Dermatoloji polikliniğine başvuran hastalarda asemptomatik tinea pedis ve onikomikoz sıklığının ve risk faktörlerinin araştırılması
Investigation of the frequency and risk factors of asymptomatic tinea pedis and onychomycosis in patients applying to dermatology outpatient clinic
  1. Tez No: 849159
  2. Yazar: BARIŞ KURTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUHAN GÜNAŞTI TOPAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzeysel ayak mantarı enfeksiyonları, subklinik tinea pedis, subklinik onikomikoz, risk faktörleri, Superficial foot fungal infections, subclinical tinea pedis, subclinical onychomycosis, risk factors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Ayaklarda yüzeysel mantar enfeksiyonları sık görülmektedir. Çalışmamızda hastanemiz dermatoloji polikliniğine başvuran asemptomatik hastaların ayaklarındaki ve ayak tırnaklarındaki yüzeysel mantar enfeksiyonlarının risk faktörlerini ve sıklığını incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Polikliniğine başvuran ve ayak ya da tırnak mantarı şikâyeti olmayan hastalar çalışmaya alındı. Hastalar standart forma göre sorgulandı ve muayene edildi. Hastalardan deri ve tırnak kazıntı örnekleri alındı. Kazıntı örnekleri potasyum hidroksit ile incelendi. Bulgular: Çalışmaya alınan 319 hastanın 112'sinin (% 35,1) ayaklarında mantar varlığı gösterildi. Bu olguların 66'sında (% 58,9) ayak derisinde ve 87'sinde (% 77,7) ayak tırnaklarında mantar saptandı. Çok değişkenli lojistik regresyon testi uygulandığında, mantar varlığı gösterilmiş 112 hastada erkek cinsiyetinin, ileri yaşın, hiperhidrozun ve daha önce tedavi almış olmanın varlığı istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: Çalışmamızda ayağında herhangi bir semptomu olmayan, başka bir nedenle polikliniğimize başvuran hastalarda taranan yüzeysel ayak mantarı enfeksiyon sıklığını yüksek saptadık. İleri yaş, erkek cinsiyet, hiperhidroz veya daha önce mantar tedavisi almış olmayı risk faktörleri olarak belirledik. Bu risk faktörü olan hastaların yüzeysel ayak mantarı enfeksiyonları açısından değerlendirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Superficial fungal infections on the feet are common. In our study, we aimed to investigate the risk factors and frequency of superficial fungal infections in the feet and toenails of asymptomatic patients attended to the dermatology outpatient clinic of our hospital. Material and Method: Patients who were attended to the Cukurova University Faculty of Medicine Dermatology Outpatient Clinic and who had no complaints of foot or nail fungus were included in the study. Patients were questioned and examined according to a standardized form. Skin and nail scraping samples were taken from the patients. Scrapings were analyzed with potassium hydroxide. Findings: Of the 319 patients included in the study, 112 (35.1%) showed the presence of fungus on the feet. It was found on the skin of the feet in 66 (58.9%) and on the toenails in 87 (77.7%) of these patients. When multivariate logistic regression test was applied, the presence of male gender, advanced age, hyperhidrosis and previous treatment were statistically significant in 112 patients with fungal presence. Conclusion: In our study, we found a high prevalence of superficial athlete's foot infections in patients who had no symptoms in their feet and presented to our outpatient clinic for another reason. We identified advanced age, male gender, hyperhidrosis or previous fungal treatment as risk factors. Patients with these risk factors should be evaluated for superficial athlete's foot infections.