Polimiyalji romatika tanılı hastalarda optik koherens tomografi anjiografi bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of optical coherens tomography angiography findings in patients diagnosed with polymialgia rheumatica
  1. Tez No: 789960
  2. Yazar: TÜLAY DİLARA DEMİRAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY AYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Damar yoğunluğu, Foveal avasküler alan, Optik koherens tomografi anjiografi, Polimiyalji romatika, Temporal arterit, Vessel density, Foveal avascular zone, Optical coherence tomography angiography, Polymyalgia rheumatica, Temporal arteritis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Polimiyalji romatika (PMR) hastalarında vasküler kapiller yoğunluğun ve foveal avasküler alan (FAZ) genişliğinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması. PMR hastaları içinde ultrasonografi (USG) ile halo bulgusu olan ve olmayan hasta alt grupları arasında kapiller yoğunlukların karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif olgu-kontrol çalışmasına toplamda 22 PMR hastası (kadın/erkek:17/5) ve 21 sağlıklı kontrol (kadın/erkek:15/6) dahil edilmiştir. PMR ile takipli hastalarda doppler USG ile çift taraflı temporal arterler değerlendirilerek halo bulgusunun olup olmadığı tespit edilmiştir. PMR için 36, sağlıklı kontrol grubunda 38 gözün Optik Koherens Tomografi Anjiografi (OKTA) tetkiki yapılmıştır. Sağlıklı kontrol grubu ile PMR hastalarının gözleri ve PMR hasta alt grubunda ise halo bulgusu olan ve olmayan hastaların gözlerinin OKTA bulguları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında PMR hastalarının gözlerinde yüzeyel kapiller yumaktaki (YKY) retinal damar yoğunluğunun istatistiksel açıdan anlamlı olarak azalmış olduğu saptanmış; YKY için tüm retina damar yoğunluğu sırasıyla 48,0±5,6 ve 47,0±3,4 (p=0,033) bulunmuştur. Sağlıklı kontrol ve PMR hastalarının FAZ ölçümlerinde ise PMR hastalarında iskemik kalan alan (non-flow area: NFA) genişliği istatistiksel olarak anlamlı artmış bulunmuştur (p=0,041). Halo bulgusu olan ve olmayan PMR hasta alt grupları karşılaştırıldığında ise halo bulgusu olanlarda YKY'deki retinal damar yoğunluğunun istatistiksel açıdan anlamlı olarak azalmış olduğu saptanmıştır. YKY için tüm retina damar yoğunluğu sırasıyla 45,6±3,5 ve 47,9±3,0 (p=0,045) bulunmuştur. Bu iki alt grup arasında FAZ ölçümlerinde hiçbir parametrede anlamlı istatistiksel fark bulunmamıştır. Sonuç: PMR hastalarında sağlıklı kontrol grubuna göre retinal kapiller yoğunluklar azalmıştır. Halo bulgusu olan PMR hastalarında bu farklılık daha belirgin olmuştur. OKTA'nın PMR hastalarında subklinik arterit tespiti için gelecekte potansiyel bir tarama metodu olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Comparison of vascular capillary density and foveal avascular zone (FAZ) width in polymyalgia rheumatica (PMR) patients with healthy controls. Comparison of capillary densities among subgroups of patients with and without halo findings by ultrasonography (USG) in PMR patients. Material and Methods: A total of 22 PMR patients (female/male:17/5) and 21 healthy controls (female/male:15/6) were included in this prospective case-control study. Bilateral temporal arteries of the patients with PMR were evaluated by using doppler USG and it was determined whether there was a halo sign or not. Optical Coherence Tomography Angiography (OCTA) examination of 36 eyes of PMR patients and 38 eyes of healthy controls were performed. The OCTA findings of the eyes of the healthy control group and PMR patients, and the eyes of the two different patient groups subgrouped according to the presence of halo findings were compared. Results: It was found that the retinal vessel density in the superficial capillary plexus (SCP) in the eyes of patients with PMR was statistically significantly decrased when compared with the healthy control group. The whole retinal vessel density for SCP was found to be 48.0±5.6 and 47.0±3.4 (p=0.033), respectively. In the FAZ measurements of healthy control and PMR patients, the width of non-flow area (NFA) was found to be significantly increased in PMR patients (p=0.041). When the subgroups of PMR patients with and without halo findings were compared, it was found that the retinal vessel density in SCP was statistically significantly decreased in those with halo findings. Whole retinal vessel density for SCP was found to be 45.6±3.5 and 47.9±3.0, respectively (p=0.045). There was no statistically significant difference in any parameters in FAZ measurements between these two subgroups. Conclusions: Retinal capillary densities were decreased in PMR patients compared to healthy controls. This difference is more pronounced in PMR patients with halo signs. It is thought that OCTA can be used as a potential screening method in the future for the detection of subclinical arteritis in PMR patients.