Chıa (salvıa hıspanıca l.) tohumunun aktivite yönünden değerlendirilmesi
  1. Tez No: 790217
  2. Yazar: MERVE POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞÇE FAFAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Chia (Salvia hispanica L.), metabolic syndrome, antioxidant activity, antihypertensive activity, antidiabetic activity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Chia (Salvia hispanica L.) Tohumunun Aktivite Yönünden Değerlendirilmesi Bu tez çalışmasında, Salvia hispanica L. bitkisinin antioksidan aktivitesi ve metabolik sendromda kullanımı literatür taraması yapılarak incelenmiştir. Literatürdeki pek çok çalışma, bu tohumun; vitaminler, mineraller ve doğal antioksidanlar gibi önemli besin bileşenlerine ek olarak doğal bir omega-3 yağ asitleri (α-linolenik asit), çözünen ve çözünmeyen lif ve protein kaynağı olduğunu göstermiştir. Chia,“fonksiyonel gıda”olarak kabul edilebilir. Çünkü insan beslenmesine katkıda bulunmanın dışında, tokluk indeksini artırmaya yardımcı olur, ayrıca kalp-damar hastalıkları inflamasyonu ve sinir sistemi bozuklukları ile diyabeti önlemede olan etkisi de yapılan araştırmalar sonucu saptanmıştır. Söz edilen bu özellikleri, Chia'nın metabolik sendromdaki rolünü açıkça ortaya koymaktadır. Bu sebeple, çalışmamız Salvia hispanica bitkisinin aktivite yönünden literatür araştırmalarını kapsamakta olup, metabolik sendromda tedaviye yardımcı olarak kullanılabileceği hakkında yol gösterici nitelik taşımaktadır. Anahtar Kelimeler; Chia (Salvia hispanica, metabolik sendrom, antioksidan aktivite, antihipertansif aktivite, antidiyabetik aktivite
Özet (Çeviri)
Evaluation of Chia (Salvia hispanica L.) Seed Activity In this thesis, the antioxidant activity of Salvia hispanica L.and its use in the metabolic syndrome were investigated by literature review. Many studies in the literature indicate that; in additionto important nutrients such as vitamins, minerals and natural antioxidants, it has been shown to be natural sources of omega-3 fatty acids (α-linolenic acid), soluble and insoluble fiber protein. Chia can be considered as“functional food”. Because, besides contributing to human nutrition, it helps to increase satiety index, as well as the inflammation of cardiovascular system, diseases of nervous system and prevention of diabetes mellitus were also determined. These features clearly demonstrate the role of Chia in the metabolic syndrome. For this reason, our study includes the literature studies of the activity of Salvia hispanica plant and it is a guide for the treatment of metabolic syndrome.