Sıçanlarda alt ekstremite iskemi-reperfüzyon modelinde silostazol ve rivaroksaban koruyucu etkisinin karşılaştırılması
Comparing the protective effects of cilostazol and rivaroxaban on rat limb muscle ischemia reperfusion model
- Tez No: 790459
- Danışmanlar: PROF. DR. ABİDİN CENK ERDAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: iskemi/reperfüzyon hasarı, oksidatif stres, deneysel çalışma, 8-OHdg, periferik arter hastalığı, 8-OHdg, oxidative stress, peripheral artery disease, experimental study, ischemia-reperfusion injury
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Kalp ve damar cerrahisinde alt ekstremite iskemi-reperfüzyon hasarı hem sistemik hem lokal komplikasyonları ile önemli bir mortalite ve morbidite sebebidir. Ekstremite ilişkili komplikasyonların büyük çoğunluğu mevcut periferik arter hastalığı olan hastalarda emboli veya tromboz zemininde gözlenmektedir. Silostazol periferik arter hastalığında yürüme mesafesini arttırdığı kanıtlanmış trombosit agregasyonunu baskılayan ve aynı zamanda bir vazodilatör olan antiagregan ajandır. Revaskularizasyon yapılmış periferik arter hastalarında aspirin ile birlikte silostazol kullanımının ekstremite ilişkili komplikasyonları azalttığı ve greft açık kalma oranını arttırdığı bilinmektedir. Rivaroksaban yeni nesil bir oral antikoagulandır ve periferik arter hastalığında revaskülarizasyon sonrası kullanımının kardiyovasküler ve ekstremite ilişkili komplikasyonları azalttığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Bu çalışmada bu iki ajanın alt ekstremite iskemi-reperfüzyon modelinde koruyucu etkilerini araştırdık. 28 adet wistar albino dişi rat, sham grubu (herhangi bir işlem yapılmayan), kontrol grubu (iskemi-reperfüzyon grubu), rivaroksaban grubu (10 gün süreyle 3mg/kg), silostazol grubu (10 gün süreyle 10mg/kg) olmak üzere dört gruba ayrıldı(n:7). Onuncu günün sonunda sol arka bacak turnike yöntemi ile bir saat iskemi yaratıldıktan sonra iki saat reperfüzyon yapıldı. Deney prosedürünün sonunda kan ve doku örnekleri alınıp hayvanlar sakrifiye edildi. Kan ve doku örneklerinde ELİSA yöntemi ile 8-OHdg, HPLC yöntemi ile MDA, GSH, GSSG marker düzeyleri incelendi. Sham ve kontrol(I/R) grubu arasında hem doku hem serumda çalışılan tüm marker düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Bu bulgu başarılı I/R modeli oluşturulduğunu gösterdi. Grupların ikili karşılaştırmalarında silostazol ve rivaroksabanın I/R hasarına karşı koruyucu etkilerinin olduğu görüldü. Rivaroksabanın özellikle iskelet kası korumada silostazole göre daha üstün olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In cardiovascular surgery, lower extremity ischemia-reperfusion injury is an important cause of mortality and morbidity with both systemic and local complications. The majority of extremity-related complications are observed in patients with existing peripheral artery disease, on the basis of embolism or thrombosis. Cilostazol is an antiaggregant agent that has proven to increase walking distance in peripheral arterial disease, suppresses platelet aggregation and is also a vasodilator. It is known that the use of cilostazol together with aspirin reduces extremity-related complications and increases the rate of graft patency in peripheral artery patients who have undergone revascularization. Rivaroxaban is a new generation oral anticoagulant and it is known with new studies that its use after revascularization in peripheral arterial disease reduces cardiovascular and extremity-related complications. Therefore, in this study, we investigated the protective effects of these two agents in the lower extremity ischemia-reperfusion model. 28 Wistar albino female rats were divided into four groups as sham group (no procedure was performed), control group (ischemia-reperfusion group), rivaroxaban group (3mg/kg for 10 days), cilostazol group (10mg/kg for 10 days).(n:7) At the end of the tenth day, after one hour of ischemia was created with the left hind leg tourniquet method, reperfusion was performed for two hours. At the end of the experimental procedure, blood and tissue samples were taken and the animals were sacrificed. In blood and tissue samples, 8-OHdg marker levels were analyzed by ELISA method, and MDA, GSH, GSSG marker levels were analyzed by HPLC method. A statistically significant difference was found between the sham and control (I/R) groups in all marker levels studied in both tissue and serum. This finding indicated that successful I/R modeling was created. In pairwise comparisons of the groups, it was observed that cilostazol and rivaroxaban had protective effects against I/R injury. It was observed that rivaroxaban was superior to cilostazol especially in skeletal muscle protection.