Akut apandisit tanısı ile ameliyat edilen geriatrik hasta grubunda preoperatif amilaz ve bilirubin değerlerinin hastalık, morbidite ve mortalite ile ilişkisi
The relationship of preoperative amylase and bilirubin values with disease, morbidity and mortality in the geriatric patient group who was operated on with acute appendicitis
- Tez No: 790358
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN FEHMİ KÜÇÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Apandisit, amilaz, bilirubin, sarkopeni, geriatrik hasta, Appendicitis, amylase, bilirubin, sarcopenia, geriatric patient
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Akut apandisit (AA) tanısı ile ameliyat edilen geriatrik hasta grubunda, preoperatif amilaz ve bilirubin değerlerinin hastalık, morbidite ve mortalite ile ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Aralık 2015 ve Aralık 2020 tarihleri arasında hastanemiz acil genel cerrahi polikliniğine başvuran ve AA tanısı alan ve 65 yaş ve üzerinde olan 133 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Demografik verileri, boy ve kilo ölçümleri, komorbid hastalıkları, sarkopeni durumu, karın ağrısı başlangıcı ile hastaneye başvuru arasındaki süre, preoperatif laboratuvar ve radyolojik görüntüleme bulguları, operasyon bulguları, yatış süreleri, komplikasyonlar ve mortalite gelişimi retrospektif olarak hasta dosyalarından ve hastane bilgi sistemlerinden edinildi. Bulgular: Hastaların 61'i kadın (%45,9), 72'si erkekti (%54,1). Hastaların yaş medyan değeri 70 (aralık 65-91) idi. Tüm hastaların %31,9'unda (n=36) sarkopeni mevcuttu. Sarkopeni mevcut olan hastaların %33,3'ünde (n=12) komplikasyon geliştiği izlendi, sarkopeni olmayan hastalarda ise bu oran %15,7 (n=14) olarak saptandı. Sarkopeni mevcut olan hastalarda postoperatif komplikasyon oranı anlamlı daha yüksek bulundu (p=0,028). Hastaların %29,3'ünde (n=36) hiperamilazemi saptandı. Medyan amilaz değeri 54 U/L (n=131, aralık:10-160) idi. Hiperamilazemi ile komplike apandisit durumu arasında anlamlı istatiksel ilişki saptanmadı (p=0,057). Postoperatif komplikasyon gelişen ve gelişmeyen grupların amilaz düzeyleri karşılaştırıldığında komplikasyon gelişen grupta amilaz düzeyi daha yüksekti (p=0,027). Hastaların %24,2'sinde (n=31) hiperbilirubinemi mevcuttu. Medyan total bilirubin değeri 0,81 mg/dL (n=128, aralık: 0,1-3,2) idi. Komplike apandisit ve hiperbilirubinemi arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,777). Postoperatif komplikasyon gelişen ve gelişmeyen grupta serum total bilirubin düzeyleri karşılaştırıldığında komplikasyon gelişen grupta anlamlı olarak daha yüksekti (p=0,03). Sonuç: Çalışmamızda geriatrik hastalarda sarkopeninin daha yüksek postoperatif komplikasyon oranları ile ilişkisi olduğu gösterilmiştir. Yaşlı hastalarda komorbiditelerin ve sarkopeninin preoperatif dönemde değerlendirilmesi, serum total bilirubin ve serum albumin düzeyi de postoperatif komplikasyonları öngörmede fikir verici olabileceği için önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aİm: It was aimed to investigate the relationship between preoperative amylase and bilirubin values and disease, morbidity and mortality in the geriatric patient group operated with the diagnosis of acute appendicitis (AA). Materials and Methods: The data of 133 patients aged 65 and over who applied to the emergency general surgery outpatient clinic of our hospital between December 2015 and December 2020 and were diagnosed with AA were retrospectively analyzed. Demographic data, height and weight measurements, comorbid diseases, sarcopenia status, the time between the onset of abdominal pain and admission to the hospital, preoperative laboratory and radiological imaging findings, operation findings, length of hospital stay, complications and mortality development were obtained retrospectively from patient files and hospital information systems. Results: Of the patients, 61 (45.9%) were female and 72 (54.1%) were male. The median age of the patients was 70 (range 65-91). Sarcopenia was present in 31.9% (n=36) of all patients. Complications were observed in 33.3% (n=12) of patients with sarcopenia, while this rate was found to be 15.7% (n=14) in patients without sarcopenia. The postoperative complication rate was found to be significantly higher in patients with sarcopenia (p=0.028). Hyperamylasemia was detected in 29.3% (n=36) of the patients. The median amylase value was 54 U/L (n=131, range:10-160). No statistically significant correlation was found between hyperamylasemia and complicated appendicitis (p=0.057). When the amylase levels of the groups with and without postoperative complications were compared, the amylase level was higher in the group with complications (p=0.027). Hyperbilirubinemia was present in 24.2% (n=31) of the patients. The median total bilirubin value was 0.81 mg/dL (n=128, range: 0.1-3.2). No significant correlation was found between complicated appendicitis and hyperbilirubinemia (p=0.777). When serum total bilirubin levels were compared in the group with and without postoperative complications, it was significantly higher in the group with complications (p=0.03). Conclusion: In our study, it was demonstrated that sarcopenia is associated with higher postoperative complication rates in geriatric patients. Preoperative evaluation of comorbidities and sarcopenia in elderly patients and serum total bilirubin and serum albumin levels are important as they can be informative in predicting postoperative complications.