Die mediennutzung der kinder in hinblick auf fernseher und neue medientechnologien
Çocukların medya kullanımı açısından televizyon ve yeni medya teknolojileri / children's media use with regard to television and new media technologies
  1. Tez No: 790039
  2. Yazar: RÜMEYSA AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Children and Media, Effects of Technology, Media Competence Ziel dieser Studie ist es
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, dijitalleşen dünyada medya ve teknolojinin akıllı kullanımı ile ilgili araştırmaların önemini ve gerekliliğini vurgulamak ve medya becerilerinin kazandırılmasına yönelik olası çözümleri tartışmaktır. Çocuklar ve medya arasındaki ilişkiyi daha iyi analiz edebilmek için bu çalışmada nitel araştırma tercih edilmiştir. İstanbul'da farklı yerleşim yerlerinde ikamet eden on anne ile video konferans yöntemiyle görüşülmüştür. Pandemi dolayısıyla yaşanan kısıtlamalar, çocukların ve anaokulu öğretmenlerinin kapsamlı bir şekilde görüşmelere dahil edilememelerine sebep olmuştur. Günümüzde yaşanan olumsuz sonuçlar sadece teknolojinin getirisi olmamakla birlikte; bu gelişen alanda yeterli nitelikte uzman olmamasından kaynaklanmaktadır. Bir çocuğun geleceğini belirleyen en önemli ve dahi en kritik dönem, 0-6 yaş aralığına tekabül etmekte ve toplumun temelini belirlemektedir. Bu nedenle, teknolojiyle birlikte yaşama, sorunları çözme ve aynı zamanda hedeflenen önleyici eylemleri teşvik etme becerisini geliştirmek önem arzetmektedir. Mevcut araştırmalara ve elde edilen sonuçlara bakıldığında, bu sürecin ancak çocuk, aile ve çevre arasındaki sinerji ile mümkün olabileceği ortaya çıkmaktadır. Bu alanda mevcut bilgi eksikliğinin yanı sıra yetersiz olan yetkinlikleri geliştirmek adına daha kapsamlı araştırmalar yapılması gerekmektedir. Sonuç olarak; çocukların medya yetkinliği, ancak araştırmalardan edinilen verilerle geliştirilmiş etkin ve özgün bir model ile toplumsal bilinçlenme yolunda gerçekleştirilir. Anahtar Kelime: Çocuk ve Medya, Teknolojinin etkileri, Medya Yetkinliği
Özet (Çeviri)
This study aims to emphasize the importance and necessity of studies on the intelligent use of media and technology in the digitized world and to discuss possible solutions with regard to the acquisition of media skills. In order to analyze the relationship between children and the media better, qualitative research was preferred for the present work. Ten mothers from different places of residence in Istanbul were interviewed by video conference. Restrictions due to the pandemic made the extensive questioning and integration of the children and kindergarten supervisors difficult. Bad experiences today are caused not only by technology but also the lack of adequately qualified experts is a reason. The 0-6 age range, the most important and critical period, determines the future of a child and the backbone of society. It is therefore important to develop the ability to live with technology, solve problems and at the same time promote targeted preventive action. In relation to existing researches and the results obtained, it turns out that this process can only be made possible with the synergy between child, family and environment. Both the lack of knowledge and the insufficient competence in this area require more extensive researches. The media competence of children can only be achieved in the way of social awareness with an effective and original model.