Üniversite kampüslerindeki gürültülerin incelenmesi ve birbirleriyle karşılaştırılması
Investigation of noise on university campuses and comparison with each other
- Tez No: 790241
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP EROL SEZER, DR. MEHMET KEMALETTİN TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Gürültü kirliliği, trafik gürültüsü, gürültü sorunları, Noise pollution, Traffic noise, Problem of noise pollution
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Gelişmekte olan Ülkelerde en büyük sorunlardan biride çarpık kentleşmedir . Düzensiz olarak şehirlerin sanayileşmesi nüfüsun artması ağır çevresel sorunlar oluşturmakta Bu sorunlarda doğrudan Üniversite kampüslerini etkilenmektedir Özellikle Gürültü Kampüs ekosisteminde olan tüm çalışanlar ve öğrenciler bu durumdan etkilenmektedir . Çalışanlarda ve öğrenilerde fizyolojik ve psikoljik sorunları tetiklemektedir . En bilinen etkiler şunlardır Konsantrasyon bozukluğu , aşırı sinirlilik , verimsiz çalışma gibi bunlara benzer birçok rahatsızlık meydana getirmekte İncelediğimiz Kampüsler eğitim, idari, sosyal ve konutların olduğu büyük bir Ekosistemdir geniş bir yaşam alanı vardır . bu bölgenin gürültü yoğunluğunun incelenmesi burada çalışanlar ve öğrencilere maruz kalınan gürültünün etkileri oluşan veriler sayesinde gürültü kirliliğinin etkileri ortaya çıkarılacak ve çözüm önerileri geliştirilecektir gürültü kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde ne kadarlık bir gürültünün düşürülmesi gerektiği ve yapısal olarak gürültü kaynakları üzerinde çözümler oluşturulmaya çalışılacaktır . Böylece bu ortamlarda yaşayan çalışanların, öğrencilerin ve Sosyal konutlarda yaşayan ailelerin Psikolojik ve fizyolojik zararlardan korunması sağlanacak bu durum insanların yaşam kalitesinin düşmesini önleyecektir. Gürültüden Kaynaklı Öğrencilerin odaklanma sorunu azaltılmaya çalışanların olası iş kayıplarının önüne . geçilecek Sağlık sektöründeki hasta yükü sayısı bir miktarda olsa azalacak aynı zamanda maddi kayıpları önüne geçilecektir İncelediğimiz 7 Üniversitenin Gürültü Haritaları çıkarılmıştır. Gürültü kaynaklarından biri olan karayollarının, yakınında bulunan binaların ,çevresinden gürültü ölçümleri yapılmış ve karayolundan uzak veya yakın bölgelerden de ölçümler alınmıştır Diğer gürültü kaynaklarıda yapılan gürltü haritası için birer veri oluşturdu xii Gürültünün öğrenci ve çalışan performansını nasıl etkileyecek olası sonuçlar incelenecek ve gürültü kaynaklarının tamamen ortadan kaldırılması veya minimize edilmesi için gerekli çözüm öneriler sunulacaktır. Modern toplumlarda Gürültü kirliliğinin meydana getirdiği zararların insanlarda geri dönülemeyen zararlar vermesi dolaylı olarak Ülkeye verdiği zararların minimuma indirilmesi için yönetmelikler çıkarılmış ve ciddi kontroller yapıldığı görülmüştür . Maalesef En Modern Yönetmeliklere sahip olmamıza rağmen uygulamada aksaklıklar yaşanmaktadır .
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems in developing countries is unplanned urbanization. The uneven industrialization of cities poses problems of aggravating the characteristics of the population. These problems directly affect University flights. One of the most important of these records is environmental pollution. All employees and users in the campus ecosystem affect these materials. time and psychological problems are triggered in employees and learners . In the most known effects, it causes many discomforts such as concentration disorder, excessive nervousness, inefficient work. The Campuses we examined are a large Ecosystem with educational, administrative, social and residential areas, and have a wide living space. By examining the noise intensity of this region, the effects of noise pollution will be revealed and solution proposals will be developed thanks to the data generated by the effects of the noise exposure to the employees and students here. Thus, employees, students and families living in social housing will be protected from psychological and physiological harms, and this will prevent the quality of life of people from decreasing. The focus problem of students caused by noise is prevented from possible job losses of those who try to reduce it. The number of patient burden in the health sector will be reduced by an amount, and financial losses will be prevented at the same time.. Noise Maps of the 7 Universities we examined were drawn. Noise measurements were made around the highways, which are one of the sources of noise, and the buildings nearby, and measurements were taken from the areas far or close to the highway. xiv The possible consequences of how noise will affect student and employee performance will be examined and necessary solutions will be presented to completely eliminate or minimize noise sources. Regulations have been enacted and serious controls have been observed in order to minimize the damages caused by noise pollution in modern societies, causing irreversible damages to humans and indirectly to the country. Unfortunately, although we have the Most Modern Regulations, there are problems in implementation.