Akım sitometride CD45, CD3, CD19 hücre yüzey antijenleri için metot validasyonu prosedürünün uygulanması
Application of method validation procedure for CD45, CD3 and CD19 cell surface antigens in flow cytometry
  1. Tez No: 790256
  2. Yazar: REYHAN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN BERÇİK İNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: akım sitometre, biyobelirteçler, validasyon çalışması, hematolojik maligniteler, flow cytometry, biomarkers, validation study, hematologic neoplasms
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Cluster of differentiation (CD) 45, CD3 ve CD19 hücre yüzey antijenleri ile yapılan akım sitometrik analizin istenen amaca uygun nitelikte sonuç verdiğinin test edilmesi ve akım sitometri metot validasyonu prosedürünün uygulama basamaklarının gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Periferik tam kan numunelerinde CD45, CD3 ve CD19 hücre yüzey antijenleri için analitik kesinlik, duyarlılık çalışmaları, stabilitenin belirlenmesi, bulaş değerlendirmesi ve referans aralık verifikasyonu yapıldı. Ölçümler, BD FACSLyric™ Clinical Cell Analyzer (Becton, Dickinson and Company BD, USA) cihazı ile yapıldı. Analizlerde CD45'in göreceli yüzdesi ve hücre sayısı (event) lökosit kapısı içinden verilirken, CD3 ve CD19'a ait değerler lenfosit kapısı içinden verildi. Bulgular: CD45, CD3 ve CD19 için yapılan analitik kesinlik ve işlenmiş numune stabilitesi çalışmalarından elde edilen sonuçların tamamı kabul kriterlerini karşıladı. Hücre sayısı açısından limit of blank (LoB)-limit of detection-(LoD) değerleri sırasıyla CD 45 için 71,48-92,54; CD3 için 8,24-11,95; CD 19 için 0,55-0,94 olarak bulundu. Hücre sayısı açısından lower limit of quantitation (LLoQ) değerleri CD45, CD3 ve CD19 için sırasıyla 146, 34 ve 27 idi. Mutlak lenfosit sayısı LLoQ değerleri CD3 ve CD19 için sırasıyla 1,86 ve 1,98 hücre/μl idi. Referans aralık verifikasyon çalışmasında, mutlak CD3 pozitif hücre sayısı için 725-2960 hücre/μl, CD3'ün lenfositler içindeki yüzde değerleri için %52,30–84,64 referans aralık değerleri kabul edildi. Mutlak CD19 pozitif hücre sayısı için 74-586 hücre/μl, CD19'un lenfositler içindeki yüzde değerleri için % 3,90–20,79 kabul edildi. Sonuç: Tıbbi laboratuvarlarda, geçerliliği kanıtlanmış akım sitometri sonuçları ile doğru tanı konulabilecek, tanıya uygun tedavi verilebilecek ve hastalıklar optimum düzeyde takip edilebilecektir. Akım sitometride metot validasyon çalışmasının planlanması, çalışmanın uygulama biçimi ve sonuçların nasıl raporlandığının detaylı olarak açıklanmasının literatürde yer alabilecek değerli çalışmaların yapılmasına katkı sunabileceğini ve yöntemin gelecekte daha da etkin bir rol oynayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to test whether flow cytometric analysis performed with Cluster of differentiation (CD) 45, CD3, CD19 yielded results suitable for desired purpose and to demonstrate application steps of flow cytometry (FC) method validation procedure. Materials and Method: Analytical precision, sensitivity studies, stability and carryover evaluation, reference range verification were performed for CD45, CD3, CD19 in peripheral whole blood samples. Measurements were made with BD FACSLyric™ Clinical Cell Analyzer (Becton, Dickinson and Company BD, USA). In the analyzes, relative percentage of CD45 and number of events were given over leukocyte gate, while values of CD3, CD19 were given over lymphocyte gate. Results: Results from analytical precision and processed sample stability studies for CD45, CD3, CD19 all met acceptance criteria. The event number limit of blank (LoB)-limit of detection (LoD) values are 71.48-92.54 for CD 45, 8.24-11.95 for CD3 and 0.55-0.94 for CD 19 respectively. The event number lower limit of quantitation (LLoQ) values were 146, 34, 27 for CD45, CD3, CD19, respectively. Absolute lymphocyte count LLoQ values were 1.86 and 1.98 cells/μl for CD3 and CD19, respectively. In reference range verification, 725-2960 cells/μl for absolute CD3+ cell count and 52.30-84.64% for percent values of CD3 in lymphocytes were accepted as reference range values. Absolute CD19+ cell count was accepted as 74-586 cells/μl, and 3.90-20.79% for percent values of CD19 in lymphocytes. Conclusion: In medical laboratories, with proven FC results, an accurate diagnosis could be made, appropriate treatment could be given and diseases could be followed at optimum level. We think that detailed explanation of method validation study plan in FC, application of study and how results are reported will contribute to making of valuable studies that could be found in literature and that method will play an even more effective role in future.