Sanat ve giyim ilişkisi bakımından dijital oyun giysi tasarımlarının incelenmesi
Examination of digital game clothing designs in terms of the relationship of art and clothing
  1. Tez No: 790002
  2. Yazar: GÖZDE DÖNMEZ YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA DOĞAN SÖZÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital oyun, Dijital oyun iş birlikleri, Sanat ve giyim ilişkisi, Oyun giysi koleksiyonu, Clothing and Art Relationship, Digital Game, Game Clothing Collection, Digital Game Collaborations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bilgi teknolojilerinin yaşamın her alanında etkisini hissettirdiği dijital çağda, kültür endüstrisinin popüler ürünü dijital oyunlar sosyal ve ekonomik bütüncül bir olgu olarak değerlendirilmektedir. Kuşaklar üzerinde kullanım oranları değişiklik göstermekle birlikte kapsayıcı bir etkiye sahiptir. Dijital oyunlar, temelde yaratılan bir evren kurgusunda sunulan bir konsept tasarımına ve stratejiye dayanır. Yeni bir evren algısı konsept tasarımının detayları ve bütünselliği ile ilişkilidir. İnandırıcılığı ve oyuncunun dahiliyetini bu bütünsel konsept ile sağlar. Mekân, atmosfer ve karaktere dayalı konsept tasarım unsurlarından karakter, bu araştırma kapsamında önce çıkan bileşendir. Karakter ve karakterle doğrudan ilişkili beden algısı beraberinde giysi ve giyim unsurlarını getirmektedir. Tarihsel süreçte tasarım ve sanat birbiriyle etkileşim halinde olmuş ve sanat akımları tasarımlarda temel alınan referanslar noktaları olmuşlardır. Bu nedenle konsept sanatı, sanat akımları ve teknolojinin giysi ve bedenle buluştuğu dijital oyunlar bu kavramların kesişim noktasında yer almakta ve bu doğrultuda ürünler sunmaktadır. Aynı zamanda günümüzde artan gelirleri ile dijital oyun endüstrisi ticari değeri ile farklı endüstrilerin dikkatini çekmiş ve iş birliklerine zemin hazırlamıştır. Moda endüstrisi bu iş birliklerine örnek olacak niteliktedir. Gelecek öngörülerinde bilgi teknolojilerindeki artışa paralel, oyun ve oyun gelirlerinin artması iş birliklerini, kullanım alanlarını ve tasarım özelliklerinin artacağını destekler niteliktedir. Bu öngörüler ışığında vücut örtüsünden tasarımın parçası olarak kültürel ve ideolojik nesnelere dönüşen dijital oyun giysi koleksiyonları giyim unsurları ve sanat akımları bağlamında incelenecektir. Araştırmada öncelikle dijital oyunlar ve oyunların tarihsel gelişimi, kullanım alanları ve motivasyonları incelenip dijital oyun endüstrisine genel bir bakış sunulacaktır. Benzer şekilde tarihsel süreçte sanat akımlarının tasarıma ve özellikle geçmiş ve günümüz modasının kaydını tutan giysiye yansımaları incelenecektir. Seçilen 9 farklı dijital oyun genel ve görsel analiz parametrelerine göre değerlendirilip, giysi koleksiyonları belirlenen 20 detay görsel sanat ve giyim ilişkisi bağlamında değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
In the digital age, where information technologies make their impact felt in every aspect of life, digital games, the popular product of the culture industry, are considered as a social and economic holistic phenomenon. Although usage rates vary over generations, it has an inclusive effect. Digital games are based on a concept design and strategy presented in a fundamentally created universe fiction. A new perception of the universe is associated with the details and integrity of the concept design. It provides the believability and the involvement of the player with this holistic concept. Character, one of the concept design elements based on space, atmosphere and character, is the component that comes first within the scope of this research. The character and the body perception directly related to the character bring together the elements of clothing and clothing. In the historical process, design and art have interacted with each other and art movements have been the reference points that are taken as a basis in designs. For this reason, digital games where concept art, art movements and technology meet with clothes and body are located at the intersection of these concepts and offer products in this direction. At the same time, the digital game industry, with its increasing revenues, has attracted the attention of different industries with its commercial value and laid the groundwork for cooperation. The fashion industry sets an example for these collaborations. In future projections, the increase in game and game revenues in parallel with the increase in information technologies supports the increase in cooperation, usage areas and design features. In the light of these predictions, digital game clothing collections, which transform from body cover to cultural and ideological objects as part of the design, will be examined in the context of clothing elements and art movements. In the research, first of all, digital games and their historical development, usage areas and motivations will be examined and an overview of the digital game industry will be presented. Similarly, in the historical process, the reflections of art movements on design and especially on clothing that keep track of past and present fashion will be examined. The selected 9 different digital games will be evaluated according to the general and visual analysis parameters, and the clothing collections of 20 detailed look will be evaluated in the context of the relationship between art and clothing.