Karpal tünel sendromlu hastalarda d vitamini tedavisi öncesi ve sonrasında elektromiyografi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of electromiography results before and after vitamin D treatment in patients with carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 790318
  2. Yazar: FEVZİ CANSIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA TALAY ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, karpal tünel sendromu, Tuzak nöropati, Elektrofizyolojik değerlendirme, Vitamin D, carpal tunnel syndrome, entrapment neuropathy, electrophysiological evaluation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş: Kompresyon nöropatilerinin arasında en fazla karşılaşılanı karpal tünel sendromudur (KTS). Yaptığımız bu çalışmada serum D vitamini seviyesi düşük olan KTS hastalarında vitamin D replasman tedavisinin ağrı, elektrofizyolojik parametreler, ultrasonografik ölçüm sonuçları ve fonksiyonel durum skalaları üzerine olan etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız gözlemsel analitik ileriye dönük klinik araştırma olarak planlandı. Kayseri Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) kliniğimize başvuran ve başvuruda serum D vitamini seviyesi 20ng/ml'nin altında olan hastalardan KTS semptomlarına sahip hastalar elektromiyografi (EMG) ile değerlendirildi. Klinik olarak KTS tanısı düşünülüp elektrofizyolojik çalışmayla doğrulanan hafif-orta derece KTS'si olan 87 hasta ile tamamlandı. Bu hastalara D vitamini replasman tedavisi uygulandı. Her hastaya KTS açısından istirahat splinti ve egzersiz programı verildi. Hastalar tedavi öncesinde ve sonrası 3. ayda değerlendirildi. Hastalar elektrofizyolojik, ultrasonografik olarak ayrıca pinç ve grip gücü, iki nokta ayrımı ve monofilaman testi ile değerlendirildi. Hastanın vücut kitle indeksine (VKİ) göre D vitamini ihtiyacı hesaplandı. VKİ hesaplamasına göre obez olmayan hastalara (VKİ30) 100.000 ünite/hafta takviye yapıldı. Sonuç olarak 8 haftalık D vitamini replasmanı sonunda VKİ'den bağımsız şekilde D vitamini seviyesi 20 ng/ml' nin üstünde olan hastalar çalışmaya dahil edildi ve değerlendirmeler yapıldı. Bulgular: Çalışmamızın sonucunda D vitamini replasmanı sonrasında baktığımız parametrelerde (motor ve duyu ileti hızı, latans ve amplitüd, vizüel analog skala, Boston semptom şiddet skoru, Boston fonksiyonel durum skoru , Semmel-Weistein monofilaman testi skoru, iki nokta ayrımı testi, grip gücü ve pinç gücü,) istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlenmektedir. Sonuç: Bu çalışmada özellikle hafif ile orta evre KTS'si bulunan hastalarda vitamin D replasman tedavisi sonucunda elektrofizyolojik değerlendirmeler, semptomlar ve klinik üzerinde olumlu iyileşmeler gözlenmiştir. Hem subjektif hem de objektif parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Carpal tunnel syndrome (CTS) is the most common compression neuropathy. In this study, we aimed to evaluate the effectiveness of vitamin D replacement therapy on pain, electrophysiological parameters, ultrasonographic measurement results and functional status scales in CTS patients with low serum vitamin D levels. Materials and Methods: Our study was planned as an observational analytical prospective clinical study. Patients with CTS symptoms among the patients who applied to our Kayseri City Hospital Physical Medicine and Rehabilitation clinic and whose serum vitamin D level was below 20ng/ml on admission were evaluated with electromyography (EMG). It was completed with 87 patients with mild-to-moderate CTS who were clinically considered to be diagnosed with CTS and confirmed by electrophysiological study. Vitamin D replacement therapy was applied to these patients. Resting splint and exercise program were given to each patient in terms of CTS. The patients were evaluated before and 3 months after the treatment. The patients were evaluated electrophysiologically, ultrasonographically, as well as pinch and grip strength, two-point separation and monofilament test. Vitamin D requirement was calculated according to the patients body mass index (BMI). According to BMI calculation, patients who were not obese (BMI30) were supplemented with 100,000 units/week. As a result, patients with vitamin D levels above 20 ng/ml regardless of BMI at the end of 8 weeks of vitamin D replacement were included in the study and evaluations were made. Results: As a result of our study, the parameters we looked at after vitamin D replacement (motor and sensory conduction velocity, latency and amplitude, visual analog scale, Boston symptom severity score, Boston functional status score, Semmel-Weistein monofilament test score, two-point discrimination test, grip strength and pinch strength,) statistically significant improvement is observed. Conclusion: In this study, especially in patients with mild to moderate CTS, positive improvements were observed in both electrophysiological evaluations, symptoms and clinical outcomes of vitamin D replacement therapy. There is a statistically significant improvement in both subjective and objective parameters.