Son 5 yılda yas yaşamış bireylerde travma sonrası büyüme, bağlanma ve yaşamda anlam
Post-traumatic growth, attachment and meaning in life in individuals who have mourned in the last 5 years
  1. Tez No: 790266
  2. Yazar: CANSU UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA GÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yas, Travma Sonrası Büyüme, Bağlanma, Yaşamda Anlam, Mourning, Post-Traumatic Growth, Attachment, Meaning in Life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı iki amacı vardır. Amaçlardan biri son 5 yılda kayıp yaşamış bireylerde sosyo-demografik özellikler (yaş ve medeni durum) ile yaşamda anlamın (anlam arayışı ve anlamın varlığı) travma sonrası büyümedeki rolünü incelemektir. Araştırmanın diğer amacı ise travma sonrası büyümenin bağlanma stilleri (güvenli-güvensiz) ve bazı değişkenlere (cinsiyet, kaybın üzerinden geçen süre, psikolojik/psikiyatrik destek alma durumu) göre farklılaşıp farklılaşmadığını araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda araştırmaya 18 yaş üstü 95 (Kadın 77, Erkek 18) kişi katılmıştır. Araştırma kapsamında Demografik Bilgi Formu, Travma Sonrası Büyüme Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi ve Yaşamda Anlam Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada travma sonrası büyümenin çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı t-test ile incelenmiştir. Travma sonrası büyümenin yordayıcıları ise hiyerarşik regresyon analizi ile sınanmıştır. Bulgular, travma sonrası büyümenin bağlanma stilleri, cinsiyet, kaybın üzerinden geçen zaman ve psikolojik destek alma durumuna göre farklılaşmadığına işaret etmektedir. Travma sonrası büyüme ile yaş arasında pozitif yönlü bir ilişki olmasına rağmen yaşın travma sonrası büyümeyi yordamadığı tespit edilmiştir. Travma sonrası büyüme ile medeni durum arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup, medeni durum travma sonrası büyümeyi yordamaktadır. Ayrıca yaşamda anlamın varlığı ve yaşamda anlam arayışının travmatik büyümeyi yordadığı saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular alan yazın kapsamında tartışılmıştır. İleride yapılacak araştırmalara yönelik olarak araştırmacılara ve kayıp yaşayan bireylerle çalışan uygulayıcılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has two purposes. One of the purposes examines the role of socio-demographic characteristics (age and marital status) and meaning in life (search for meaning and existence of meaning) in posttraumatic growth in individuals who have experienced loss in the last 5 years. The other aim of the study to investigate whether post-traumatic growth differs according to attachment styles (secure-insecure) and some variables (gender, time since loss, receiving psychological/psychiatric support) For this purpose, 95 (77 female and 18 male ) people over the age of 18 participated in the research. In the scope of this research, Demographic Information Form, Post-traumatic Growth Scale, Relationship Scales Questionnaire and scale of meaning in life were used. In the study, whether post-traumatic growth differs according to various variables was examined by t-test. The predictors of post-traumatic growth were tested with hierarchical regression analysis. Although there is a positive relationship between post-traumatic growth and age, it has been determined that age does not predict post-traumatic growth. There is a statistically significant relationship between posttraumatic growth and marital status, and marital status predicts posttraumatic growth. In addition, it has been determined that the existence of meaning in life and the search for meaning in life predict traumatic growth. The findings obtained from the research were discussed within the scope of the literature. Suggestions were made to researchers and practitioners working with people who have lost their lives for future research.