Çankırı'da yaşayan gençlerin fiziksel aktivite düzeyini etkileyen açık yeşil alan özelliklerinin belirlenmesi
Determination of open green field features affecting the physical activity level of youth living in Çankırı
  1. Tez No: 790759
  2. Yazar: İBRAHİM PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Open green spaces, Physical activity, Young people, Çankırı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım ve Yaşam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Özellikle günümüzde kentlerde yaşayan gençlik dönemindeki bireylerin büyük bir kısmı teknolojik gelişmelerin de etkisiyle vakitlerinin çoğunu bilgisayar, Tv, cep telefonu gibi ekranların karşısında hareketsiz olarak geçirmektedirler. Hareketsiz yaşantıya sağlıksız ve dengesiz beslenmenin de dahil olmasıyla gençler aşırı kilo, obezite gibi ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu noktada kentsel açık yeşil alanlar, kentte yaşayan insanların sağlık ve rekreasyon amaçlı fiziksel aktivite yapabilmelerini de sağlayan ortamlar olarak hizmet ederler. Kentsel açık yeşil alanlar, kent sakinlerinin fiziksel aktiviteleri için değerli bir kaynaktır ve kronik hastalıkları azaltma, sağlığı iyileştirme potansiyeline sahiptirler. Bu tez çalışması ile, Çankırı'da yaşayan genç nüfusun fiziksel aktivite tercihleri, olanakları, fiziksel aktivite kapsamında açık yeşil alanlara yönelik algıladıkları kalite, açık yeşil alanlardan memnuniyet düzeyleri ve memuniyeti etkileyen nedenler belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca cinsiyet ve açık yeşil alanlar arasındaki ilişki de değerlendirilmiştir. Bu kapsamda 400 lise ve üniversite öğrencisine yüz yüze anket uygulanmıştır. Anket çalışması ile elde edilen veriler doğrultusunda da gençlerde fiziksel aktiviteyi teşvik edebilecek açık yeşil alan özelliklerine yönelik önerilerde bulunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Açık yeşil alan, Fiziksel aktivite, Gençler, Çankırı
Özet (Çeviri)
Especially today, a large part of the youth living in cities spend most of their time inactive in front of screens such as computers, TVs, mobile phones, with the effect of technological developments. With the inclusion of unhealthy and unbalanced nutrition in sedentary life, young people are faced with serious health problems such as overweight and obesity. At this point, urban open green spaces serve as environments that enable people living in the city to do physical activity for health and recreation purposes. Urban open green spaces are a valuable resource for urban residents' physical activity and have the potential to reduce chronic diseases and improve health. With this thesis, it was tried to determine the physical activity preferences and opportunities of the young population living in Çankırı, the perceived quality of open green spaces within the scope of physical activity, their level of satisfaction with open green spaces and the reasons affecting satisfaction. In addition, the relationship between gender and open green spaces was also evaluated. In this context, a face-to-face questionnaire was applied to 400 high school and university students. In line with the data obtained through the survey study, suggestions were made for the characteristics of open green spaces that could encourage physical activity in young people.