Sanal gerçeklik uygulamalarının poliklinik veya ameliyathane şartlarında yapılan laringeal işlemler zamanı ağrı ve anksiyete üzerine olan etkisi
The effect of virtual reality applications on pain and anxiety during laryngeal procedures performed in outpatient or operating room conditions.
- Tez No: 790060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ ENVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik gözlüğü, Ofis bazlı Laringeal işlemler, Medializasyon laringoplasti, Virtual reality applications, Office-based Laryngeal procedures, Medialization Laryngoplasty
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Poliklinikte veya ameliyathanede uyanık yapılan laringeal işlemler sırasında sanal gerçeklik uygulamalarının ağrı ve anksiyete üzerine olan olumlu veya olumsuz etkisini değerlendirmek. Yöntem: Çalışmaya medializasyon laringoplasti ve ofis bazlı işlemler olmak üzere iki grup dahil edildi. Medializasyon laringoplasti grubuna 11 hasta (6 kontrol, 5 deney), OLP grubuna 43 hasta (22 kontrol, 21 deney) dahil edildi. Hastaların işlem boyunca ölçülen sağlık parametreleri, toplam işlem süreleri not edildi. Hastalara işlem sonrası ağrıyı değerlendirmek için McGill Melzack ve NRS ölçeği anksiyeteyi değerlendirmek için SUDS ve STAİ ölçeği sunuldu. Deney grubuna ilave olarak sanal gerçeklik gözlüğüne ilişkin deneyimlerine yönelik 5 soruluk anket yönlendirildi. Her bir işlem sonrası laringoloji uzmanı tarafından prosedür başarısı ve hasta uyumunu değerlendiren 5 soruluk anket dolduruldu. Bulgular: Her iki çalışmada da işlem süresi, sağlık parametreleri, McGill Melzack, NRS, SUDS, STAİ ölçekleri karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). OLP'İ kapsayan çalışmada kullanılan lokal anestezik madde miktarları karşılaştırıldığında deney grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p:0,010). Ofis bazlı işlemlerde LUA sonuçları gruplar arası farklılık göstermezken, medializasyon laringoplasti hastalarında hasta hareket sıklığı kontrol grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p:0,017). Medializasyon laringoplasti hastalarında anestezi süresi ve kullanılan deksmedetomidin miktarı kontrol grubunda deney grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (Her ikisi için de p:0,017). Sonuç: Sanal gerçeklik uygulamaları kısa süreli işlemlerde ağrı ve anksiyete üzerine olumlu etki göstermemekte bununla birlikte, süre olarak kısmen daha uzun süren, ameliyathanede uyanık yapılan işlemlerde, sedasyon ihtiyacını azaltması nedeni ile güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the positive or negative effect of virtual reality practices on pain and anxiety during laryngeal procedures performed in office laryngeal procedures or operating room. Methods: The study included two groups of medialization laryngoplasty and Office laryngeal procedures. 11 patients (6 control, 5 experiments) were included in medialization laryngoplasty groups and 43 patients (22 control, 21 experiments) were included in OLP. The health parameters of the patients during the procedure and the total duration of the procedure were noted. After the procedure, McGill Melzack and NRS scale to assess pain, SUDS and STAI scale to assess anxiety were presented to the patients. In addition, a 5-question survey was directed to the experimental group regarding their experiences with virtual reality glasses. After each procedure, a 5- question questionnaire was filled out by a laryngology specialist evaluating the success of the procedure and patient compliance. Results: When the procedure time, health parameters, McGill Melzack, NRS, SUDS, and STAI scales were compared in both studies, no statistically significant difference was found between the groups (p>0.05). When the amounts of local anesthetics used in the study involving OLP were compared, it was found to be significantly higher in the experimental group than in the control group (p:0.010). While LUA results did not differ between groups in office-based procedures, the frequency of patient movement in medialization laryngoplasty patients was found to be significantly higher in the control group (p:0.017). The duration of anesthesia and the amount of dexmedetomidine used in medialization laryngoplasty patients were found to be significantly higher in the control group than in the experimental group (for both p:0.017). Conclusion: While virtual reality applications do not have a positive effect on pain and anxiety in short-term procedures, they can be used safely in procedures that last slightly longer in duration and are performed awake in the operating room because they reduce the need for sedation.