Türk propolisinin borik asitteki çözünürlüğünün incelenmesi
Investigation of solubility of Turkish propolis in boric acid
- Tez No: 790066
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Borik asit, Flavonoid, Polifenoller, Propolis, Antioxidants, Boric acid, Flavonoid, Polyphenols, Propolis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Propolis bal arıları tarafından bitki kaynaklarından toplanan koyu renkli, reçineli doğal bir üründür. Propolisin biyolojik aktivitesinde polifenoller, flavonoidler gibi yapılar rol alır. Flavonoidler aynı zamanda antioksidan aktivite gösterir ve radikal temizleme yetenekleri vardır. Bor, tarihi çok eskilere dayanan bir eser elementtir. Suda çözünür bir bileşik olan borun, vücutta kullanılmayan kısmı idrarla atılmaktadır. Borun antioksidan aktivitesi, reaktif oksijen türlerinin temizlenme mekanizması, mineral metabolizması ve flavonoid sentez metabolizması gibi biyokimyasal açıdan önemli süreçlerdeki rolüne bağlanmıştır. Bu çalışmada; Türk propolisinin borik asit ile ekstraktı hazırlanıp toplam polifenol ve flavonoid içerik, demir indirgeyici güç tayinleri yapılarak, Türk propolisinin borik asit ile çözünürlüğünün ne derece etkilendiğine ve antioksidan aktivitenin başlıca sorumlu bileşikleri olarak kabul edilen polifenol, flavonoidlerin miktarına ve antioksidan kapasiteye bakılmıştır. Propolisin çözünürlüğünün borik asitin miktarına bağlı olup olmadığını anlamak için iki farklı konsantrasyonda çözelti ile çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda borik asitin kendi başına antioksidan kapasitesi olmadığı, borik asitin miktarı ile propolisin çözünürlüğünün arttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Propolis is a dark colored, resinous, natural product collected by honey bees from plant sources. The biological activity of propolis includes structures such as polyphenols and flavonoids. Flavonoids also show antioxidant activity and have radical scavenging abilities. Boron is a trace element that dates back to ancient times. The unused portion of boron, which is a water-soluble compound, is excreted in the urine. The antioxidant activity of boron has been attributed to its role in biochemically important processes such as the scavenging mechanism of reactive oxygen species, mineral metabolism and flavonoid synthesis metabolism. In this study; The boric acid extract of Turkish propolis was prepared, the total polyphenol and flavonoid content, iron reducing power were determined, and the amount and antioxidant capacity of polyphenols and flavonoids, which are considered to be the main responsible compounds of antioxidant activity, were measured to determine how much the solubility of Turkish propolis was affected by boric acid. In order to understand whether the solubility of propolis depends on the amount of boric acid, two different concentrations of solution were studied. As a result of the studies, it was concluded that boric acid does not have an antioxidant capacity on its own, and the solubility of propolis increases with the amount of boric acid.