Sağlık çalışanlarında finansal iyi olma halinin risk alma tutumu aracılığıyla işten ayrılma niyetine ve finansal tutuma etkisi: Ekonomi okuryazarlığının aracı rolü
The effect of financial wellbeing on turnover intention and financial attitude via the mediating role of risk taking attitude. The mediating role of economy literacy
- Tez No: 790710
- Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ BOZTOSUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Finansal iyi olma hali, Risk alma tutumu, İşten ayrılma niyeti, Finansal Tutum, Ekonomi Okuryazarlığı, Financial well-being, Risk taking attitude, Intention to leave, Financial Attitude, Economic Literacy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Sağlık sektörü uzun ve belirsiz çalışma saatleri, uzun nöbet süreleri, hasta sayısının fazla olması, personel sayısının yetersizliği, hasta yakınlarının olumsuz tepkileri, hizmet çıktısının insan olması nedeniyle hatayı daha az tolere etmesi vb nedenler ile örgütsel davranış disiplini açısından psikolojik ve sosyo-psikolojik faktörler açısından üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir sektördür. Bu kapsamda çalışmanın amacı sağlık çalışanlarının finansal iyi olma halinin finansal tutum ve işten ayrılma niyetine etkisinde, risk alma tutumu ve ekonomi okuryazarlığının aracı rolünün incelenmektir. Bu amacı uygulamalı olarak test etmek amacıyla araştırma verileri Kayseri İli'nde faaliyet gösteren ve çalışma izni alınan sekiz adet devlet hastanesi personelinin 389 sağlık çalışanından elde edilmiştir. Verilerin toplanması için alan araştırması yöntemlerinden yüz-yüze görüşme yoluyla anketler uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda finansal iyi olma halinin risk alma tutumu, finansal tutum ve işten ayrılma niyetini pozitif olarak etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca aracı değişkenlere yönelik yapılan analizlerde de risk alma tutumunun finansal iyi olma hali ve finansal tutum arasında; ekonomi okuryazarlığının da finansal iyi olma hali ve risk alma tutumu ilişkilerinde kısmi aracı rolde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The health sector has long and uncertain working hours, long shift times, having insufficient staff, having too many patients, less tolerating errors due to the negative reactions of patient relatives and the service output being human, etc.. It is a sector that should be focused on sensitively in terms of psychological and socio-psychological factors in terms of organizational behavior discipline. In this context, the aim of the study is to determine the effect of financial well-being of health workers on financial attitude and intention to leave, with the intermediary role of risk taking attitude and economic literacy. In practice to test this aim, the research data were obtained from 389 health workers of eight state hospital personnel operating in Kayseri Province and for whom work permits were obtained.In order to collect data, we applied questionnaires to interviews through face-to-face in which is one of the field research methods. As a result of the analyzes, it was determined that financial well-being positively affects risk-taking attitude, financial attitude and intention to leave. Also it's determined that in the analyzes which made for the mediating variables, risk taking attitude has a partial mediator for the relationship between financial attitude and financial well-being; and also the economic literacy has a partial mediator role in the relationship between financial well-being and risk-taking attitude.