ve eşdizim kavramı açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise tespit edilen bulguların analizleri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The adverb + verb collocation has been examined in the stories of Dede Korkut Stories, which is one of the works pertaining to Old Anatolian Turkish. Collocation studies commonly have been examined in two groups as meaning-based and frequency-based.In this study, a mixed approach which embraces both has been used. The study has been ground on Muharrem Ergin's Dede Korkut Stories. After the adverbs have been found out, these adverbs collocations and associations with the verbs have been presented with examples. The main purpose of our study is to identify the collocational patterns by examining the existence and qualifiers of the verbs in Dede Korkut Stories and is to contribute to clarify the work. In the first part of the study ,which consists of three parts, the importance,the aim, and the method have been included. Old Anatolian Turkish period, Dede Korkut Stories, and the adverbs have been briefly mentioned in the study. And also, collocation notion has been tried to explain. Findings obtained have been included in the second part of the study. The analyzes of the findings obtained have been presented in conclusion.