Sosyal bilgiler dersi 5.sınıf öğrencilerinin insan ve çevre öğrenme alanı ile ilgili kavram yanılgılarına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' views on social studies lesson 5th grade students' misconceptions about human and environment learning area
- Tez No: 790379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Kavram Yanılgısı, İnsan ve Çevre, Kavram Öğretim
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Eğitim kuramları etkisinde hazırlanan eğitim programları, eğitim ve öğretimin bütün ortamlarını şekillendirdiği gibi sosyal bilgiler dersinin içerikleri üzerinde de etkili olmuştur. Buna karşın 2004'te yayınlanan eğitim-öğretim programı ile Türkiye'de yapılandırıcı eğitim benimsenmiştir. Türkiye'de ki sosyal bilgiler derslerinin içeriğinde ve uygulamasında aktif öğrenme ilkelerine uygun etkinliklere yer verilmemesi nedeniyle kavramların ve bilgilerin gündelik yaşama aktarılmasında güçlükler ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı da sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşlerine göre 5.sınıf öğrencilerinin İnsan ve Çevre öğrenme alanına ilişkin kavram yanılgılarını belirlemek, bu kavram yanılgılarının oluşma sebeplerini ortaya koymak, kavram yanılgısının önlenmesi ve giderilmesi için hangi etkinliklerin yapılması gerektiğine yönelik öğretmenlerin önerilerini belirlemektir. Araştırmanın problemini;“sosyal bilgiler öğretmenlerine göre, insanlar ve çevre öğrenme alanında yer alan kavramlara ilişkin öğrencilerin yaşadıkları kavram yanılgıları nelerdir?”sorusu oluşturmaktadır. Alt problemler ise, öğretmen göre; kavram yanılgılarının öğrencilerde oluşma sebepleri, kavram yanılgılarının önlenmesi ve giderilmesi için hangi etkinliklerin yapılması, belirlenen 15 kavramın (Ova, Plato, Akarsu, Göl, Harita, Kroki, Harita Ölçeği, Boğaz, İklim, Hava Durumu, Seracılık, Doğal, Beşeri, Heyelan, Erozyon) hangilerinin kavram yanılgısına sebep olduğu ve bu 15 kavramın yanılgılarının giderilmesi ve önlenmesi için hangi etkinliklerin yapılması yönünde görüşleri alınmıştır. Araştırmada veriler dört sorudan oluşan yapılandırılmış form ile toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021- 2022 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Esenler ilçesindeki 10 resmi ortaokulda görev yapan 40 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Educational programs prepared under the influence of educational theories not only shaped all environments of education and training, but also influenced the contents of the social studies course. On the other hand, with the education program published in 2004, constructivist education has been adopted in Turkey. Difficulties arise in transferring concepts and information to daily life due to the fact that activities in accordance with active learning principles are not included in the content and practice of social studies courses in Turkey. The purpose of this research is to determine the misconceptions of 5th grade students about the learning field of Human and Environment according to the views of social studies teachers, to reveal the reasons for the formation of these misconceptions, to determine the suggestions of the teachers about what activities should be done in order to prevent and eliminate the misconception. The problem of the research;“According to social studies teachers, what are the misconceptions of students about the concepts in the field of people and environment learning?”poses a question. The sub-problems are, according to the teacher; The reasons for the formation of misconceptions in students, what activities should be done to prevent and eliminate the misconceptions, the 15 concepts (Plain, Plateau, Stream, Lake, Map, Sketch, Map Scale, Bosphorus, Climate, Weather, Greenhouse, Natural, Human, Landslide, Erosion) which causes misconceptions and what activities should be done to eliminate and prevent the misconceptions of these 15 concepts. In the research, the data were collected with a structured interview form consisting of four questions. The study group of the research consisted of 40 social studies teachers working in 10 official secondary schools in Esenler district of Istanbul in the 2021-2022 academic year. KeyWords Social Studies, Misconception, Human and Environment, Concept Teaching