The UK's counter-terrorism policies and restrictions of civil rights
İngiltere'nin terörle mücadele politikaları ve sivil hakların kısıtlanması
- Tez No: 790360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES BAYRAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşik Krallık, IRA, Counter-Terrorism, Good Friday, Etnik Terörizm, Dini Motivasyonlu Terörizm, United Kingdom (UK), IRA, Counter-Terrorism, Good Friday, Ethnic Terrorism, Religious Motivated Terrorism
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Birleşik Krallık, Avrupa'da en uzun terörle mücadele geçmişi olan devletler arasındadır. Birleşik Krallık'ın terörle mücadelesini 2000 öncesi ve 2000 sonrası olarak ikiye ayırmak mümkündür; 2000 öncesinde Birleşik Krallık İrlanda kökenli etnik terörizmle mücadele etmek durumundayken 2000 sonrasında daha çok dini motivasyonlu terörizmle mücadele etmek durumunda kalmıştır. Son yıllarda ise artan aşırı sağcı ve Neo-Nazi örgütler yeni bir terör tehdidi olarak Birleşik Krallık'ın karşısına çıkmaktadır. Birleşik Krallık'ı hedef alan İrlanda kökenli etnik terörizm 20. yy'in özellikle ikinci yarısında yoğunluğunu artırmıştır. Birleşik Krallık hükümetleri de hem askeri hem de yasal düzenlemeler yapmak yoluna giderek bu saldırıları önlemeye çalışmıştır; ancak bu dönemde çıkarılan yasaların çoğu geçici ve dar bir alanı kapsayıcı yasalardır. İkinci milenyum başlamadan önce, Birleşik Krallık,“Good Friday”anlaşmasıyla İrlanda kökenli terör sorununu büyük oranda çözmüştür ve kapsayıcı bir terörle mücadele yasası olan“Terrorism Act 2000”parlamento tarafından kabul edilmiştir. Ne var ki 11 Eylül 2001'de yaşanan kanlı terör saldırılarının ardından ABD tarafından“Patriot Act”kabul edilmiş ve Birleşik Krallık da 2001'de yeni bir terörle mücadele yasası kabul etmiştir:“Anti-Terrorism, Crime and Security Act 2001”. Birleşik Krallık'ın dini motivasyonlu terörizmle mücadelesi asıl olarak bu tarihten sonra başlamıştır. Londra metro saldırıları, Westminster saldırısı, bıçaklı saldırılar, IŞID'in kurulması gibi bir çok unsur Birleşik Krallık'ın terörle mücadelesini etkilemiş ve 20 yıllık bir süreçte yarım düzineden fazla terörle mücadele ve sınır güvenliği yasası çıkarmasına neden olmuştur. Son yıllarda ise, Avrupa ve diğer dünya devletlerinde de görüldüğü gibi, aşırı-sağ hareketlerde/yaklaşımlarda artış görülmüştür. Birleşik Krallık da bu artışın görüldüğü ülkelerden birisi olarak aşırı-sağ şiddetle mücadelesini artırmıştır. Bu çalışmada Birleşik Krallık'ın terörle mücadele tarihi kısaca incelenmiş, yüzleşmek durumunda kaldığı terör türleri tasnif edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The United Kingdom has the longest experience with terrorism and counter-terrorism in Europe. It is possible to divide the UK's fight against terrorism into pre-2000 and post-2000 era; Before 2000, the United Kingdom had to fight ethnic terrorism of Irish origin, but after 2000 it had to fight religious-motivated terrorism. In recent years, extreme right-wing and neo-Nazi organizations have emerged as a new terrorism threats. Ethnic terrorism targeting the United Kingdom increased its intensity, especially in the second half of the 20th century. The UK tried to prevent these with military means and legal regulations; however, most of the laws enacted during this period were temporary and narrowly encompassing. Before the second millennium, the UK had primarily resolved the Irish terrorism problem with the“Good Friday”agreement; and the“Terrorism Act 2000”, an overarching anti-terrorism law, was passed by Parliament. However, after the bloody terrorist attacks on September 11, 2001,“Patriot Act”was accepted in the USA, and a new anti-terrorism law was adopted in the United Kingdom in 2001:“Anti-Terrorism, Crime and Security Act 2001”. The UK's fight against religiously motivated terrorism started after this date. Many factors such as the London subway attacks, the Westminster attack, the knife attacks, and the establishment of ISIS have affected the UK's fight against terrorism and have caused more than half a dozen anti-terrorism and border security laws to be enacted within 20 years. As one of the countries where there has been an increase of far-right movements in the recent years, the United Kingdom has also increased its fight against the far-right violence. In this study, the history of the United Kingdom's fight against terrorism is briefly examined, and the types of terrorism it faces are classified.