Çocuklarda lipid profili ve D vitamini arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between lipid profile and vitamin d level in children
- Tez No: 790625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR KÜÇÜKÇONGAR YAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: D vitamini eksikliği, hiperlipidemi, dislipidemi, çocuk, ateroskleroz, vitamin D deficiency, hyperlipidaemia, dyslipidaemia, children, atherosclerosis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Kardiyovasküler hastalık tüm dünya genelinde morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenidir. Çocukluk döneminde görülen hiperlipideminin erişkin dönemde ortaya çıkabilecek kardiyovasküler hastalık açısından önemli bir risk faktörü olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda D vitamini eksikliğinin hiperlipidemi gelişiminde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir ancak özellikle çocuklarda hiperlipidemi ve D vitamini eksikliği arasındaki ilişki hakkında sınırlı sayıda çalışma ve veri mevcuttur. Bu çalışmada, çocukluk döneminde vitamin D eksikliğinin serum lipid düzeyleri ile ilişkili olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2016- Aralık 2021 tarihleri arasında Çocuk Metabolizma Hastalıkları Kliniğinde hiperlipidemi tanısı ile takipli 2-18 yaş arası 133 çocuk ve adolesan ile kontrol grubu olarak benzer yaş ve cinsiyette 133 sağlıklı çocuğun tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, boy, fiziksel aktivite durumu, bilinen hastalık), tanı tarihi, tanı aldığı mevsim, başvuru yakınması, başvuru anında mevcut semptomları, soy geçmişinde akrabalık öyküsü ve ailede hiperlipidemi olup olmadığı, fizik muayene bulguları, uygulanan tedaviler, lipid profili (Trigliserid, düşük dansiteli lipoprotein(LDL), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), total kolesterol), 25-hidroksi Vitamin D (25(OH)D3) düzeyi, albümin, kalsiyum, magnezyum, fosfor, Lipoprotein a sonuçları kaydedildi. Çocuk ve adolesanlarda kabul edilebilir, sınırda ve düşük lipoprotein düzeyleri 'Expert Panel' kılavuzunda belirlenen plazma lipid ve lipoprotein konsantrasyonlarına göre değerlendirildi. Bulgular: Vaka ve kontrol gruplarının her ikisinin de 57'si (%42,9) kız, 76'sı (%57,1) erkekti. Vaka grubunda hastaların yaş ortalaması 11,5± 4,0 iken kontrol grubunda 9,7± 4,4'dü. İki grup arasında başvurulan mevsim anlamlı farklılık göstermedi (p> 0,05). Vaka grubunda kilo, boy ve vücut kitle indeksi değeri kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksekti (p 0,05). Vaka grubunda anne-babada hiperlipidemi öyküsü ve fiziksel aktivite oranı kontrol grubundan anlamlı olarak daha düşüktü (p0,05). Vaka ve kontrol grubunda 25(OH)D3 düzeyine bakılarak duyarlılık-özgüllük toplamı en yüksek olan ve D vitamini düzeyine göre hastaları en iyi ayıran değer olarak 30'un anlamlı etkinliği gözlenmiştir (cut off değeri). Bu bulgular ve literatür değerlendirmeleri sonucunda vaka ve kontrol grubu hastalarının tamamı 25(OH)D3 cut off (30 nmol/l) düzeyine göre ayrıldı. Bu değerin üzerindeki hastalar yetersiz-yeterli (eksiklik olmayan grup), altı ise eksiklik olarak değerlendirildi. D vitamini eksikliği olan ve olmayan grupta cinsiyet dağılımı açısından anlamlı farklılık gösterilmedi (p>0,05). D vitamini eksikliği olan grupta vücut kitle indeksi eksiklik olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti (p0,05). Hastaların kontrol lipid parametreleri başlanan diyet tedavisine uyum sağlayıp sağlamadığı ve D vitamini kullanıp kullanmadığına göre değerlendirildi. Hem total kolesterol hem de trigliserid açısından bakıldığında sadece diyetine uyum sağlayan hastalara göre diyet uyumu iyi olan ve ek olarak D vitamini tedavisi başlanan hastalarda daha yüksek düşüş yüzdesi saptandı. Total kolesterol düzeyindeki en yüksek düşüş diyet uyumu iyi olmayan ve D vitamini tedavisi başlanan hastalarda saptandı. Sonuç: Çalışmamızda D vitamin eksikliğinin hiperlipidemi açısından bir risk faktörü olduğu görülmektedir. Bu veriler vitamin D eksikliği ve hiperlipidemi açısından riskli grupta olan bireylerin çocukluk döneminde tarama/erken tedavi ile ileride oluşabilecek ciddi sonuçlardan korunması açısından faydalı olabilir. Ayrıca