Özel yetenekli çocukların ailelerinin, okul eğitimine ilişkin görüş ve beklentileri
Opinions and expectations of families of special talent children on school education
- Tez No: 778549
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞİN KAPLAN SAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim programları, Metot ve Uygulamalar, Öğrenci Velileri, Curriculums, Methods and Practices, Parents of Students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmada; 2020-2021 eğitim-öğretim yılında, özel yetenekli çocukların eğitimleri ile ilgili eğitim programındaki uygulamanın değerlendirmesi yapılmıştır. Araştırmanın amacı, özel yeteneklilere sunulan eğitim programı, öğrenme-öğretme yaklaşımı ve ortaya çıkan sorunlar ile ilgili velilerin görüş ve önerilerini incelemektir. Temel nitel desenin kullanıldığı bu araştırmada; başlık, problem, araştırma soruları, veri toplama-analiz ve çalışma grubu gibi durumların belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, İstanbul ilindeki çeşitli okullarda okuyan özel yetenekli çocukların velileri (12 kişi) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri; araştırma amacı doğrultusunda mülakat formundaki maddeler uzmanlarla beraber hazırlanarak 12 soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formu geliştirilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde yarı yapılandırılmış görüşmelerle, soru ve temalar planlanmıştır. Katılımcılar, araştırmanın amacından haberdar olmaları için bilgilendirilmiş, araştırmaya onay vermeleri (görüşmeden memnun olduklarını ve geri çekilme hakları olduğunu anlamalarını içermektedir) istenmiştir. Ortaya çıkan ilginç ve beklenmedik yolları takip etmek için görüşme içinde sorgulama hatları izlenmiştir. Araştırma sonuçları, özel yeteneklilerin eğitimi ile ilgili ailelerle yapılan görüşmelerde gözden geçirilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler, velilerin ifadelerine göre; Okullar özel yeteneklerin geliştirilmesini desteklemek yerine sadece eğitim ve öğrenme stillerine dayalı öğretimi desteklemektedir. Genel olarak özel yetenekli çocukların potansiyellerini geliştirmek için özel programlara ihtiyaç duyulmaktadır ve bu özel programların düzenlemesi gerekmektedir. Bu çocuk kategorisi için, mükemmel eğitim programları hazırlanmalıdır. Aynı zamanda öğretmenlerin, planlayıcıların ve eğitim yöneticilerinin özel yetenekli çocuklara yönelik hazırlık yaparken ailelerle ortak çalışmaları gerekmektedir. Özel yeteneklilerin eğitiminde başarıyı ve gelişimi en üst düzeye çıkarmak için öğretim kişiselleştirilmelidir. Özel yetenekli bireylerin benzersiz niteliklerini hesaba katmak için öğretim ve müfredat tasarımının anayasal yetki ve yasal dayanaklarla desteklenmesi gerekmektedir. Diğer sorunlardan biri de eğitimleri için gerekli materyallerin bulunamamasıdır. Genellikle kütüphanelerdeki referans materyallere erişememeleri öğrenmeyi zorlaştırmaktadır. Bu, genel bir okul problemidir fakat öğrencilerin kendini geliştirme fırsatlarının olmadığı bir durum olarak görülmektedir. Özel yetenekli öğrenciler için entegre bir zenginleştirme/hızlandırma programı, sorgulama, bağımsızlık ve derinlemesine araştırma fırsatları ile birlikte olmalıdır. Ayrıca motivasyon eksikliği, sınıf mevcudunun fazlalığı, araç-gereçlerin eksikliği, rehberlik etmede öğretmenin olumsuz rolü ve teknoloji kullanımının yetersiz olması da veli ifadelerinde yer almaktadır. Araştırma kapsamında; elde edilen bulgular doğrultusunda ortaya konulan sonuçlara, sonuçların alan yazındaki araştırmaların bulguları ile karşılaştırılmasına, eğitim programının değerlendirmesinin yapıldığı araştırmaya ve ileride yapılabilecek benzer nitelikteki araştırmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research; In the 2020-2021 academic year, the application in the education program related to the education of gifted children was evaluated. The aim of the study, the education program offered to the gifted, the learning-teaching approach and the opinions and suggestions of the parents about the problems that arise were examined. In this research in which the basic qualitative design was used; Purposive sampling method was used to determine the situations such as title, problem, research questions, data collection - analysis and study group. The study was carried out with parents of gifted children (12 people) studying in various schools in Istanbul. Research data; In line with the research purpose, first of all, a semi-structured interview form with 12 questions was developed, which was prepared together with the experts in the interview form. In the analysis of the data, questions and themes were planned with semi-structured interviews. It asked the participant to give informed consent (which includes their satisfaction with the interview and their understanding of their right of withdrawal) to be aware of the purpose of the research. In order to follow the interesting and unexpected paths that emerged, lines of inquiry were followed in the interview. The results of the research were reviewed in the interviews with the families in the education of the gifted. According to the statements of the parents obtained within the scope of the research; instead of supporting the development of real talents in schools, only teaching based on education and learning styles is supported. In general, special programs are needed to develop the potential of gifted children and these special programs need to be arranged. Excellent educational programs should be provided for this category of children. At the same time, teachers, planners and education administrators should work in partnership with families in preparing for gifted children. In order to maximize success and life development in the education of the gifted, instruction should be personalized. Instructional and curriculum design needs to be supported by constitutional mandates and legal bases to take into account the unique qualities of gifted individuals. Another problem is that they can't find materials on the subject. Generally, the inability to access reference materials in libraries makes learning difficult. This is a general school problem and is seen as a situation where students do not have the opportunity to develop themselves. An integrated enrichment/acceleration program for gifted students should be accompanied by opportunities for inquiry, independence and in-depth research. In addition, motivation, class size, lack of equipment, teacher in guiding The role and lack of technology use are also included in parent statements. The results presented in line with the findings obtained within the scope of the research, the discussion of the results with the findings of the studies in the literature, the research in which the evaluation of the education program was made, and suggestions for similar researches that can be done in the future are included.