Multipl myelom hastalarında indüksiyon/remisyon tedavisi sonrasında kemik iliği plazma hücre oranı ile PET-CT bulgularının korelasyonu
Correlation of bone marrow plasma cell ratio and PET-CT findings after induction / remission therapy in patients with multiple myeloma
  1. Tez No: 790317
  2. Yazar: EDA ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl myelom, PET-BT, Kemik iliği biyopsisi, Multiple myeloma, PET-CT, Bone marrow biopsy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, multipl myelom (MM) hastalarında tanı sırasında ve tedavi sonrasında kemik iliği florin-18 (18F) fluorodeoxyglucose (FDG) tutulumu ile kemik iliğindeki plazma hücre oranı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 58 olgu ile restrospektif olarak yapıldı. Hematolojik ve biyokimyasal testlerden hemoglobin, C reaktif protein (CRP), beta-2-mikroglobulin, kreatinin düzeylerine, kemik iliğinde plazma hücre oranına (kemik iliği aspirasyon ve/veya kemik iliği biyopsisi ile) ve pozitron emisyon tomografi-bilgisayarlı tomografi tutulumlarına bakıldı. Bulgular: Çalışmamız sonucunda tanı sırasında kemik iliği plazma hücre oranı arttıkça PET-BT'de tutulumun arttığı ve özellikle bu artışın kemik iliğinde plazma hücre oranı >%80 olduğunda çok belirgin olduğu, fakat kemik iliğinde plazma hücre oranı %40-60 arasında olması ile %60-80 veya %20-40 arasında olması durumunda PET-BT'deki tutulumlar arasında anlamlı bir fark olmadığını tespit ettik. Benzer bulgular tedavi sonrasındaki değerlendirmelerimizde de görüldü. Kemik iliğinde %10'un altında plazma hücresi olan grup ile %10'un üzerinde olan grup arasında farklılık olsa da bu farklılık istatistiksel anlamlılık düzeyinde değildir. PET-BT'de saptanan tutulum üzerine, hemoglobin değeri, crp ve beta-2 mikroglobulin değişkenlerinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkili olmadığı sonucuna ulaştık. Sonuç: PET-BT görüntüleme yönteminin, MM hastalarında kemik iliğindeki plazma hücre oranı hakkında; yüksek oranda plazma hücre tutulumunu göstermede başarılı olduğu ama daha düşük oranlı tutulum ve tedavi cevabını belirlemede yeterli olmadığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the relationship between bone marrow fluorine-18 (18F) fluorodeoxyglucose (FDG) uptake and plasma cell ratio in the bone marrow in patients with multiple myeloma (MM) during diagnosis and after treatment. Materials and Methods: Our study was performed retrospectively with 58 cases. Among hematological and biochemical tests, hemoglobin, C reactive protein (CRP), beta-2-microglobulin, creatinine levels, plasma cell ratio in the bone marrow (by bone marrow aspiration and / or bone marrow biopsy) and positron emission tomography-computed tomography uptake were evaluated. Results: As a result of our study, as the bone marrow plasma cell ratio increases during the diagnosis, PET-CT involvement increases and this increase is very evident especially when the ratio of plasma cells in the bone marrow is >80%. We found that there was no significant difference between the involvements in PET-CT if it was between 40-60%, 60-80% or 20-40%. Similar findings were seen in our evaluations after treatment. Although there is a difference between the group with less than 10% plasma cells in the bone marrow and the group above 10%, this difference is not at the level of statistical significance. We concluded that hemoglobin value, crp and beta-2 microglobulin variables were not statistically significant on the uptake detected in PET-CT. Conclusion: The PET-CT imaging method, about the ratio of plasma cells in the bone marrow in MM patients; we think that it is successful in showing a high rate of plasma cell involvement, but it is not sufficient in determining a lower rate of involvement and treatment response.