hiperlipidemi nedeniyle takip edilen çocuklarda D vitamini düzeyi bakılması ve yetersizlik/eksiklik durumunda tedavi başlanması hiperlipidemi tedavisine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Cardiovascular disease is the most common cause of mortality and morbidity all around the world. It's known that childhood hyperlipidaemia is a huge risk factor for cardiovascular disease in set adulthood. Concurrently, it is thought vitamin d deficiency has an important role in the development of hyperlipidaemia, although there were a limited number of studies and data about hyperlipidaemia and vitamin d deficiency in children. In this study, it was aimed to determine whether vitamin D deficiency in childhood is associated with serum lipid levels. Materials and Methods: This study conducted between January 2016 and December 2021 with, the medical records of 133 children and adolescent patient, ages between 2 – 18, who diagnosed and follow-up with hyperlipidemia in the Pediatric Metabolism Clinic and 133 healthy children with similar age range, gender, included as a control group. Both groups of patients' medical files were retrospectively reviewed. Demographic characteristics (age, gender, body weight, height, physical activity, co-morbid disease), date and season of diagnosis, symptoms at presentation, family history of hyperlipidemia, consanguinity, physical examination findings, laboratory findings (lipid profile – triglyceride, low-density lipoprotein (LDL), high-density lipoprotein (HDL), total cholesterol – 25-hydroxyvitamin D₃ (25(OH)D3) level, albumin, calcium, magnesium, phosphor, lipoprotein a) and treatments were recorded. Acceptable, borderline and low lipoprotein levels in children and adolescents were evaluated according to the plasma lipid and lipoprotein concentrations determined for children and adolescents in the“Expert Panel”guideline. Results: There were 57 (42,9%) female and 76 (57,1%) male children each in case and control groups. The mean age of the patients in the case group was 11,5± 4,0 and the control groups was 9,7± 4,4. There was no significant difference about season of diagnosis between both groups (p>0,05). Body weight, height and body mass index was significantly higher in case group than control group (p 0,05). Hyperlipidemia history in mother/father and physical activity rate were significantly lower in control group (p0,05). In the case and control groups, a significant efficacy, 30 nmol/l was observed as the value, with the highest susceptibility -specificity sum by 25(OH)D3 levels and best to distinguishing patients (cut off value). As a result of these findings and literature review, all patients were divided in to two groups according to the level of vitamin D cut-off value (30 nmol/l). Patients above this cut-off value were evaluated as insufficient-sufficient (non-deficiency group), and below it as deficient (deficiency group). There was no significant difference between deficiency and non- deficiency group in gender (p>0,05). Body mass index was significantly higher and physical activity rate was significantly lower in vitamin D deficiency group than non-deficiency group (p0.05). Control lipid parameters were evaluated according to whether the patients complied with the diet therapy as well as whether they used vitamin D. In terms of both total cholesterol and triglycerides levels, a higher percentage of decrease was found in patients with good dietary compliance and additional vitamin D treatment compared to patients who only followed their diet. In total cholesterol level, the highest percentage of decrease was found with poor dietary adherence patient and in whom vitamin D therapy was initiated. Conclusion: In our study, it is seen that vitamin D deficiency is a risk factor for hyperlipidaemia. These data may be useful for people, at risk of vitamin D deficiency and hyperlipidaemia, to protect them from serious consequences that may occur, with screening/early diagnosis in childhood. Controlling serum vitamin D levels in children followed by hyperlipidaemia and starting treatment in case of deficiency/insufficiency may contribute to the treatment of hyperlipidaemia.