Asemptomatik tinea pedisli hastalarda demografik özellikler ve risk faktörlerinin karşılaştırılması
Analysis of demographic characteristics and risk factors in patients with asymptomatic tinea pedis
  1. Tez No: 790477
  2. Yazar: NEHİR TELLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖRPELİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Dermatoloji, Family Medicine, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: tinea pedis, asemptomatik enfeksiyonlar, dermatofitoz, risk faktörleri, demografik faktörler, tinea pedis, asymptomatic infections, dermatophytosis, risk factors, demographic factors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Tinea pedis tüm dünyada çok yaygın görülen bir hastalıktır. Bu nedenle sağlık sistemi üzerinde önemli bir yük oluşturmaktadır. Bulaşıcı ve tekrarlayan bir hastalık olması nedeniyle hastalığın doğru tanısı ve yeterli tedavisiyle birlikte hastalıktan korunma ve hastalığın önlenmesiyle ilgili önlemler toplum sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Yapılan çalışmalarda tinea pedisli hastaların önemli bir kısmının asemptomatik olarak saptanması nedeniyle asemptomatik hastaların tanınması, risk faktörlerinin bilinmesi, bulaşın önlenmesi ve hastalığın yayılmasının azaltılması açısından değerlidir. Buradan hareketle araştırmamız asemptomatik tinea pedisli hastalarda demografik özelliklerin ve risk faktörlerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Nisan 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Polikliniklerine tinea pedis düşündüren şikayetler dışında herhangi bir nedenle başvuran 504 hasta dahil edildi. Tinea pedis düşündüren semptomu olanlar, ayak amputasyonu öyküsü olanlar, son bir ayda tinea pedis tedavisi kullananlar ve iletişim kuramayacak düzeyde nörolojik veya psikiyatrik hastalığı olan hastalar çalışmaya alınmadı. Çalışma, yüzyüze görüşme metoduyla yapıldı. Hastaların sosyodemografık ve tıbbi bilgileri, alışkanlık ve günlük yaşam özellikleri ve ayak muayenesi sonucunda tinea pedis durumu Asemptomatik Tinea Pedis Araştırması Sosyodemografik Veri ve Klinik Değerlendirme Formu'na kaydedildi. Çalışmadaki tüm verilerin analizinde IBM SPSS 25 programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 504 hasta dahil edildi. Katılımcıların %49.4'ü erkekti. Katılımcıların yaş ortalaması 48.05±16.4 idi. Hastaların %24.8'i ilkokul ve ortaokul mezunlarından oluşmaktaydı. Katılımcıların %23.2'si obez hastalardan oluşmaktaydı. Hastaların %33.3'ünde fizik muayene ile tinea pedis saptandı. Hastaların %15.7'sinde diabetes mellitus tanısı mevcuttu. Hastaların %31.7'sinin daha önceden tinea pedis nedeniyle tedavi alma öyküsü mevcuttu. Hastaların %41.7'si evde 4 ve daha fazla kişi olarak yaşamaktaydı. Katılımcıların %65.3'ü ayak havlusu kullanmamaktaydı. Katılımcıların %50.2'si pamuklu çorap tercih etmekteydi ve %63.9'u her gün çorap değiştirmekteydi. Katılımcıların %40.3'ü suni deri ayakkabı kullanmaktaydı. Katılımcıların %43.1'i günlük kullanımda spor ayakabı tercih etmekteydi. Katılımcıların %24.8'i ortak ayakkabı veya terlik kullanmaktaydı. Sonuç: Asemptomatik tinea pedisin toplumda yaygın olduğu, düşük eğitim seviyesine sahip kişilerde, yaşlılarda, obezlerde, diabetes mellitus tanısı olanlarda tinea pedisin daha sık olduğu, tinea pedisin tekrarlayıcı olduğu, ayaktaki lokal değişikliklerin, kullanılan çorap ve ayakkabı materyelinin, ayak yıkama, ayakkabı ve çorap kullanımı ile ilgili alışkanlıkların tinea pedis sıklığını etkilediği yorumu yapılabilir. Asemptomatik hastaların tanısına yönelik girişimlerin, hasta ve toplum eğitiminin ve tinea pedisin etkin tedavisinin tinea pedis sıklığını azaltabileceğini değerlendirmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Tinea pedis is a very common disease all over the world. Therefore, it has a significant burden on the health system. Since it is a contagious and recurrent disease, the correct diagnosis and adequate treatment of the disease, as well as the prevention of the disease, have an important place in terms of public health. Since a significant portion of the patients with tinea pedis have been found to be asymptomatic in studies, it is valuable to detect asymptomatic patients and to understand the risk factors in terms of preventing transmission and reducing the spread of the disease. From this point of view, our study was conducted to analyze demographic characteristics and risk factors in patients with asymptomatic tinea pedis. Material and Methods: 504 patients who were admitted to Ankara Diskapi Yildirim Beyazit Health Practice and Research Center Family Medicine Polyclinics between April 2020 and April 2021 for any reason other than complaints suggestive of tinea pedis were included in the study. Patients with symptoms suggestive of tinea pedis, those with a history of foot amputation, those who used tinea pedis treatment in the last month, and patients with neurological or psychiatric diseases that could not communicate were excluded from the study. The study was conducted by face-to-face interview method. Sociodemographic and medical information, habits and daily living characteristics of the patients, and after foot examination tinea pedis status were recorded in“the Asymptomatic Tinea Pedis Research Sociodemographic Data and Clinical Examination Form”. IBM SPSS 25 program was used in the analysis of all data in the study. Results: A total of 504 patients were included in the study. 49.4% of the participants were male. The mean age of the participants was 48.05±16.4. 24.8% of the patients were primary and secondary school graduates. 23.2% of the participants were obese. Tinea pedis was diagnosed in 33.3% of the patients by physical examination. 15.7% of patients had diabetes mellitus. 31.7% of the patients had a history of previous treatment for tinea pedis. 41.7% of the patients lived at home as 4 or more people. 65.3% of the participants did not use foot towels. 50.2% of the participants preferred cotton socks and 63.9% of participants changed socks every day. 40.3% of the participants were using artificial leather shoes. 43.1% of the participants preferred sports shoes for daily use. 24.8% of the participants were using common shoes or slippers. Conclusion: It can be concluded that asymptomatic tinea pedis is common in society, tinea pedis is more frequent in people who has low education level; is elderly; is obese; has diabetes mellitus, tinea pedis is a recurrent disease. Local changes in foot, socks and shoe material used can affect frequency of tinea pedis. Also habits about foot washing, wearing socks and shoes can affect the frequency of tinea pedis. We consider that interventions for the diagnosis of asymptomatic patients, patient and community education, and effective treatment of tinea pedis can reduce the frequency of tinea pedis.