Özel yetenekliler eğitici eğitiminin sınıf öğretmenlerinin eğitim programını zenginleştirme ve yaratıcı düşünmeye yönlendirme yeterlilik algılarına etkisi
The effect of gifted teacher training program on primary school teachers' perceptions regarding to enrichment and the competency of guiding creative thinking
  1. Tez No: 790513
  2. Yazar: HÜSNÜ DURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞİN KAPLAN SAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Yetenek, Öğretmen Eğitimi, Sınıf Öğretmenleri, Eğitim Programı, Yaratıcı Düşünme, Zenginleştirme, Gifted and Talented, Teacher Training, Primary School Teachers, Creative Thinking, Enrichment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Özel yetenekli öğrencilerin zamanlarının çoğunu geçirdikleri örgün eğitimde sınıf öğretmenlerinin çok büyük önemi vardır. Sınıf öğretmenleri özel yetenekli çocukları sınıf içinde fark eden ve programda gerekli uyarlamaları yaparak, özel yetenekli öğrencilerin okula bakış açısını oluşturan etkili bir faktördür. Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin yaratıcı düşünmeye yönlendirme yeterliliklerini ve öğrenme sürecini zenginleştirme becerilerini geliştirmeyi amaçlayan Özel Yetenekliler Eğitici Eğitimi'nin etkililiğini incelemektir. Araştırma 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Mersin 'in Erdemli İlçesine Bağlı 27 köy ilkokulunda görev yapan 67 sınıf öğretmeni ile yürütülmüştür. Çalışmada deneysel yöntemlerden“Kontrol Gruplu Öntest Sontest Deney”deseni kullanılmıştır. Eğitim verilen öğretmenler random-yansız atama yolu ile deney ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna 35 kontrol grubuna ise 32 sınıf öğretmeni alınmıştır. Çalışmada ölçme aracı olarak Kaplan Sayı, Akgül (2021) tarafından geliştirilen Yaratıcı Düşünmeye Yönlendirme Yeterlilik Algısı Ölçeği ve Karademir Ünlü (2019) tarafından geliştirilen Öğretmenlerin Özel Yetenekli Öğrencilerin Öğrenme Sürecini Zenginleştirmeye Yönelik Görüş Ölçeği veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Bu sebeple her iki gruba öntest ve sontest olarak ''Yaratıcı Düşünmeye Yönlendirme Yeterlilik Algısı Ölçeği'' ve ''Öğretmenlerin Özel Yetenekli Öğrencilerin Öğrenme Sürecini Zenginleştirmeye Yönelik Görüş Ölçeği'' uygulanmıştır. Deney grubuna araştırmacı tarafından geliştirilen 44 saatlik online '' Özel Yetenekliler Eğitici Eğitimi'' verilmiştir. Kontrol grubuna ise müdahale edilmemiştir. Oluşturulan gruplar arasında öntest bakımından fark olup olmadığı Mann Whitney U testi ile kontrol edilmiştir. Araştırmanın sonunda, deney grubunun öntest ve sontest yaratıcı düşünmeye yönlendirme yeterlilik algısı ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmektedir: Deney grubunun ön test ve son test öğretmenlerin özel yetenekli öğrencilerin öğrenme sürecini zenginleştirmeye yönelik görüş ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmektedir. Araştırma bulguları Özel Yetenekliler Eğitici Eğitimi'nin, örgün eğitimde görev yapan sınıf öğretmenlerinin özel yetenekli öğrencileri yaratıcı düşünmeye yönlendirme yeterliklerini ve öğrenme süreçlerini zenginleştirmeye yönelik çabalarının arttırılması için etkili bir program olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmanın ileride yapılacak özel yetenekli çocuklarla çalışan öğretmenlerin eğitimine yönelik çalışmalar için örnek olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Primary school teachers have a great importance in formal education, where gifted talent students spend most of their time with them in average classes. They are effective factors who recognize gifted children in the classroom and makes the necessary adaptations in the program, forming the perspective of gifted students about the school. The aim of this research is to examine the effectiveness of the Gifted Teacher Training Program, which aims to improve the enrichment skills and competency of guiding creative thinking of primary school teachers. The research was carried out with 67 primary school teachers working in 27 villages in Erdemli District of Mersin in the 2021-2022 academic year. In the study, the“Control Group Pretest Posttest Experiment”design, which is one of the experimental methods, was used. For this reason, teachers were divided into two groups as experimental and control groups by random-unbiased assignment. 35 classroom teachers were included in the experimental group and 32 classroom teachers in the control group. In the study, as a measurement tool, Competency of Guiding Creative Thinking Scale developed by Kaplan Sayı and Akgül (2021) and Teachers' Opinion Scale for Enriching the Learning Process of Gifted Students developed by Karademir Ünlü (2019) were used as data collection tools. For this reason, these two scales were applied to both groups as pretests and posttests. The experimental group was delivered to 44-hour online course“Gifted Teacher Training Program”developed by the researchers. The control group was not interfered with. The difference between the groups in terms of pretest was checked by Mann Whitney U test. As a result, it is seen that there is a statistically significant difference between the pretest and posttest competency of guiding creative thinking of the experimental group. It is seen that there is a statistically significant difference between the pretest and posttest teachers' opinion scale scores aimed at enriching the learning process of the students with special abilities in the experimental group. The research findings revealed that the Gifted Teacher Training Program is an effective intervention to increase the competencies of classroom teachers working in formal education to guide gifted students to think creatively and to increase their efforts to enrich their learning processes. It is thought that this study will be an example for future studies aiming to increase the competence of primary school teachers in the field.