Brakial arterden kan basıncı ölçümü eğitimi verilen hemşirelerin eğitim öncesi ve sonrası bilgi ve beceri düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of knowledge and skills levels of nurses who take training on blood pressure measurement from the brachial artery, after and before training
  1. Tez No: 790053
  2. Yazar: BURÇİN GÖNENÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE BIYIK BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Eğitim, Hemşire, Klinik beceri, Ölçüm, Yaşamsal bulgular, Information, Education, Nurse, Clinical skill, Measurement, Vital signs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları ve Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, brakial arterden kan basıncı ölçümü eğitimi verilen hemşirelerin eğitim öncesi ve eğitim sonrası bilgi ve beceri düzeyleri karşılaştırılarak eğitimin etkinliğinin belirlenmesi amacıyla kontrol grupsuz ön-son testli gözlem çalışması olarak yapılmıştır. Çalışmaya Kaçkar Devlet Hastanesi'nde çalışan 49 hemşire dahil edilmiştir. Çalışmaya başlamadan önce etik kurul, Rize İl Sağlık Müdürlüğü ve hastaneden çalışma izni ve hemşirelerden bilgilendirilmiş gönüllü onam imzası alınmıştır. Veriler hemşire bilgi formu, brakial arterden kan basıncı ölçümü bilgi testi, brakial arterden kan basıncı ölçümü gözlem formu ile toplanmıştır. Eğitim öncesinde iki gözlemci hemşireleri kan basıncı ölçümü sırasında üçer kez izleyerek brakial arterden kan basıncı ölçümü gözlem formunu doldurmuş, ardından hemşirelere brakial arterden kan basıncı ölçümü bilgi testi uygulanmıştır (ön test). Eğitim materyali olarak araştırmacı tarafından oluşturulan PowerPoint ile sunum ve animasyon videosu kullanılmıştır. Eğitim materyalleri hastanenin uzaktan eğitim sistemine yüklenerek hemşirelerin online olarak eğitime katılmaları sağlanmıştır. Üç hafta sonra iki gözlemci hemşireleri kan basıncı ölçümü sırasında tekrar üçer kez izleyerek brakial arterden kan basıncı ölçümü gözlem formunu doldurmuş, ardından hemşirelere brakial arterden kan basıncı ölçümü bilgi testi uygulanmıştır (son test). Verilerin analizinde frekans ve yüzde, standart sapma, bağımlı gruplar t testi ve bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Hemşirelerin eğitim öncesi bilgi puanı ortalaması 11.20±2.92, eğitim sonrası 16.73±2.70; eğitim öncesi beceri puanı ortalaması 18.74±3.17, eğitim sonrası 23.90±3.31 olarak belirlenmiştir. Hemşirelerin ön test ve son testin de bilgi-beceri puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark olduğu belirlenmiştir (p=0.001). Sonuç olarak brakial arterden kan basıncı ölçümü eğitiminin hemşirelerin bilgi ve becerilerini arttırdığı belirlenmiştir. Eğitim materyalinin, hemşirelerin istedikleri zamanda ulaşabilmelerini sağlayan teknolojik yöntemler ile hazırlanması, eğitimin tekrar edilebilmesini sağlamaktadır. Hemşirelerin kolayca ulaşabileceği kanıta dayalı kaynaklar ile düzenli eğitimlerin hazırlanması ve hemşirelerin kullanımına açılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a pre-post-test observation study without a control group in order to determine the effectiveness of the trained in blood pressure measurement education by comparing the knowledge and skill levels of the nurses o who were from before and after the education. 49 nurses working at Kaçkar State Hospital were included in the study. Before starting the study, work permits were obtained from the ethics committee, Rize Provincial Health Directorate and the hospital, and informed consent was obtained from the nurses. Data were collected with nurse information form, brachial artery blood pressure measurement information test and, brachial artery blood pressure measurement observation form. Before the training, two observers watched the nurses three times during the blood pressure measurement and filled out the brachial artery blood pressure measurement observation form, and then the brachial artery blood pressure measurement knowledge test was applied to the nurses (pre-test). PowerPoint presentation and animation video created by the researcher were used as training material. Training materials were uploaded to the distance education system of the hospital and nurses were enabled to participate in the training online. Three weeks later, two observers followed the nurses again three times during blood pressure measurement and filled out the brachial artery blood pressure measurement observation form, and then the brachial artery blood pressure measurement knowledge test was applied to the nurses (post test). Frequency and percentage, standard deviation, dependent groups t test and independent groups t test were used in the analysis of the data. The nurses' knowledge score before the education was 11.20±2.92, and 16.73±2.70 after the education; skill score was determined as 18.74±3.17 before education and 23.90±3.31 after education. It was found that there was a statistically significant difference between the knowledge-skill scores of the nurses in the pre-test and post-test (p=0.001). As a result, it was determined that the training of blood pressure measurement from the brachial artery increased the knowledge and skills of the nurses. The preparation of the training material with technological methods that enable nurses to reach them at any time ensures that the training can be repeated. It is recommended to prepare regular trainings with evidence-based resources that nurses can easily access and make them available to nurses.